Μ. Ανατολή: Kακοκαιρία έπειτα από μακρά περίοδο ξηρασίας

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 14:57

Για τρίτη ημέρα σήμερα η Μέση Ανατολή πλήττεται από σφοδρή κακοκαιρία και καταιγίδες που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και έντονη βροχόπτωση.

A- A A+

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, Ισραήλ και Λίβανος μετρούσαν απώλειες από τις πυρκαγιές που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και κατέκαψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πολύτιμων δασικών εκτάσεων. Ντόπιοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις απέδιδαν τις ολέθριες φωτιές σε ένα ξηρό φθινόπωρο του οποίου είχε προηγηθεί ένα ακόμη ξηρότερο, πολύ θερμό καλοκαίρι που δεν έφερε σταγόνα βροχής στη διψασμένη περιοχή.

Το σκηνικό ανετράπη μέσα στο Σαββατοκύριακο κι έτσι για τρίτη ημέρα σήμερα η Μέση Ανατολή πλήττεται από σφοδρή κακοκαιρία και καταιγίδες που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και έντονη βροχόπτωση. Στην Αίγυπτο, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που αποδόθηκαν στις καιρικές συνθήκες. Ανοιχτά του ισραηλινού λιμανιού του Ασντόντ, φορτηγό πλοίο από τη Μολδαβία βυθίστηκε, όμως και τα 11 μέλη του πληρώματος κατάφεραν να διασωθούν. Μια γυναίκα από την Τρίπολη του βορείου Λιβάνου ωστόσο βρήκε τραγικό θάνατο, όταν ένα δέντρο ξεριζώθηκε από τον άνεμο και καταπλάκωσε το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε.

Σε κάποιες ορεινές περιοχές του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας, το ύψος του χιονιού ήδη ξεπερνά τα 70 εκατοστά. Στα λευκά ντύθηκε και η Δαμασκός, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν αρκετοί δρόμοι. Εξαιτίας των σφοδρών καταιγίδων έχει διακοπεί και η κίνηση των πλοίων στο Κανάλι του Σουέζ και στα περισσότερα αιγυπτιακά λιμάνια - τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο- συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, στην Αλεξάνδρεια.

Mέσα σε λίγα 24ωρα οι βροχές ήρθαν να σώσουν την περιοχή από μακρά περίοδο ξηρασίας, που είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας: οι τιμές των λαχανικών διπλασιάστηκαν με την πατάτα να πωλείται σε τριπλάσια τιμή, η γαλακτοβιομηχανία «γονάτισε», ενώ και η χλωρίδα και η πανίδα της Μέσης Ανατολής επηρεάστηκαν ποικιλοτρόπως.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον ιδρυτή του Παρατηρητηρίου Πτηνών της Ιερουσαλήμ, έκαναν την εμφάνισή τους πτηνά που δεν απαντώνται στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ στην ιερή πόλη χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων εμφανίστηκαν... χελιδόνια της ερήμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή