Κύπρος: Ενταξη στην Ε.Ε. χωρίς λύση

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2002 08:12
UPD:17:02

A- A A+

H Κύπρος θα ενταχθεί στην Ε.Ε. με το πρώτο κύμα της διεύρυνσης, ενώ το Κυπριακό δεν λύνεται στην Κοπεγχάγη, αφού οι συνομιλίες τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής πλευράς στο υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας απέβησαν άκαρπες.

Οι δύο μεγάλοι σταθμοί της πορείας της Κύπρου προς την Ευρώπη ήταν ο Μάρτιος του 1995 και ο Δεκέμβριος του 1999 με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι.

Με δεδομένη την ένταξη, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα συνεχιστούν, διότι πολιτικά σήμερα αποφασίζεται η ένταξη, αλλά διαδικαστικά, νομικά, αυτή θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της συνθήκης ένταξης στις 16 Απριλίου του 2003 στην Αθήνα και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της συνθήκης από τα Κοινοβούλια των «15» κρατών μελών.

Αρα η ένταξη θα ολοκληρωθεί τυπικά με την κύρωση από το τελευταίο Κοινοβούλιο, από το 15ο Κοινοβούλιο και ως τότε υπάρχει το momendum να διατηρηθεί η δυναμική της λύσης, με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2003, με βάση τις προτάσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. H εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της νήσου αναστέλλεται, έως ότου το Συμβούλιο λάβει ομόφωνα διαφορετική απόφαση, βάσει πρότασης της Επιτροπής.

Κ.Τ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή