Μείωση παρουσίασαν οι δείκτες παράνομης μετανάστευσης στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την πλήρη ανάπτυξη της Ομάδας Ταχείας Επέμβασης (RABITs) του Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της ΕΕ (FRONTEX).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η μείωση των συλλήψεων το Νοέμβριο σε σχέση με το μήνα Οκτώβριο ανήλθε στο 42,6%. Όπως προέκυψε από τη διαδικασία των συνεντεύξεων, η πλειοψηφία των συλληφθέντων παράνομων μεταναστών ήταν αφγανικής και πακιστανικής υπηκοότητας (26% και 18% από το σύνολο των 4.462 αντίστοιχα), ενώ άλλες βασικές υπηκοότητες που εντοπίζονται είναι η Αλγερία και το Μαρόκο. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εθνικοτήτων που ταυτοποιούνται είναι 53.
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από αίτημα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στον Εκτελεστικό Διευθυντή του Frontex, αναπτύχθηκαν από τις αρχές του Νοεμβρίου συνολικά 175 επιχειρησιακά στελέχη από 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.
Τα στελέχη αυτά, που συγκροτούν την Ομάδα Ταχείας Επέμβασης στα Σύνορα (Rapid Border Intervention Team - Rabits), υποστηρίζουν τις ελληνικές υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η ομάδα Rabits έχει αναπτυχθεί στις χερσαίες και ποτάμιες συνοριογραμμές του νομού Έβρου με την τουρκική πλευρά και εκτελεί τα καθήκοντά της υπό τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Όλες οι επιχειρήσεις επιτήρησης και ελέγχου των συνόρων γίνονται σε κοινή σύνθεση με Έλληνες συνοριοφύλακες.