Διασφάλιση των κοινωνικών δομών της αυτοδιοίκησης ζητεί η ΚΕΔΚΕ

Συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 13:33
A- A A+

Ο πρώτος προϋπολογισμός του «Καλλικράτη» υπό το πρίσμα του επικαιροποιημένου μνημονίου, η πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Καλλικράτης», η χρηματοδότηση του αναπτυξιακού προγράμματος των δήμων «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.», η απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ, αλλά και η διασφάλιση των κοινωνικών δομών των δήμων είναι ορισμένα από τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στις αυριανές συναντήσεις της ΚΕΔΚΕ με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Ν. Κακλαμάνη, θα επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, όλα τα κόμματα στη Βουλή, προκειμένου να τα ενημερώσει για τα θέματα που έχουν σχέση ή επηρεάζονται από τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό, αλλά και για την πορεία υλοποίησης του «Καλλικράτη».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δ.σ. της ΚΕΔΚΕ, όπως διατυπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίασή του, ο πρώτος προϋπολογισμός του «Καλλικράτη», αν και παρουσιάζει αυξημένες αποδόσεις σε σχέση με το 2010 κατά 1.711 εκ. ευρώ, στην πραγματικότητα πλησιάζει τον προϋπολογισμό του 2009. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εμφανιζόμενες ως επιπλέον αποδόσεις πρέπει να καλύψουν τις δαπάνες των μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων (μόνο για τα προνοιακά επιδόματα, τη μεταφορά μαθητών και τη μισθοδοσία των καθαριστριών του υπουργείου Παιδείας που μετατάσσονται στους δήμους αναμένεται να φτάσουν το 1 δισ.), τις δαπάνες των χιλιάδων μετατασσόμενων υπαλλήλων και τις λειτουργικές δαπάνες των νέων υπηρεσιών.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ξεκαθαρίζεται ότι η μείωση του κόστους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2013 σε σχέση με το σήμερα θα πρέπει να είναι 1.500 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εξάλλου εξοικονομήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης θα ανέλθουν την τριετία 2011- 2013 στα 3 δισ. ευρώ.

Προβληματική κρίνεται ακόμη η απόδοση της ΣΑΤΑ, του κατεξοχήν αναπτυξιακού πόρου της Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα δεν έχουν κατανεμηθεί δύο δόσεις για το 2010 με αποτέλεσμα την επενδυτική ασφυξία από τη μια και από την άλλη να μένουν ανεξόφλητα τιμολογιοποιημένα έργα τοπικού χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ, η ΚΕΔΚΕ υπογραμμίζει ότι μέχρι τώρα δεν έχει διασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή των δήμων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά τις σημαντικές προσπάθειες και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την ίδια προς τα αρμόδια υπουργεία, από το 2005 μέχρι σήμερα.

Η ΚΕΔΚΕ ζητεί ώριμα και επιλέξιμα έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», που δεν υλοποιήθηκαν λόγω του περιορισμού των πόρων του, να ενταχθούν στα ΕΠ 2007-2013, καθώς και να διασφαλιστεί ότι στην προσεχή αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα διευρυνθούν οι κατηγορίες έργων και οι δράσεις που έχουν ως δικαιούχους τους δήμους.

Για το ζήτημα της υλοποίησης του προγράμματος «Καλλικράτης» η ΚΕΔΚΕ διαπιστώνει καθυστέρηση στην έκδοση των αναγκαίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την απαραίτητη ετοιμότητα των νέων Δημοτικών Αρχών.

Όσον αφορά στο στη διασφάλιση των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα για το «Βοήθεια στο σπίτι» η ΚΕΔΚΕ επαναφέρει την πρότασή της για τριμερή χρηματοδότησή του από την κεντρική διοίκηση, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και από πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Στις παρούσες συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αλλά και της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, τονίζει η ΚΕΔΚΕ, η διασφάλιση των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης αλλά και των εργαζομένων σε αυτές θα πρέπει να αποτελεί και για την Πολιτεία πρωταρχικό στόχο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή