Τεχεράνη: Δεν αλλάζει η εξωτερική πολιτική παρά την απομάκρυνση Μοτακί

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 10:32
REUTERS/RAHEB HOMAVANDI

A- A A+

Η αποπομπή του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μανουσέρ Μοτακί δεν θα προκαλέσει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στην πολιτική του Ιράν, όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα ή τις συνομιλίες» που άρχισε η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

«Οι βασικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν καθορίζονται σε υψηλότερο επίπεδο και το υπουργείο Εξωτερικών εκτελεί την πολιτική αυτή», πρόσθεσε.

Ο Μοτακί αποπέμφθηκε ξαφνικά χθες, ενώ βρισκόταν στη Σενεγάλη. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν έδωσε καμιά εξήγηση για την απόφασή του αυτή.

Ο πρόεδρος του Ιράν όρισε τον επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί προσωρινό υπουργό, αναμένοντας το διορισμό νέου υπουργού, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Η αλλαγή του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σημειώνεται ενώ στις 6 Δεκεμβρίου άρχισαν στη Γενεύη, ύστερα από διακοπή ενός έτους, οι συνομιλίες του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις για την εξεύρεση διεξόδου στη σύγκρουσή του με τη διεθνή κοινότητα σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή