Ν. Κορέα: Υποψίες για μυστικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 11:39
REUTERS/LEE JONG-GUN

A- A A+

Την πεποίθηση της Σεούλ ότι η Βόρεια Κορέα έχει εμπλουτίσει μυστικά ουράνιο σε νέες τοποθεσίες εκτός της κύριας πυρηνικής της εγκατάστασης, εξέφρασε αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Σεούλ σύμφωνα με δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει η νοτιοκορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo επικαλούμενη τον αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, ο Βορράς εμπλουτίζει ουράνιο σε τρεις ή τέσσερις νέες εγκαταστάσεις εκτός από το κύριο εργοστάσιο στην Γιονγκμπιόν.

Ο εμπλουτισμός του ουρανίου μπορεί να δώσει στη Βόρεια Κορέα μία δεύτερη πηγή υλικού για τα όπλα της εκτός από το πρόγραμμα παραγωγής πλουτωνίου στο σοβιετικής εποχής πυρηνικό πρόγραμμα της Γιονγκμπιόν, το οποίο είχε παγώσει όταν εφαρμόστηκε η διεθνής συμφωνία για τον αφοπλισμό, η οποία πλέον δεν ισχύει.

«Οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Γιονγκμπιόν δεν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των τριών η τεσσάρων τοποθεσιών που η Σεούλ και η Ουάσιγκτον έχουν εξακριβώσει ότι υπάρχουν», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με την Chosun Ilbo.

«’Εχουμε εξακριβώσει ότι οι δοκιμές εμπλουτισμού ουρανίου που πραγματοποιεί εδώ και καιρό ο Βορράς είναι σε διαφορετικές τοποθεσίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Οι ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ενισχύθηκαν μετά την περιοδεία που έκανε στη Γιονγκμπιόν, το Νοέμβριο, ο Αμερικανός πυρηνικός ειδικός Ζίγκφριντ Χέκερ, ο οποίος είδε εκατοντάδες μηχανές και είπε ότι «εντυπωσιάστηκε» από την εξειδίκευση του προγράμματος.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Χέκερ, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε επίθεση σε νοτιοκορεατικό νησί που βρίσκεται κοντά στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών στην Κίτρινη Θάλασσα.

Η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει ότι το νησί βρίσκεται σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο σύρραξης, η οποία θα ενέπλεκε την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Πάντως παρά το γεγονός ότι οι εντάσεις υποχώρησαν, η Σεούλ έχει προχωρήσει σε σειρά στρατιωτικών ασκήσεων, στις οποίες συμμετείχε και ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, ενώ προχθές πραγματοποίησε γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη θάλασσα, αν και μακριά από τη νοητή γραμμή μεταξύ των χωρικών υδάτων των δύο χωρών.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή