Στο σημερινό δείπνο των "15" συζητήθηκαν τρία θέματα: η διεύρυνση και οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες που θα συμμετάσχουν σ' αυτήν, το θέμα της Κύπρου και το θέμα της ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, δήλωσε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, είπε ο Πρωθυπουργός, το πρόβλημα είναι το εξής: Oρισμένες χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Ε.Ε. θεωρούν ότι οι όροι οι οποίοι περιέχονται στις προτάσεις της προεδρίας δεν είναι ικανοποιητικοί. Ζητούν πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, τροποποίηση σε σχέση με τις ρυθμίσεις για τα αγροτικά προϊόντα καθώς και κάποιες άλλες δεσμεύσεις πολιτικού χαρακτήρα.
Το ερώτημα ήταν, συνέχισε ο κ. Σημίτης, αν θα δεχθεί η προεδρία να συζητήσει αυτές τις προτάσεις, αν θα δεχθεί να αυξήσει την οικονομική βοήθεια και να προβεί σε άλλες ρυθμίσεις για τα αγροτικά προϊόντα.
Η απάντηση ήταν ότι η προεδρία θα εμμείνει στις αρχικές της προτάσεις, ότι αν η προεδρία κρίνει ότι πρέπει να κάνει κάποιες μικρές προσαρμογές τότε θα τις κάνει. Ωστόσο, δεν δέχονται οι "15" να αρχίσουν μία νέα διαπραγμάτευση, δεν δέχονται ν' ανοίξουν νέα κεφάλαια, όπως αγροτικά θέματα και δεν δέχονται και στο εσωτερικό τους να ανοίξουν συζητήσεις με βάση το επιχείρημα ότι η μεταχείριση ορισμένων κρατών που εντάσσονται είναι καλύτερη από τη μεταχείριση των κρατών-μελών της.
Η προεδρία αύριο το πρωί, πριν από τις 10, θα συναντήσεις τους εκπροσώπους των χωρών αυτών και θα τους ζητήσει να δεχθούν τα πακέτα των προτάσεων, δεν πρόκειται (η προεδρία) να μεταβάλει αυτές τις προτάσεις, παρά μόνο σε οριακά σημεία.
Σ' αυτή την απάντηση, τόνισε ο Πρωθυπουργός, οδηγούν δύο λόγοι. Ο ένας λόγος είναι ότι τα οικονομικά μέσα τα οποία είχαν αποφασισθεί στην τελευταία συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, έχουν ήδη διατεθεί και ότι οι "15" είναι διατεθειμένοι να εγκρίνουν μία υπέρβαση που έκανε ήδη η προεδρία. Δεν δέχονται ωστόσο να πάνε πέρα από αυτή την υπέρβαση.
Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι η απόφαση της συμμετοχής είναι πολιτική απόφαση. Θέλουν να συμμετάσχουν οι χώρες αυτές σε μία πολιτική οντότητα, η οποία έχει τις αρχές της, τη δυναμική της, εγγυάται ανάπτυξη, συνεργασία και ως εκ τούτου δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να εξετασθούν όλα τα προβλήματα. Η προεδρία ζήτησε από τις χώρες αυτές να δεχθούν την κατάσταση όπως είναι και στο μέλλον, αν είναι ανάγκη, θα γίνουν προσαρμογές.