Γ. Παπανδρέου: Το 2011 η μεγάλη αλλαγή στη γεωργία

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010 18:49
A- A A+

«Το 2011 θα είναι ο χρόνος της μεγάλης αλλαγής στη γεωργία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας στο Ρέθυμνο τη νέα αγροτική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Μιλώντας στην περιφερειακή σύσκεψση για την αγροτική ανάπτυξη που πραγματοποιήθη, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα «μπορεί να αναδειχθεί σε κλειδί για τις αλλαγές και το μέλλον της Ελλάδας».

«Έχουμε το δύσκολο έργο να αλλάξουμε τη χώρα… πρέπει να σπάσουμε τα φέουδα και να αξιοποιήσουμε το κράτος σωστά», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «ο αγροτικός τομέας μπορεί να μην οργανώθηκε σωστά, αλλά έχει μέλλον».

Επίσης προανήγγειλε την ανασύσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από μηδενικής βάσης, που θα έχει ως αποτέλεσμα «να απελευθερωθούν Γεωπόνοι και Κτηνίατροι, ώστε να βρεθούν δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο χωράφι και τη στάνη».

«Τώρα είναι ο καιρός να αλλάξουν τα πράγματα και να μην μας καθηλώνουν στο εξής το άγνωστο, η γραφειοκρατία, τα μικροσυμφέροντα, οι πελατειακές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα στεναχωρήσουμε και βολεμένους αλλά και τους εαυτούς μας… Για παράδειγμα ας θυμηθούμε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς… Δεν είμαστε περήφανοι για τους θεσμούς που ήταν επιφορτισμένο», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι «το κεντρικό κράτος παρέμενε για χρόνια συγκεντρωτικό, βλέποντας με καχυποψία την Περιφέρεια, προσπαθώντας παράλληλα να ελέγξει με νόμους, ακόμα και την παραγωγή».

«Η πραγματικότητα όμως ξεπερνούσε το κράτος, δημιουργώντας απορρύθμιση και διαφθορά. Όταν δε ρυθμίζουμε σωστά μία πραγματικότητα αυτή μας ξεπερνά», συμπλήρωσε και αναγνώρισε τις

δυσκολίες που ενδεχομένως υπάρξουν.

«Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες διότι όσο δε φτιάχνουμε και δε στηρίζουμε δικά μας προϊόντα η πίεση για παράδειγμα, σε μισθούς θα είναι μεγάλη», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της νέας αγροτικής πολιτικής είναι όσοι επιστρέφουν για να ζήσουν στην περιφέρεια , να βρίσκουν γόνιμο έδαφος.

Καυτηρίασε το γεγονός ότι ως χώρα δαπανούμε κάθε χρόνο 6,5 δισ. ευρώ για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και μάλιστα πολλές φορές κατώτερα των δικών μας.

«Έχουμε τη δύναμη να θρέψουμε τους Έλληνες. Έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε μία λανθασμένη κατάσταση που εδώ και δεκαετίες έχει διαμορφωθεί και αν τα καταφέρουμε αυτή η επιτυχία θα κρίνει την επιτυχία μας για τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.

«Θα στηρίξουμε», είπε, «το ελληνικό προϊόν με εκπαίδευση, επιστημονικές μεθόδους για να υπάρξει παρόν και μέλλον, για να δοθεί η ασφάλεια και η ποιότητα στους καταναλωτές οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί καταναλώνουν ξένα προϊόντα ενώ υπάρχουν τα δικά μας που είναι καλύτερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή