Παραμένουν οι «πολικές» θερμοκρασίες

Προβλήματα από την κακοκαιρία
Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010 10:43
UPD:16:16
A- A A+

Πρόσκαιρη βελτίωση παρουσιάζει σήμερα ο καιρός, με ηλιοφάνεια και εξασθένηση των ανέμων. Παραμένουν ωστόσο οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός. Τα φαινόμενα από τη νύχτα αναμένεται να ενταθούν και πάλι.

Εξάλλου ομαλοποιούνται από το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων απο Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο, καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει. Ωστόσο, με καθυστέρηση πραγματοποιείται ο απόπλους για πολλούς προορισμούς του Αιγαίου.

Αττική

Το σκηνικό στην Αττική παραμένει χειμωνιάτικο, ωστόσο έχουν υποχωρήσει τα ακραία φαινόμενα. Το χιόνι στα βόρεια του νομού λιώνει. Ανοιχτοί είναι οι δρόμοι στην Πεντέλη, κλειστή όμως παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω. Επίσης, αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής από τη μονή Κλειστού προς τα Δερβενοχώρια.

Το τελευταίο 24ωρο η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για ξεριζωμούς δέντρων και οκτώ κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων, που βρέθηκαν με τα αυτοκίνητά τους χωρίς αλυσίδες στην Παλαια Πεντέλη και το Καπανδρίτι.

Κρήτη

Εντονη κακοκαιρία πλήττει και σήμερα στην Κρήτη. Λόγω της χιονόπτωσης, σε πολλά σημεία του νησιού υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης. Στα λευκά έχουν ντυθεί χωριά, από υψόμετρο 400 μ. και πάνω.

Η μεγαλύτερη χιονόπτωση σημειώθηκε στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου πάνω από 50 εκατοστά είναι το ύψος του χιονιού στα περισσότερα χωριά της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε ορισμένα σημεία μέσα στους οικισμούς, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, το ύψος του χιονιού ξεπερνά και τα 60 εκ.

Εντός του Οροπεδίου Λασιθίου, μηχανήματα του Δήμου επιχειρούσουν χθες, συνεχώς, προκειμένου να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο μέχρι τις 3 το πρωί. Η επιχείρηση ξεκίνησε και πάλι σήμερα στις 6 το πρωί .

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο τρία μηχανήματα του Δήμου Χερσονήσου επιχειρούν καθαρισμό από το Κράσι και προς τον Αυχένα Αμπέλου. Από την πλευρά του Αγίου Νικολάου, μηχάνημα της Νομαρχίας βρίσκεται στους Ποτάμους.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση διάσωσης των τεσσάρων πυροσβεστών και των τριών πολιτών, που είχαν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους, λόγω κακοκαιρίας, στο οροπέδιο Νίδας του νομού Ρεθύμνου.

Οι επτά άνδρες εντοπίστηκαν από ελικόπτερο super puma και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Ηράκλειο. Οπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, όλοι οι διασωθέντες είναι καλά στην υγείας τους.

Σάμος

Σημαντικά προβλήματα και στη Σάμο, καθώς λόγω των θυελλωδών ανέμων ορμητικά κύματα έφθασαν στη στεριά, προκαλώντας προβλήματα σε παραλιακούς δρόμους και σπίτια.

Τόσο το Βαθύ όσο και ο Αγιος Κωνσταντίνος κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η θάλασσα έφτασε στα παραλιακά σπίτια, ενώ βράχοι και πέτρες κάλυψαν το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση των οχημάτων.

Στον παραλιακό δρόμο της πόλης της Σάμου τα κύμματα κάλυψαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθιστώντας την απροσπέλαστη στους πεζούς και τα οχήματα.

Αργά χθες το βράδυ εφαρμόστηκε το σχέδιο Ξενοκράτης και ο στρατός τοποθέτησε κατά μήκος όλης της παραλιακής σακιά με άμμο για να οχυρωθούν τα καταστήματα που κινδύνεψαν να πλημμυρίσουν. Το λιμενικό αλλά και η Αστυνομία ρύθμιζαν την κυκλοφορία, κάνοντας εκτροπή των αυτοκινήτων από τους εσωτερικούς δρόμους.

Επίσης σε αρκετά σημεία της εθνικής οδού Σάμου - Καρλοβασίου η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία, καθώς η θάλασσα, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν και φτάνουν τοπικά τα 10 μποφόρ, καλύπτει τα οχήματα.

Βόρεια Ελλάδα

Ηλιοφάνεια, με θερμοκρασίες που ωστόσο πέφτουν κάτω του μηδενός, επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Β. Ελλάδας. Η κυκλοφορία των οχημάτων προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα διεξάγεται χωρίς αλυσίδες, ενώ παραμένει ο παγετός που είχε σχηματιστεί σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω πεδινές περιοχές η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι στον Θερμαϊκό πνέουν ασθενείς μεταβλητοί.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το πρωί στην Κοζάνη ο δείκτης του θερμομέτρου έδειχνε -2 βαθμούς, στη Φλώρινα -3 βαθμούς, στα Γρεβενά -4 βαθμούς, στην Πτολεμαϊδα -5 βαθμούς και στο Νευροκόπι -9 βαθμούς.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Αττική

καιρός: αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά. Το απόγευμα σταδιακά οι νεφώσεις θα αυξηθούν.

άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Το βράδυ θα γίνουν δυτικοί.

Θερμοκρασία: από μείον 2 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα σταδιακά θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθεί χιονόνερο η χιόνι.

άνεμοι: το πρωί βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Το απόγευμα νότιοι

Θερμοκρασία: από μείον 03 έως 05 βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη

καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα θα πυκνώσουν. από το βράδυ και από τα δυτικά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν.

άνεμοι: βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. από το βράδυ νότιοι.

Θερμοκρασία: από μείον 5 έως 05 βαθμούς Κέλσιου στα δυτικά θα είναι 3 με 5 χαμηλότερη. τοπικά ολικός Παγετός.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και στα νησιά του Ιονίου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα σταδιακά θα χιονίσει στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής στερεάς. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. από το βράδυ στο Ιόνιο δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από μείον 02 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. τοπικά στην Ηπειρο ολικός Παγετός.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην ανατολική στέρεα την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο με χιονόνερο η ασθενή χιονόπτωση και λίγα χιόνια στα ορεινά. βαθμιαία βελτίωση αλλά το βράδυ στα βόρεια οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας.

άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα θαλάσσια τμήματα έως 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Το βράδυ θα γίνουν δυτικοί νοτιοδυτικοί.

Θερμοκρασία: από μείον 03 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνι και χιόνια στα ορεινά. Το πρωί σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το πρωί στη βόρεια Κρήτη θα είναι ισχυρά. βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί στα νοτιοανατολικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Το βράδυ από τα δυτικά θα γίνουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5

Θερμοκρασία: από 03 έως 07 βαθμούς Κέλσιου. Στη νότια Κρήτη έως 10.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το πρωί στα Δωδεκάνησα με χιονόνερο η ασθενές χιόνι.

άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 03 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Αρχικά στο Ιόνιο και τα Ηπειρωτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά αλλά και στα κεντρικά και βόρεια πεδινά. Από το απόγευμα και από τα δυτικά εξασθένηση των φαινομένων. Ανεμοι νοτιοδυτικοί μέχρι θυελλώδεις που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους. Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία. Παγετός τις πρωινές ώρες στα Ηπειρωτικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή