Κ. Σημίτης: Η τουρκική πλευρά δεν έχει θέληση για άμεση λύση του Κυπριακού

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2002 03:16
A- A A+

Κατά τη συζήτηση για την ημερομηνία της Τουρκίας υπήρξαν τρεις διαφορετικές απόψεις, είπε ο Πρωθυπουργός. Η μεν μία, η οποία υποστηρίχθηκε κυρίως από τον κ. Μπερλουσκόνι και τον κ. Μπλερ, ήταν ότι θα πρέπει να δοθεί μία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία νωρίς το 2004, η άλλη άποψη, η οποία υποστηρίχθηκε από τις σκανδιναβικές χώρες ήταν ότι θα πρέπει να μην ισχύσει για την Τουρκία καμμία διαφορετική λογική απ΄ ό,τι ισχύει για τις άλλες χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ε.Ε., δηλαδή όταν και όποτε η Ε.Ε. κρίνει ότι έχουν εκπληρωθεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης τότε να φέρει το θέμα στο συμβούλιο και να αποφασίσει σχετικά το συμβούλιο πότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση.

Η μεσαία άποψη, η οποία ήταν άποψη των κ.κ. Σιράκ, Σρέντερ και άλλων, ήταν ότι το Δεκέμβριο του 2004 θα κάνει μία εκτίμηση η Επιτροπή κι εφόσον η εκτίμηση είναι θετική θα πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς ημερομηνία προσδιορισμού πότε ακριβώς θ' αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτή η τρίτη, η μεσαία άποψη είναι και η άποψη η οποία συγκέντρωσε τις περισσότερες συμφωνίες. Όλοι συμφώνησαν ότι αυτήν θα στηρίξουν, θα οριστικοποιηθεί αύριο κατά τη συζήτηση των συμπερασμάτων.

Από τις πληροφορίες τις οποίες συγκέντρωσα, είπε ο Πρωθυπουργός, είναι σχεδόν βέβαιο ότι από την τουρκοκυπριακή και την τουρκική πλευρά δεν υπάρχει θέληση να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Δεν υπάρχει θέληση να υπάρξει συμφωνία, τώρα τουλάχιστον, για τη λύση του πολιτικού προβλήματος.

Εμείς είχαμε πει πάντα ότι οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν και μετά την Κοπεγχάγη. Από την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και να σκεφθούμε ένα θέμα: Ότι η λύση συμφέρει. Ότι η λύση και για την ίδια την παρουσία της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι σκόπιμη όπως και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα η Τουρκία, η τουρκοκυπριακή πλευρά να εξακολουθήσει εσαεί την αρνητική της στάση, όπως δεν πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιεί το Κυπριακό ως μοχλό πίεσης κάθε φορά που υπάρχει ένα πρόβλημα είτε με την Ένωση είτε με την Ελλάδα και να εκμεταλλεύεται την εκκρεμότητα αυτή για να παίρνει ανταλλάγματα. Ως εκ τούτου, τόνισε ο Πρωθυπουργός, πιστεύω ότι χρειάζεται να συζητήσουμε αύριο και τρόπους να παραταθεί αυτή η δυναμική της συνεννόησης την οποία ξεκίνησε ο γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να καταλήξουμε σε εύθετο χρόνο σε ένα αποτέλεσμα.

Δεν πρέπει, εφόσον αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μία δυναμική, να αφήσουμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να εκμεταλλευθεί διάφορα περιστατικά, όπως την ασθένεια του κ. Ντενκτάς, για να αποφύγει τη λύση και να διαιωνίσει τη διχοτόμηση. Πώς μπορεί να γίνει αυτό, με ποιες προϋποθέσεις θα το συζητήσουμε και θα το δούμε, ει δυνατόν, αύριο (σ.σ. σήμερα) κατά τη διάρκεια των συμπερασμάτων. Νομίζω ότι η σημερινή συζήτηση ήταν καλή και απομένει βέβαια αυτό το οποίο διαγράφεται, που είναι η πολιτική απόφαση για την ένταξη (της Κύπρου), να πάρει τη μορφή της στα συμπεράσματα, οπότε θα έχει κλείσει το πρώτο στάδιο. Το δεύτερο στάδιο είναι η νομική κατοχύρωση αυτής της απόφασης, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή