Με ένα διεθνές συμπόσιο για το καίριο ερώτημα αν το παρελθόν έχει μέλλον, ή αν πιο συγκεκριμένα η αρχαία ελληνική εμπειρία και σκέψη μπορεί να αξιοποιηθεί και στον 21ο αιώνα, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, στη λεωφόρο Συγγρού.
Τα εγκαίνια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, που φιλοδοξεί να καταστεί ένας πνεύμονας ελεύθερης σκέψης αναδεικνύοντας τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, σε διάλογο με ότι συμβαίνει στην παγκόσμια κοινότητα, υποδέχθηκε με θετικά σχόλια ο γερμανόφωνος Τύπος.
Αναλυτικό ρεπορτάζ για το εναρκτήριο συμπόσιο φιλοξένησε στις σελίδες της η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. «Σίγουρα η σημερινή Ελλάδα έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αν όμως ανατρέξει κανείς σαράντα χρόνια πίσω στην εποχή της δικτατορίας ή ξαναθυμηθεί τη δεκαετία του 20 με τον πόλεμο κατά της Τουρκίας και τη φυγή του μικρασιατικού ελληνισμού, αν διατρέξει κανείς τα τελευταία 150 χρόνια και παρακολουθήσει το χάος που συνόδευε από τη σύστασή του το νέο ελληνικό κράτος, τότε η σύγκριση δεν αποβαίνει και τόσο αρνητική για το παρόν», αναφέρει στο δημοσίευμα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάσης, Αντώνιος Παπαδημητρίου.
«Το στρογγυλό τραπέζι για την ιστορία που διηύθυνε ο πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Hans-Joachim Gehrke μάς θύμισε την εποχή που στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας οι φιλέλληνες στήριξαν τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων αγροτών, πειρατών και εμπόρων και τους βοήθησαν να αποτινάξουν την τουρκική κυριαρχία. Την εποχή εκείνη βρισκόταν σε λειτουργία ο μύθος. Και η Ελλάδα βρισκόταν αιώνες μακριά από τον ελληνικό πολιτισμό, όπως τον φανταζόμαστε και τον ονειρευόμαστε. Ένα πρώιμο παράδειγμα εθνογένεσης», σχολιάζει από την πλευρά του ο Γερμανός αρθρογράφος.
Πηγή: Deutsche Welle