Πέντε προτεραιότητες για το 2011

Πρωτοβουλία Γ. Παπανδρέου για ευρωπαϊκή εκστρατεία με ένα εκατ. υπογραφές
Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010 10:31
UPD:18:30
A- A A+

Μήνυμα συστράτευσης απηύθυνε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το Σάββατο ενώπιον των βουλευτών του Κινήματος, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των αντιδράσεων που σημειώθηκαν πρόσφατα με φόντο τα εργασιακά.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού, απευθυνόμενος στους βουλευτές τόνισε χαρακτηριστικά: «είστε οι πυλώνες σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια. Μια Κοινοβουλευτική Ομάδα, που γράφει ιστορία. Μαζί βγάζουμε τη χώρα από το βούρκο. Μαζί οικοδομούμε τη νέα Ελλάδα, με τις διαφωνίες μας, με τις συγκρούσεις μας, με τις διαφορετικές μας γνώμες, αλλά με έναν κοινό στόχο: να κάνουμε τα πάντα, ώστε το 2013 να νιώθουμε υπερήφανοι που σώσαμε τη χώρα, που ανορθώσαμε τη χώρα, που αλλάξαμε την Ελλάδα».

Αναφερόμενος μάλιστα στα εργασιακά επεσήμανε ότι «ουδείς είναι λάτρης της, έστω συνταγματικά κατοχυρωμένης στη Δημοκρατία μας, διαδικασίας του επείγοντος. Αλλά βρισκόμαστε ακόμη σε πόλεμο» και πρόσθεσε ότι «υπήρξαν μήνες διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους. Υπήρξε συνεχής προσπάθεια συναίνεσης και προστασίας βασικών δικαιωμάτων, που έθεταν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά και ειλικρίνειας, ότι ο εργασιακός μεσαίωνας δεν είναι σήμερα, ήταν χθες και προχθές».

Παραδέχθηκε ακόμη ότι υπάρχουν και αστοχίες και παρεξηγήσεις, όπως για το θέμα της διαγραφής των χρεών. «Όχι κύριοι, δεν διαγράφουμε χρέη, ούτε συγκαλύπτουμε κάποιους. Έχω συνεννοηθεί - και συμφωνεί και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου - και θα δημοσιοποιήσουμε όλα τα ονόματα εκείνων που χρωστούν, φέρνοντας στη Βουλή την κατάλληλη νομική ρύθμιση, που θα το επιτρέπει και θα κατοχυρώνει την Κυβέρνηση, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών», σημείωσε.

Πέντε προτεραιότητες για το 2011

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τις πέντε βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για το 2011.

Πρώτη προτεραιότητα είναι το κράτος, η Δημόσια Διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι Μονάδες που θα δημιουργηθούν στο κεντρικό κράτος, με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο στο Δημόσιο, τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ, την Κάρτα Πολίτη για τις συναλλαγές με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, την κατάργηση και ένταξη του προσωπικού της Αγροφυλακής στις Δασικές Υπηρεσίες, το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, την επέκταση όλων των ηλεκτρονικών Φορολογικών Υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και την κάρτα καταγραφής αποδείξεων, για να μπορεί να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Βασικοί στόχοι είναι η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, το χτύπημα της γραφειοκρατίας, ένας νέος επενδυτικός νόμος για το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η καταπολέμηση της ακρίβειας. Παράλληλα, προωθείται το άνοιγμα των λοιπών κλειστών επαγγελμάτων.

Τρίτη προτεραιότητα είναι η κοινωνία της συμμετοχής, της ευνομίας και της δικαιοσύνης. Βασικοί στόχοι είναι ο εκλογικός νόμος, η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, η πρωτοβουλία διαβούλευσης για μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση, η εφαρμογή μέτρων επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης, που έχουν ψηφιστεί, η τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, στα όρια του σημερινού Συντάγματος.

Τέταρτη προτεραιότητα είναι το κοινωνικό κράτος. Βασικός στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας.

Τέλος, πέμπτη προτεραιότητα, είναι να δοθεί ξανά ισχυρή φωνή στην Ελλάδα. «Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς. Με τη φωνή μας, να αντιμετωπίσουμε σημαντικά θέματα: την επίλυση του Κυπριακού, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, τη συνέχιση της πολιτικής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και η Ελλάδα, να είναι πρωταγωνίστρια στην περιοχή μας και στην Ευρώπη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για το μέλλον της ΕΕ

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διενέργεια ευρωπαϊκής εκστρατείας συγκέντρωσης 1.000.000 υπογραφών για τα ζητήματα που άπτονται του μέλλοντος της Ευρώπης, ξεκινώντας από τα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης και των ευρωομολόγων.

«Προτείνω μια ευρωπαϊκή εκστρατεία, μια εκστρατεία που μπορεί να συγκεντρώσει ακόμα και ένα εκατομμύριο υπογραφές - το όριο που χρειάζεται δηλαδή, για να ξεκινήσει επισήμως μια επεξεργασία και συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός πρότεινε επίσης τη δημιουργία ομάδας εργασίας από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, τους ευρωβουλευτές του κόμματος και το ΠΑΣΟΚ που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και τις απαραίτητες κινήσεις για την προώθηση της πρωτοβουλίας.

Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε ως μέλη της ομάδας, την Βάσω Παπανδρέου, τον Πέτρο Ευθυμίου, τον Ντίνο Βρεττό, τον Νάσο Αλευρά, τον Παντελή Οικονόμου, τον Ηλία Μόσσιαλο, την Αννυ Ποδηματά και τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο.

Σημείωσε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει την άνοιξη σε Προγραμματική Συνδιάσκεψη για την πορεία της χώρας στο νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

ΝΔ: Αν ο κ. Παπανδρέου δεν αλλάξει πολιτική η ύφεση θα μας τραβήξει στο βυθό

O εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, κάλεσε τον Πρωθυπουργό, «αντί να περιμένει το 2013, να κοιτάξει από τώρα στα μάτια τους πολίτες, για να νιώσει την έντονη ανησυχία και την ακραία ανασφάλεια που αισθάνονται για το σήμερα και το αύριο, εξαιτίας των επιλογών, των λαθών και των παραλείψεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

Προέβλεψε δε πως «αν ο κ. Παπανδρέου δεν αλλάξει άμεσα την πολιτική του, για να περάσουμε στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας, η δραματική ύφεση, στην οποία ο ίδιος μας οδήγησε, θα μας τραβήξει στο βυθό».

ΚΚΕ: Μονόδρομος η πάλη για λαϊκή εξουσία

«Οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού είναι παράταιρες και οι θέσεις του παραπλανητικές», σημειώνει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής και την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, όπως και η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, «οδηγούν τους λαούς στον όλεθρο για να προστατεύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Την ίδια στιγμή η κρίση βαθαίνει και οι ανταγωνισμοί τους οξύνονται».

«Μονόδρομος για να προστατευθεί ο λαός από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, για τη δική του ευημερία είναι η συμμαχία και η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, για λαϊκή εξουσία», καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΛΑΟΣ: Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό με «κρύα καρδιά»

«Πώς απαιτεί ο κ. Παπανδρέου να πείσει τον Ελληνικό λαό και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όταν αδυνατεί να πείσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα;», διερωτάται ο ΛΑΟΣ.

«Διερωτάται κανείς, με αποκεφαλισμούς, μέχρι που μπορεί να πάει… Το σίγουρο είναι ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τον επαχθή προϋπολογισμό της Κυβέρνησης, με “κρύα καρδιά”», προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

ΣΥΝ: Η πολιτική της κυβέρνησης βυθίζει τη χώρα στην χρεωκοπία

«Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί μάταια να μας πείσει ότι ζει σε ένα δικό του κόσμο, περήφανος για την κυβέρνησή του που σώζει την Ελλάδα από την καταστροφή», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

Τονίζει αντίθετα πως «στην πραγματικότητα, η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ βυθίζει ολοένα και περισσότερο τη χώρα στην κοινωνική και οικονομική χρεωκοπία, κλείνει χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκτινάσσει την ανεργία σε ποσοστό πάνω από 20%, καταργεί εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών παραδίδοντας τους εργαζομένους βορά στις ορέξεις της εργοδοσίας».

«Η κυβέρνηση του κ.Παπανδρέου όντως γράφει ιστορία, συνώνυμη της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης ταξικής πολιτικής που βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας και τη νεολαία», καταλήγει ο ΣΥΝ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή