Επιτυχείς οι χειρισμοί Αθήνας-Λευκωσίας

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2002 07:24
A- A A+

Στη δυνατότητα επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2003 θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται με ρητορίες και πατριωτικές κραυγές, αλλά με σχέδιο και στρατηγική.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι έχουμε τώρα στα χέρια μας πολύ καλά διπλωματικά εργαλεία και πρόσθεσε ότι άνοιξε ο δρόμος για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή εναπόκειτα, όπως αποδείχθηκε, στις διαθέσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ενώ για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι είχε την ευκαιρία να γράψει ιστορία, αλλά η ιστορία τον παραμερίζει.

Στα κατεχόμενα βαραίνει το κλίμα για τον Ραούφ Ντενκτάς, καθώς χιλιάδες πολίτες αλλά και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του ψευδοκράτους απαίτησαν την παραίτησή του. «Μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, θα ανοίξουν οι ευρωπαϊκές πόρτες της διαπραγμάτευσης, υποστήριξε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σταθμό η Ελληνίδα επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου.

«Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών στην ιστορική διαδρομή του εδώ και 20 χρόνια», δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Η πλειονότητα της κοινής γνώμης σε Αθήνα, Λευκωσία και Κωνσταντινούπολη αποδέχεται τους χειρισμούς των αντίστοιχων κυβερνήσεων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», η Κappa Research. Αντιθέτως μόνο ένας στους τρεις Τουρκοκυπρίους εγκρίνει τους χειρισμούς του Ραούφ Ντενκτάς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή