Κόσοβο: «Ετοιμος» για διάλογο με τη Σερβία ο Θάτσι

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 13:18
A- A A+

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς, στο πλαίσιο του μελλοντικού διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μία τέτοια συνάντηση είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών διότι θα επιτρέψει την εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία», δηλώνει ο Θάτσι σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Express.

Ο Χασίμ Θάτσι έχει αποδυναμωθεί πολιτικά μετά την έκθεση του Ντικ Μαρτί, του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία διατυπώνει κατηγορίες κατά στελεχών του Στρατού για την Απελευθέρωση του Κοσόβου (UCK), ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Θάτσι.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι Σέρβοι κρατούμενοι σε στρατόπεδα του UCK στην Αλβανία, στο τέλος της δεκαετίας του '90, έπεσαν θύματα αφαίρεσης οργάνων που διοχετεύονταν στη μαύρη αγορά.

Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε επίσης διατεθειμένος, την περασμένη Τετάρτη, να συζητήσει με τον Χασίμ Θάτσι, στο πλαίσιο του διαλόγου που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, παρά τη έκθεση Μαρτί.

«Οφείλουμε να διαπραγματευθούμε με κάθε πρόσωπο που οι Αλβανοί του Κοσόβου εξέλεξαν ως νόμιμο εκπρόσωπό τους», δήλωσε ο Μπορίς Τάντιτς.

Νωρίτερα σήμερα, ανακοινώθηκε ότι ο Τάντιτς εξελέγη για Τρίτη φορά πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DS).

Μετά την επανεκλογή του, ο Τάντιτς δήλωσε πολύ υπερήφανος που ακολουθεί τα πολιτικά βήματα του δολοφονηθέντα πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, προκειμένου το Δημοκρατικό Κόμμα να αποτελεί κόμμα-«κλειδί» στη Σερβία, αλλά κι ένας από τους βασικούς πολιτικούς παράγοντες στην περιοχή.

Στο 14ο Εκλογικό Συνέδριο του κόμματος, που διεξήχθη το Σάββατο στο Βελιγράδι, ο Μπόρις Τάντιτς υπογράμμισε ότι ο Ζόραν Τζίντζιτς ήταν αυτός που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης Σερβίας και απέδειξε ότι τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος είναι πρόθυμα να αναλάβουν κάθε ρίσκο προς όφελος του κράτους και των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή