Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ: Στο σωστό δρόμο η ελληνική κυβέρνηση

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 17:18
A- A A+

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η Ελλάδα, αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα όπως η δημοσίευση απόρρητων εκθέσεων της αμερικανικής διπλωματίας μέσω της Wikileaks εστίασε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Ντάνιελ Μπένετ κατά την πρώτη του συνάντησή του με δημοσιογράφους από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα ο κ. Σμιθ, που αντικατέστησε τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ το Σεπτέμβριο, υπογράμμισε τη σημασία των άμεσων ξένων επενδύσεων, που όπως είπε, αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι στο σωστό δρόμο», δήλωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης εκ μέρους των διεθνών αγορών στην Ελλάδα είναι επίσης σημαντική προτεραιότητα στην παρούσα φάση. Αναγνώρισε ωστόσο ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται δημιουργούν και αρκετό πόνο στους πολίτες.

Υπενθύμισε επίσης τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη Ευρωζώνη και στην επιτυχία της, καθώς, όπως είπε, «απαρτίζεται από τους πιο στενούς μας συμμάχους».

Αναφορικά με την υπόθεση Wikileaks, επανέλαβε την πάγια θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατακεραυνώνοντας τις διαρροές των επίμαχων εκθέσεων που συντάχθηκαν από Αμερικανούς διπλωμάτες ανά τον κόσμο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο και άλλες εκθέσεις που θα αφορούν την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά ο κ. Σμιθ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αμοιβαίες επισκέψεις Ελλήνων και Τούρκων αρχηγών, παρά το γεγονός, όπως τόνισε, ότι δεν έχει ενημέρωση για το πώς εξελίσσονται αυτές οι συζητήσεις.

Σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Σμιθ επανέλαβε ότι «μια διζωνική, δικοινοτική προσέγγιση είναι η λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα», υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει αν χρειαστεί, ενώ υποστηρίζει τη διαδικασία συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς τους ευρώ-ατλαντικούς θεσμούς, ενώ παράλληλα αναγνώρισε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν, διευκρινίζοντας όμως, ότι δεν αναφέρεται «μόνο στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων».

Επλεξε τέλος το εγκώμιο της ελληνικής αστυνομίας για τις πρόσφατες επιτυχίες της στο θέμα της εγχώριας τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετική» τη δουλειά της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή