Σήκωσαν θύελλα οι ανατροπές στα εργασιακά

Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου με πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 14:55
UPD:20:21
A- A A+

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή με πρωταγωνιστές τον Πρωθυπουργό, τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα πυροδότησαν οι προωθούμενες αλλαγές σε εργασιακά και ΔΕΚΟ.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της γ.γ. του ΚΚΕ, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «με το νέο πλαίσιο ούτε καταργούνται, ούτε αναιρούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ούτε μειώνονται γενικευμένα οι μισθοί», παρά δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει μία από κοινού διευθέτηση εργαζομένου εργοδότη στο δίλημμα απόλυση ή συγκράτηση μισθών».

«Ή θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας ή θα πιεστούν οι επιχειρήσεις να απολύσουν εργαζομένους ή να κλείσουν», διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η διατήρηση και η εξασφάλιση της δουλειάς, «ώστε περνώντας το τούνελ να μπορέσουμε, έχοντας τις μικρότερες απώλειες, να μπούμε και πάλι στην ανάπτυξη».

Απευθυνόμενος στην Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις απολύσεις και μειώσεις που έγιναν στην Τυποεκδοτική και στο ραδιοφωνικό σταθμό 902 του ΚΚΕ. «Το κάνατε γιατί μειώθηκε ο κύκλος εργασιών. Αυτό είπατε, αλλά δεν δίνετε σε κανέναν άλλο το δικαίωμα να κάνει κι αυτός νοικοκύρεμα», είπε χαρακτηριστικά.

Αμεση ήταν η απάντηση της γ.γ. του ΚΚΕ, η οποία σημείωσε: «Με μικροπρέπεια μιλήσατε απέναντι στο ΚΚΕ. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε πως «πάμε για γενικευμένη ισοπέδωση προς τα κάτω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και πως «αν ο λαός δεν αντεπιτεθεί, τότε η ατομική και η εθνική συλλογική σύμβαση θα συμπίπτουν προς τα κάτω». «Εχουμε να κάνουμε με μία επικίνδυνη κυβέρνηση που σας έτυχε ο κλήρος να φέρετε βάρβαρα μέτρα και να γράψετε το λαό στα παλιά σας τα παπούτσια», πρόσθεσε.

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Είστε μία κυβέρνηση υποτακτικών και παραδομένων ... το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μην δυσαρεστήσετε τους εκπροσώπους του κεφαλαίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό», επισήμανε κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό.

«Η κυβέρνησή σας», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αποδεικνύεται μοιραία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Φέρατε στην Ευρώπη το ΔΝΤ και εργασιακές σχέσεις Λατινικής Αμερικής. Οσο πιο γρήγορα ανατραπεί η κυβέρνησή σας τόσο πιο γρήγορα θα μπει ενας φραγμός για αυτήν την κατρακύλα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Απαντώντας στην σκληρή κριτική του κ. Τσίπρα, ο Γ. Παπανδρέου τον κάλεσε να αντιμετωπίσει την ψυχολογία της καταστροφής που -όπως είπε- έχει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Δίνουμε μάχη την οποία πρέπει και εσείς να σεβαστείτε. Δεν έβαλε το ΠΑΣΟΚ τη χώρα στην επιτήρηση. Δύο φορές μπήκε σε επιτήρηση λόγω των πολιτικών της ΝΔ. Εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από την επιτήρηση», αντέτεινε.

Πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς

Όπως επισήμανε μάλιστα ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη, την ερχόμενη εβδομάδα θα απευθύνει πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ όπως είπε, και οι υπουργοί θα καλέσουν σε διάλογο τους αντίστοιχους υπεύθυνους των κομμάτων για το νομοσχέδιο που αφορά τα εργασιακά.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε υπέρμαχος της συναίνεσης, της διαβούλευσης και της συνεννόησης, ενώ σημείωσε πως το ν/σ είναι προϊόν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και ενσωματώνει κοινές θέσεις και προσεγγίσεις.

Όπως ανακοινώθηκε αργότερα από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί την προσεχή Τρίτη στις 10.00 το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στις 11.15 π.μ. με τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και στις 12.30 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όπως δήλωσε και στη Βουλή ο κ. Τσίπρας.

Αναφερθείς στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι η συναίνεση είναι «ένα στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης, μια διαρκής πρόκληση και πρόσκληση».

«Έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής μπροστά μας όπου θα υπάρξουν σημαντικά ζητήματα για την Ευρώπη με άμεση επίπτωση για τη χώρα μας και εκεί θέλουμε να υπάρχει η θέση, η τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με μια συνολική θέση ευθύνης αυτή την πραγματικότητα που αναγεννάται μέσα στην Ευρώπη», υπογράμμισε, σημειώνοντας πάντως ότι από εκεί και πέρα, «οτιδήποτε θελήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητηθεί, θα είναι μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης».

Η συναίνεση, πρόσθεσε, δεν αρχίζει και ούτε τελειώνει με ένα νομοσχέδιο που εκ του αποτελέσματος θα αδικούσε και τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τη συναίνεση, η οποία τότε θα ήταν α λα καρτ.

Ερωτηθείς γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν επιδίωξε τις συναντήσεις με τους αρχηγούς πριν ληφθούν οι χθεσινές αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι δεν είναι όλες οι αποφάσεις επώδυνες και οδυνηρές, αλλά και ότι έχουν να κάνουν με διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες, καθώς επίσης και ότι τα χρονικά όρια ήταν πολύ σφιχτά.

Λ. Κατσέλη: Απεφεύχθη η πλήρης υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων

Την άποψη ότι με τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, ενισχύεται η συλλογική διαπραγμάτευση και δίνονται κίνητρα για νέες μορφές επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και σωματειακών εκπροσωπήσεων, υποστήριξε σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Κανείς, είπε, δεν είναι χαρούμενος όταν υπάρχει μία κρίση στον τόπο, όταν η ανεργία αυξάνεται και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Πρώτος στόχος, υπογράμμισε, είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ως πρώτιστο κοινωνικό δικαίωμα, ενώ απέρριψε την κριτική ότι με τις αλλαγές που προωθούνται, ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις.

Εισάγουμε στο εργατικό μας δίκαιο μία νέα μορφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, την Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποφύγαμε την πλήρη αποσυλλογικοποίηση, δεν αποδυναμώνονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και δεν γίνεται συνολική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, υποστήριξε η υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρά τη φημολογία που προηγήθηκε, απεφεύχθη η πλήρης υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ζητάμε, εξήγησε η κ. Κατσέλη, από τους κοινωνικούς εταίρους να βρουν λύση, να την κοινοποιήσουν στο ΣΕΠΕ και να συνάψουν μία συμφωνία συλλογική. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, συμπλήρωσε, ισχύει η κλαδική σύμβαση και τα μέρη έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη διαιτησία.

Αντ. Σαμαράς: Χωρίς διάλογο οι αλλαγές

Για «αλλαγές στο πόδι και θυσίες χωρίς αντίκρισμα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ. Αντ. Σαμαράς, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια εισήγησής του στην επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται κάτω από μια βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα. Και αυτό, γιατί η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο, που αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως αλλάζει, χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διαθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανάκαμψη και ελπίδα και όχι θυσίες χωρίς προοπτική.

Η κ. Κατσέλη προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και δεν τα καταφέρνει καθώς η μάχη είχε κριθεί εδώ και έξι μήνες, σχολίασε από την πλευρά του στο ραδιοσταθμό Radio 9 ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γ.Βρούτσης.

Το μήνυμα ήταν και είναι μειώστε τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα και οι ρυθμίσεις θα γονατίσουν όσους εργάζονται σε αυτόν, εκτίμησε και παράληλα εξέφρασε ενστάσεις για το διαδικαστικό (διαδικασία του κατεπείγοντος) κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρα πράγματα για τους κοινοβουλευτικούς μας θεσμούς.

Σε δήλωσή του για το νομοσχέδιο, ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ επισημαίνει πως η μάχη που προσπαθούσε να μας πείσει η κυβέρνηση ότι έδινε για να μην ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις, είχε τελειώσει πριν ακόμη ξεκινήσει, εδώ και έξι μήνες, υποστηρίζοντας πως η ρητορική της υπουργού Εργασίας για επαναδιαπραγμάτευση βασικών όρων του Μνημονίου, εξυπηρέτησε πρόσκαιρους επικοινωνιακούς σκοπούς.

«Ό,τι γνωρίζαμε, μέχρι σήμερα, για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, τις Κλαδικές Συμβάσεις και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ανήκουν πια στο παρελθόν», παρατήρησε ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσυπέγραψε ρυθμίσεις που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικότητες και τις αναγκαιότητες της ελληνικής αγοράς εργασίας, καθώς ενοχοποιεί τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, που διαχρονικά είναι αποτέλεσμα συλλογικών συμφωνιών των κοινωνικών εταίρων και νομοθετεί για τη μείωσή τους.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βρούτσης, οι Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις (που εισάγονται με το σχέδιο νόμου), υπερισχύουν όλων των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών, χωρίς αιτιολόγηση, χωρίς κριτήρια, χωρίς περιορισμούς, ενώ εκτιμά ότι μετά τις εξελίξεις αυτές οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα ωθούνται σε μια πρωτοφανή ισοπέδωση προς τον κατώτατο μισθό.

ΛΑΟΣ: «Όχι» στην περαιτέρω μείωση μισθών

«Είμαστε εντελώς αντίθετοι στην περαιτέρω μείωση των μισθών», τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης. «Οι επιχειρηματίες», πρόσθεσε, «μπορούν να συνεννοηθούν με τους εργαζόμενους ώστε να λαμβάνουν ένα μέρος του μισθού τους σε μετοχές, διασφαλίζοντας έτσι όλοι μαζί την επιβίωση των επιχειρήσεων».

Φ. Κουβέλης: Δεν αλλάζουμε, βουλιάζουμε

«Δυστυχώς δεν αλλάζουμε, βουλιάζουμε», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, για τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. «Είμαστε αντίπαλοι, είμαστε απέναντι στις πολιτικές που καταστρέφουν τα εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη. Η κοινωνία τεμαχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Γ. Δημαράς: Οι μάσκες έπεσαν

«Με τη συμπλήρωση μόλις ενός μηνός από τις πρόσφατες Περιφερειακές Εκλογές, οι μάσκες έπεσαν», σχολίασε ο Γιάννης Δημαράς και συμπλήρωσε: «Ακόμη μια φορά, χωρίς την παραμικρή αιδώ, οι κυβερνώντες αποδείχθηκαν ψεύτες».

«Παρά τις διαβεβαιώσεις τους, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσουν σε νέα μέτρα εις βάρος των εργαζόμενων, τα ανακοινώνουν και τα προωθούν έτσι ξεδιάντροπα, ανερυθρίαστα και στυγνά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κριτική από τη Ντ. Μπακογιάννη

Tην αντίθεσή της Δημοκρατικής Συμμαχίας με τις περικοπές στον ιδιωτικό τομέα εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, η Ντόρα Μπακογιάννη. «Το δίλημμα που έχει τεθεί για περικοπές ή απολύσεις θα έπρεπε να είχε τεθεί από καιρό διαφορετικά: Στήριξη των επιχειρήσεων ή απολύσεις. Και η στήριξη θα μπορούσε να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με μείωση της φορολογίας, σχολίασε η κ. Μπακογιάννη.

Μιλώντας εξάλλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα», η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά στο κομμάτι που αφορά τον ιδιωτικό τομέα, εκτός, όπως είπε, «αν δω σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των ΔΕΚΟ (οπότε) θα το ψηφίσω».

Η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για «ισοπεδωτική λειτουργία» στις ΔΕΚΟ. «Στις ΔΕΚΟ», ανέφερε χαρακητιριστικά, η όποια θέση ευθύνης περνάει από την ίδια προκρούστρια αντίληψη με τον εργαζόμενο, ο οποίος δεν έχει καμία ευθύνη».

Παναττική στάση εργασίας από τη ΓΣΕΕ

Εν τω μεταξύ, παναττική στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος στις 13.00 θα πραγματοποιήσει την Τρίτη η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο «σαρωτικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις».

«Οι εργαζόμενοι της χώρας εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» στον Ιδ. Τομέα στις ΔΕΚΟ και στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα κορυφωθεί με τη 24ωρη γενική απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

K. Μίχαλος: Μόνο με διατάγματα δεν κυβερνάται μια χώρα

«Μόνο με διατάγματα δεν κυβερνάται μια χώρα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα νέα μέτρα που εγκρίθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο.

«Τη χθεσινή μέρα είχαμε έναν καταιγισμό νέων μέτρων, που για να αξιολογηθούν αντικειμενικά, απαιτείται χρόνος. Μόνο με διατάγματα, πάντως, δεν κυβερνάται μια χώρα. Για να βγούμε από την κρίση, τα όποια μέτρα πρέπει να στοχεύουν προς δύο κατευθύνσεις: Την ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή. Και το σπουδαιότερο, για να υλοποιηθεί επιτυχώς μια πολιτική απαιτείται αυτοί που καλούνται να την εφαρμόσουν να συμφωνούν μεταξύ τους και να την πιστεύουν. Και δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει με τη σημερινή κυβέρνηση», επισήμανε σε δήλωσή του ο κ. Μίχαλος.

Εκτίμησε εξάλλου ότι οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διευκρινίζοντας πάντως ότι θα κριθούν στην πράξη από την ωριμότητα που θα δείξουν και οι δύο πλευρές, με δεδομένο ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις σήμερα εμφανίζουν ζημιές και αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ, ο κ. Μίχαλος εξέφρασε τη διαφωνία του ΕΒΕΑ με τις οριζόντιες περικοπές μισθών, οι οποίες καταδικάζουν τις επιχειρήσεις αυτές σε ακόμη χαμηλότερη παραγωγικότητα. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η λύση για τις ΔΕΚΟ είναι η τοποθέτηση ικανών μάνατζερ, η εφαρμογή σχεδίων αναδιάρθρωσης και η προσαρμογή των θέσεων εργασίας στα πραγματικά δεδομένα της κάθε αγοράς.

ΕΣΕΕ: «Όχι» στην ανεξέλεγκτη μείωση μισθών

Τη ριζική της αντίθεση στην «ανεξέλεγκτη και χωρίς πλαφόν μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), προειδοποιώντας ότι η αυστηρή περιοριστική πολιτική θα έχει αντίθετα αποτελέσματα και αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ζήτηση, στις πωλήσεις των επιχειρήσεων, στα εισοδήματα των εργαζομένων και στη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.

Όπως εκτιμά η ΕΣΕΕ με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος χθες το βράδυ στη Βουλή προς άμεση ψήφιση, η μείωση των μισθών θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής καχεξίας των καταναλωτών και δραματικές συνέπειες στην απασχόληση, η οποία θα επηρεάσει όλους τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας.

«Η προσπάθεια της Υπουργού Εργασίας κας Λ. Κατσέλη να διαφυλάξει το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων που βρήκε τη στήριξη όλων των κοινωνικών εταίρων εν μέρει κερδήθηκε», επισημαίνει πάντως η ΕΣΕΕ, αναδεικνύοντας ως επιτυχή τα εξής σημεία:

- την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και στα μη μέλη,

- τη διατήρηση της κόκκινης γραμμής του κατώτατου ορίου του βασικού μισθού,

- τη διατήρηση του κοινωνικού διαλόγου ως βασικής διαδικασίας διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης.

«Οι περισσότερες θέσεις μας και το σκληρό παζάρι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την αλλαγή της διατύπωσης του Μνημονίου, το οποίο προέβλεπε οι επιχειρησιακές συμβάσεις να κατισχύουν άνευ όρων των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τελικά είχε, έστω μερικώς, επιτυχή έκβαση. Επιπλέον, ανέδειξε το γεγονός ότι όποιος διεκδικεί και διαπραγματεύεται με επιχειρήματα έχει τη δυνατότητα να ωφεληθεί», επισημαίνει η Συνομοσπονδία.

Σε ό,τι αφορά στη διαιτησία και τη μεσολάβηση, η ΕΣΕΕ κρίνει κρίνουμε θετικό το γεγονός ότι η διαιτητική απόφαση σε κάθε περίπτωση θα ρυθμίζει μόνο το μισθολογικό μέρος της διαπραγμάτευσης όσο και το γεγονός της ενίσχυσης του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στον ΟΜΕΔ. Το σημαντικότερο κέρδος από τη διαπραγμάτευση, συμπληρώνει, ήταν η διατήρηση του δικαιώματος αυτορρύθμισης των κοινωνικών εταίρων, η αύξηση των παρεμβάσεών τους και η παγίωση του κεντρικού τους ρόλου.

«Σε μία περίοδο βαθειάς ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού, η ΕΣΕΕ, ως τριτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης του ελληνικού εμπορίου, θα συνεχίσει να δείχνει ανυπακοή στις επιθέσεις εναντίον της μεσαίας τάξης και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας», τόνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Β. Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαχωριστική γραμμή εργοδοτών και εργαζομένων στο εμπόριο είναι πολύ λεπτή, αφού ήδη 50.000 εργοδότες έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και αναζητούν εργασία πλέον ως μισθωτοί.

ΣΕΒ: Η σύγκλιση των εταίρων προστασία των εργαζομένων

Το απόγευμα κύκλοι του ΣΒΕ τόνιζαν πως «το μόνιμο βήμα διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, όπως έχει θεσμοθετηθεί από την ΕΓΣΣΕ, είναι το πλέον πρόσφορο πλαίσιο για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και δράσεων των δυνάμεων εργασίας απέναντι στην κρίση».

Προσέθεταν πως «η πραγματική ποιότητα και η ουσία των εργασιακών σχέσεων δεν καθορίζονται μόνο από τους νόμους που ψηφίζονται, αλλά και από τις αντιλήψεις που επικρατούν. Έχει αποδειχθεί ότι ο ανοιχτός διάλογος και η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων, όπως και των δυνάμεων εργασίας στους τόπους δουλειάς τους, αποτελούν την καλύτερη διασφάλιση της εργασιακής ομόνοιας και την ισχυρότερη προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που υφίστανται τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή