Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 09:01
A- A A+

Οι εξελίξεις στη δίκη για το φόνο του Αντη Χατζηκωστή, το θέμα του εφάπαξ του τέως Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βάσου Γεωργίου, τα αυξημένα ψώνια των Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές και η αντίδραση τους στους περιορισμούς που επιχειρεί να θέσει το κατοχικό καθεστώς, η κακοκαιρία στην Ευρώπη και ο επηρεασμός των πτήσεων των Κυπρίων ταξιδιωτών αλλά και οι μεθοδεύσεις, κατά τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Μάλτας και Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο τον εκτροχιασμό της προσπάθειας για απαγόρευση του διαδικτυακού ηλεκτρονικού τζόγου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο Τύπο είναι οι αντιδράσεις των περιπτερούχων στην απόφαση των εταιρειών να επιβάλουν ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης καπνικών προϊόντων, η αγωγή της εταιρείας Φιλελεύθερος κατά του Συγκροτήματος Δίας και η προώθηση των νομοσχεδίων για την πολεοδομική αμνηστία.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Φωτογράφισαν το δολοφόνο» παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδο της τις δυο φωτογραφίες - τεκμήρια που παρουσιάστηκαν χτες στο Δικαστήριο στη δίκη για το φόνο του Αντη Χατζηκωστή, αναφέροντας πως «ένας γείτονας και μια αυτόπτης μάρτυρας, ταύτισαν τον εκτελεστή με το πρόσωπο στις φωτογραφίες». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι «επαναστάτησαν οι περιπτερούχοι» και ότι οι σύνδεσμοι τους καλούν τα μέλη τους να μην ακολουθήσουν τις ανώτατες λιανικές τιμές πώλησης καπνικών προϊόντων τις οποίες καθόρισαν οι εταιρείες.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Θέλει το εφάπαξ του και ενάγει το κράτος», γράφει ότι «ο τέως Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βάσος Γεωργίου είναι αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τα άκρα για να εξασφαλίσει το εφάπαξ των 168 χιλιάδων ευρώ, που, όπως υποστηρίζει, δικαιούται» και ότι σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Γεωργίου αφήνει να νοηθεί ότι στις προθέσεις του είναι να ενάγει τη Δημοκρατία. Αλλού ο «Πολίτης» γράφει ότι οι Τ/κ ξεφτίλισαν το κατοχικό καθεστώς, αναφέροντας πως η τ/κ πλατφόρμα συντεχνιών διακωμώδησε την αστεία κίνηση της λεγόμενης κυβέρνησης να θέσει περιορισμούς στις αγορές Τ/κ από τις ελεύθερες περιοχές. Οπως προσθέτει η εφημερίδα η πλατφόρμα ψώνισε από τις ελεύθερες περιοχές και δώρισε στα μέλη του λεγόμενου υπουργικού «κάθε λογής παιχνίδια αλλά και… αγγούρια».

«Η Σημερινή», με τίτλο «Ψωνίζουν μαζικά στις ελεύθερες περιοχές οι Τουρκοκύπριοι», γράφει ότι «Τουρκοκύπριοι καταναλωτές καταφθάνουν καθημερινά στην ελεύθερη Λευκωσία και αναζητούν τα ψώνια τους από τα μεγάλα καταστήματα και τις υπεραγορές» την ώρα, που όπως, σημειώνει η εφημερίδα, «το κατοχικό καθεστώς βάζει περιορισμούς και θέλει διαχωρισμό» με τον διευθυντή του λεγόμενου τμήματος τελωνείων του ψευδοκράτους να δηλώνει ότι κάθε άτομο δικαιούται να αγοράζει από τις ελεύθερες περιοχές προϊόντα αξίας 135 ευρώ. Αλλού «η Σημερινή» αναφέρει ότι ακριβότερα είναι φέτος τα πλείστα χριστουγεννιάτικα εδέσματα συγκριτικά με πέρσι, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών Χριστουγεννιάτικων Εδεσμάτων που καλύπτει 105 υποστατικά σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη μένει παγωμένη», αναφέρει στο κύριο του θέμα ότι ο απεγκλωβισμός των Κυπρίων ταξιδιωτών που βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, άρχισε χτες, ωστόσο η ταλαιπωρία πολλών θα συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο των Χριστουγέννων, χωρίς ωστόσο κανείς να εγγυάται ότι θα τελειώσουν τα προβλήματα αφού η Ευρώπη απειλείται με νέο κύμα κακοκαιρίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία Φιλελεύθερος, ως ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας www.philenews.com κατά του “Sigmalive” και του συγκροτήματος «Δίας», υποστηρίζοντας ότι στην ιστοσελίδα του “Sigmalive” υπάρχει κακόβουλα διπλή εγγραφή προγραμματιστικού κώδικα με σκοπό τη διπλή καταμέτρηση των επισκέψεων από το πρόγραμμα Google Analytics και ζητώντας αποζημιώσεις για δυσφήμιση και κακόβουλη ψευδολογία.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Είδαν τον φονιά;», αναφέρεται σε σοβαρές εξελίξεις στις δίκη για τη δολοφονία Χατζηκωστή, σημειώνοντας ότι «δυο αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο άντρας που απεικονίζεται σε φωτογραφίες, φέρει κουκούλα που μοιάζει με την κουκούλα του ατόμου που είδαν να φεύγει τρέχοντας από τη σκηνή του εγκλήματος». Αλλού γράφει ότι ολοκληρώθηκε η σχετική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και πως τα νομοσχέδια για την πολεοδομική αμνηστία είναι έτοιμα για ψήφιση με το νέο χρόνο. Παράλληλα η εφημερίδα σημειώνει πως μετά από επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών στον Πρόεδρο της Βουλής προχωρούν και τα νομοσχέδια στην Επιτροπή Νομικών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «η ΕΕ αναβάλλει την απαγόρευση του τζόγου» γράφει ότι τα σχέδια της Κυβέρνησης για περιορισμό του διαδικτυακού ηλεκτρονικού τζόγου, καθώς όπως ανέφερε χτες ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο σκόπιμα επιχειρούν να εκτροχιάσουν την προσπάθεια της Κύπρου για απαγόρευση του διαδικτυακού ηλεκτρονικού τζόγου. Αλλού στις εσωτερικές τις σελίδες η εφημερίδα γράφει ότι σε σπίτι 48χρονου στα Πλατάνια το οποίο ανήκει στο Τμήμα Δασών βρέθηκαν 425 βερκά και 66 νεκρά πουλιά που ανήκουν σε είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Οπως προσθέτει η εφημερίδα, η Αστυνομία, επιβεβαίωσε ότι ο 48χρονος εργάζεται στο Τμήμα Δασών.

Τέλος, η αγγλόφωνη εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror” γράφει ότι το Ευρώ δέχτηκε χτες πιέσεις μετά την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moody’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της οικονομίας της Πορτογαλίας αλλά και την άνοδο των αμερικανικών μετοχών. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για «πόλεμο αγγουριών» καθώς όπως γράφει οι Τ/κ ήρθαν σε σύγκρουση με τη λεγόμενη αστυνομία του ψευδοκράτους και τους λειτουργούς του λεγόμενου τμήματος τελωνείων στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, μετά που οι λεγόμενοι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους έβαλαν πρόστιμο για αγορές οπωροκηπευτικών και άλλων αγαθών που αγόρασαν οι Τ/κ από τις ελεύθερες περιοχές.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή