Ανεβαίνουν οι τόνοι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 22:19
UPD:23:44
A- A A+

Με εκατέρωθεν πυρά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζεται η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2011 στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα κορυφωθεί την Τετάρτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψήφισή του.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, κατηγορώντας την πως «ενώ φορά ακόμα το αλεξίπτωτο του 2009, μας κάνει μαθήματα διακυβέρνησης του σκάφους».

Ο κ. Σαχινίδης εμφανίστηκε πρόθυμος για μια ριζική αυτοκριτική και κάλεσε τη ΝΔ «να αναγνωρίσει και τι κράτος, με τι θεσμούς μας παρέδωσε το 1981, για το οποίο μας κατηγορεί» και την Αριστερά να πραγματοποιήσει την αυτοκριτική της για «τα πλέον ακραία αιτήματα που έχει υιοθετήσει κατά καιρούς».

«Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας, δύσκολες αποφάσεις. Με τον Προϋπολογισμό δίνουμε τον οδικό δημοσιονομικό χάρτη της χώρας. Περιγράψαμε το παραγωγικό πρότυπο στο οποίο στοχεύουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση. Αυτή είναι η μόνη ανάπτυξη που διασφαλίζει σταθερά θέσεις εργασίας και μισθούς. Είναι η μόνη που αποφέρει σταθερά έσοδα για να χρηματοδοτήσουμε υγεία, παιδεία, πρόνοια. Είναι η μόνη που θα μας επαναφέρει στον παγκόσμιο χάρτη, ως χώρα σταθερή και αξιόπιστη, ως χώρα ισχυρή. Καταθέσαμε τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον προγραμματισμό. Εσείς τι λέτε; Να μειωθούν τα ελλείμματα; Αν ναι, από πού; Με αύξηση των εσόδων; Αν ναι, με ποιον τρόπο και τι ποσά περιμένετε να συγκεντρώσετε με τον τρόπο που εσείς καταθέτετε;» ρώτησε απευθυνόμενος προς την ΝΔ.

«Η ΝΔ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση, κακώς ενημέρωσε τους εταίρους της για το έλλειμμα του 12,9%. Κατά την ΝΔ έπρεπε να κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους, να πάρουμε όσα μπορούσαμε από τις αγορές και μετά να αποκαλύψουμε το πραγματικό έλλειμμα - δηλαδή να τσακίσουμε ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές (…) Λένε πως αν είχαμε δανειστεί πριν δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία, δεν θα καταφεύγαμε στον δανεισμό - και μας υποδείκνυαν το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Και προτού αλέκτωρ λαλήσει τρις, μπήκε και η Ιρλανδία στον μηχανισμό. Ποιο πρότυπο μας προτείνετε σήμερα;» ρώτησε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος προς την ΝΔ, ο κ. Σαχινίδης.

Χ. Παμπούκης: Μονόδρομος η εθνική συνεννόηση

Μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση χαρακτήρισε την εθνική συνεννόηση και τις κοινωνικές συναινέσεις ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1911858 .

O κ. Παμπούκης κάλεσε τη Βουλή «σε αυτή την πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας» να βαδίσει στον δρόμο της συλλογικής προσπάθειας.

Όπως ανέφερε, ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί τη χρονιάς έντασης της προσπάθειας, για να αρχίσει η ανάκαμψη το 2012.

«Δεν είναι ώρα για αδιέξοδες αναδρομές στο παρελθόν αλλά η στιγμή να αδράξουμε τη μέρα, διοχετεύοντας όλη μας την ενεργητικότητα στην προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου χρόνου. Τολμηρές μεταρρυθμίσεις και άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας μας στο αύριο έχει ανάγκη ο τόπος. Ούτε μια μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη» σημείωσε.

Ωστόσο απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι παρών μόνο στην κριτική και απών από την ευθύνη και την αυτοκριτική.

Για το 2011, τόνισε πως θα έχει και αυτό χαρακτηριστικά ύφεσης τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο, αλλά συμπλήρωσε πως η υπέρβαση αυτής είναι ένα θέμα που πρέπει να μας αφορά όλους.

Κ. Σκανδαλίδης: Αναγκαία η επανίδρυση της Δημοκρατίας

Για επανίδρυση της Δημοκρατίας έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκανδαλίδης κάλεσε τους βουλευτές «να συνομολογήσουν όλοι ότι το χθες πέρασε οριστικά και ότι πρέπει η επανεκκίνηση της χώρας να συνδυαστεί με την επανίδρυση της Δημοκρατίας, ώστε να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1911755 .

Όπως είπε χαρακτηριστικά, απαιτείται μια δυνατή αλλαγή συντακτικού τύπου η οποία θα γίνει μόνο αν συμφωνήσει η Βουλή «που σήμερα λοιδορείται και προπηλακίζεται ως μη όφειλε». Πρόσθεσε πως οι 300 βουλευτές έχουν ένα ιστορικό χρέος, «να ανταποκριθούμε στην ανάγκη αναγέννησης του ελληνισμού και επανάκαμψης των Ελλήνων στην ευημερία».

Π. Γερουλάνος: Ωρα να χτίσουμε την Ελλάδα που οραματιστήκαμε

«Το 2011 καμιά σχέση δεν θα έχει με το 2010. Αν το 2010 βάλαμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη, το 2011 είναι η ώρα να χτίσουμε την Ελλάδα που όλοι μας οραματιστήκαμε», υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1912085 .

Σχολιάζοντας αναφορές, «ακόμα και από βουλευτές της δικής μας παράταξης», όπως είπε, «ότι και το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά, εννοώντας ότι θα είναι η συνέχεια της προσπάθειας μείωσης του χρέους και άρα ύφεσης για την χώρα» έκανε λόγο για μισή αλήθεια.

«Το 2010 πήραμε μέτρα που δεν θέλαμε να πάρουμε για να σώσουμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Μέτρα που δεν ανήκουν στο πρόγραμμα και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, που δεν ανήκουν στις προγραμματικές δεσμεύσεις κανενός κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτό ήταν όμως το χρέος μας και αυτό κάναμε με πλήρη συνείδηση του πολιτικού κόστους που θα είχαμε», τόνισε.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου του, ανακοίνωσε την κατάθεση και ψήφιση τεσσάρων νομοσχεδίων μέσα στο 2011 τα οποία θα αφορούν στον Αθλητισμό, με ειδική έμφαση στη βία και το ντόπινγκ, τον Ιαματικό τουρισμό, τον Καταδυτικό τουρισμό και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις επενδύσεις τουρισμού.

Μ. Καρχιμάκης: Eχουμε ακόμα δρόμο

«Τα δύσκολα έχουν περάσει. Βεβαίως έχουμε ακόμα δρόμο, έχουμε και άλλα δύσκολα μπροστά μας. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρουμε», ανέφερε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Επιτιθέμενος στη ΝΔ, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «μισές αλήθειες, μεγάλα ψέματα και πρωτοφανή επίδειξη έλλειψης μνήμης».

«Είναι κουτοπονηριά να ισχυρίζεστε ότι "δεν θα έτρεχε τίποτα" αρκεί να κρύβαμε την πραγματική κατάσταση της χώρας, να δανειζόμαστε και μετά να λέγαμε την αλήθεια. Ξέρετε ότι αυτό θα έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Και είναι υποκριτική η στάση σας για το μνημόνιο: Εντός των συνόρων είστε πολέμιοι του. Μόλις βγαίνετε έξω, βάζετε πολύ μνημόνιο στο κρασί σας» τόνισε.

Απευθυνόμενος Στην Αριστερά, κατηγόρησε τους βουλευτές της ότι διακρίνονται στην «υπερβολική καταγραφή των ευθυνών του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν δυσκολία να αναφερθούν στις ευθύνες της ΝΔ, ενώ η χώρα μπήκε δύο φορές με ευθύνη της υπό επιτήρηση».

Αντιδρώντας στα λεγόμενα του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης Γιαννάκης, επεσήμανε πως ο κ. Καρχιμάκης, «ήταν ο συγκεκριμένος συνάδελφος που με επίθετα που ξέφευγαν από τον πολιτικό πολιτισμό, αντιδρούσε σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα είναι υποχρεωμένος να υπηρετεί όλα εκείνα που τότε κατήγγειλε».

Π. Παναγιωτόπουλος: Ο νέος προϋπολογισμός δεν οδηγεί πουθενά

Κάλεσμα στα μέλη του Κοινοβουλίου να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2011, που όπως υποστήριξε, δεν οδηγεί πουθενά, αλλά και να επαναδιαμορφώσουν παράλληλα έναν «προϋπολογισμό ανάτασης, ανάκαμψης και ανάπτυξης», απηύθυνε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1911817 .

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει ανάσα στην οικονομία, υιοθετώντας τις άμεσα εφαρμόσιμες, προκοστολογημένες και δοκισμένες πολιτικές που προτείνει η ΝΔ.

Εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση στο κυβερνών κόμμα, επικρίνοντάς το ότι υπέγραψε ένα Μνημόνιο που όχι μόνον δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης, αλλά υπαγορεύτηκε από ανθρώπους που ουδεμία αίσθηση της ελληνικής πραγματικότητας είχαν.

Προανήγγειλε ακόμη την κατάθεση ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή για να αποδειχθεί αν όντως υπάρχει επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ και ποιο είναι το περιεχόμενό της σχετικά με τα μέτρα.

Σπ. Χαλβατζής: Tαξικός και αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, κατηγορώντας την για υποκρισία, καθώς όπως είπε, χρησιμοποιεί το μνημόνιο ως πρόφαση για να επιβάλει όλα αυτά τα καταστροφικά και σκληρά μέτρα.

«Καμία τρόικα δεν σας επιβάλλει αυτά τα ισοπεδωτικά μέτρα που πήρατε. Δεν ήταν και δεν είναι το μνημόνιο που καθοδηγεί την πολιτική της κυβέρνησης αλλά οι εργοδότες. Το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει με θέρμη την ευρωπαϊκή πολιτική την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου. Καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανοίγει το δρόμο για ατομικές συμβάσεις δίνοντας βορά τους εργαζόμενους στο καιάδα των εργοδοτών», τόνισε.

Ο κ. Χαλβατζής χαρακτήρισε ακόμη τον προϋπολογισμό ταξικό, αντιλαϊκό και σκληρό, σημειώνοντας ότι «ο νέος προϋπολογισμός δεν είναι πράσινος, μπλε ή κόκκινος. Δυστυχώς για τον εργαζόμενο και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχουμε ένα δίχρωμο προϋπολογισμό. Μαύρος για την εργατική τάξη και ρόδινος για το μεγάλο κεφάλαιο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή