Έρευνες της βρετανικής αστυνομίας για τις εκρήξεις της Στοκχόλμης

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 13:32
UPD:14:21

Έρευνα σε κατοικία του Μπεντφορντσάιρ στη νότια Αγγλία διεξήγαγε η βρετανική αστυνομία στο πλαίσιο ερευνών για τις δύο εκρήξεις το Σάββατο στη Στοκχόλμη.

A- A A+

Έρευνα σε κατοικία του Μπεντφορντσάιρ στη νότια Αγγλία διεξήγαγε η βρετανική αστυνομία στο πλαίσιο ερευνών για τις δύο εκρήξεις το Σάββατο στη Στοκχόλμη.

«Οι αστυνομικοί έχουν ένταλμα έρευνας -σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο- για μια κατοικία στο Μπεντφορντσάιρ. Δεν έγιναν συλλήψεις», αναφέρεται σε ανκοίνωση της αστυνομίας. «Επιβεβαιώνουμε πως (η επιχείρηση) συνδέεται με την επίθεση του Σαββάτου στην Στοκχόλμη».

Δύο εκρήξεις, τις οποίες η σουηδική αστυνομία χαρακτήρισε «τρομοκρατικά εγκλήματα» σημειώθηκαν σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος -πιθανόν ο δράστης- και να τραυματιστούν δύο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σουηδικής εφημερίδας Expressen, ο δράστης είχε στόχο να ανατινάξει τρεις μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και ενός σε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμη πηγή που αναφέρει ότι ο άνδρας σκοτώθηκε όταν ένας από τους μηχανισμούς ανατινάχθηκε κατά λάθος.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο SITE, που παρακολουθεί την κίνηση σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες, ο ιστότοπος Choumoukh al-islam αναφέρει ότι ο δράστης της επίθεσης ονομάζεται Ταϊμούρ Αμπντέλ Ουαχάμπ.

Την ταυτότητα του δράστη επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της εισαγγελίας Τόμας Λίντστραντ.

«Κατά 98%, έχει αναγνωρισθεί» ως ο Ταϊμούρ Αμπντέλ Ουαχάμπ, όπως ανακοίνωσε ο Λίντστραντ.

Σουηδικά μέσα επισημαίνουν ότι ο Ουαχάμπ, σύμφωνα με τα λεγόμενά του σε μουσουλμανική ιστοσελίδα γνωριμιών –όπου αναζητούσε δεύτερη σύζυγο- γεννήθηκε στη Βαγδάτη, μετακόμισε στη Στοκχόλμη το 1992 και σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Μπεντφορντσάιρ στο Λούτον.

Λίγο πριν τις εκρήξεις, το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ έλαβε απειλητικό μήνυμα που αναφερόταν στα σουηδικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και τα σκίτσα του Μωάμεθ που σχεδίασε Σουηδός σκιτσογράφος Βιλκς.

«Οι πράξεις μας θα μιλήσουν από μόνες τους, όσο δεν σταματάτε τον πόλεμο εναντίον του Ισλάμ και τον εξευτελισμό του προφήτη και την βλακώδη υποστήριξή σας για το γουρούνι τον Βιλκς», όπως αναφερόταν στο μήνυμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή