Να δεχθεί επιθεωρητές καλεί τη Β. Κορέα η Κίνα

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 11:15

A- A A+

Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να επιτρέψει στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επιστρέψουν, ως ένα βήμα προς την εκτόνωση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

«Η Βόρεια Κορέα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Ζιανγκ Γου.

«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πυρά και η στρατιωτική ισχύς δεν μπορούν να λύσουν τα ζητήματα στη χερσόνησο και ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι η μοναδική σωστή προσέγγιση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον δήλωσε, μετά από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Βόρεια Κορέα, ότι η Πιονγκγιάνγκ προτίθεται να επιτρέψει σε επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας να κάνουν επιθεωρήσεις για να εξακριβώσουν ότι δεν προχωρεί στην επεξεργασία υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου.

«Έδειξαν πραγματισμό καθώς δεν προχώρησαν σε απάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντσον, αναφερόμενος στη στάση της Πιονγκγιάνγκ, με αφορμή τις στρατιωτικές ασκήσεις που έκαναν οι Νοτιοκορεάτες σε διαφιλονικούμενη ζώνη.

Ο Ρίτσαρντσον, που πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα, πρόσθεσε πάντως ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί «τις ενέργειες και όχι τα λόγια» των Βορειοκορεατών.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιώσει ότι πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο διεθνών επιθεωρητών, ενώ ούτε και η ΙΑΕΑ έχει προς το παρόν σχολιάσει το ζήτημα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή