Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 20:41
UPD:23:11
A- A A+

Κορυφώνονται οι τόνοι της αντιπαράθεσης για τον προϋπολογισμό του 2011 με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Αντ. Σαμαράς: Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την πως «μας οδήγησε στο μηχανισμό στήριξης και σήμερα κρύβεται πίσω από το Μνημόνιο», ενώ τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο καθρέφτης της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει την κρίση».

Επεσήμανε ακόμη ότι σήμερα συζητάμε «τον πρώτο προϋπολογισμό της χώρας υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας», υπογραμμίζοντας ότι «την κυριαρχία της χώρας μας θα την υπερασπιστούμε και την αξιοπρέπειά μας θα την ανακτήσουμε».

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, σημείωσε ότι «είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πως δεν πρέπει να ασκείται η οικονομική πολιτική», επαναλαμβάνοντας πως η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή με άλλη πολιτική.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση ζει μέσα στο ψέμα. Όπως είπε, από τις αρχές της φετινής χρονιάς ως το Μάϊο, η κυβέρνηση διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό.

Είναι ψέμα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αυτό που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε, ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο», καθώς και ότι «έκοψε, τάχα, τις μακροχρόνιες σπατάλες του Ελληνικού Δημοσίου».

«Το άλλο μεγάλο ψέμα που είπε η κυβέρνηση, είναι ότι πήρε ''τολμηρά μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα''. Η αλήθεια είναι ότι πήρε αιματηρά μέτρα που μειώνουν περισσότερο το ΑΕΠ παρά το έλλειμμα», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως η αποτυχία της κυβέρνησης το 2010, μεταφέρεται και στο 2011, σημειώνοντας πως «η ύφεση παραμένει βαθιά, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ακόμα πιο αναποτελεσματική, οι στόχοι είναι - και πάλι - μη ρεαλιστικοί».

«Το ότι "δεν βγαίνει ο λογαριασμός", ότι "τα μέτρα είναι βαρβαρότητα", ότι "τα μέτρα δεν έχουν αναπτυξιακή διάσταση", ότι ο Προϋπολογισμός "δεν είναι αξιόπιστος", είναι λόγια βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν εδώ την αίθουσα», τόνισε.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, επεσήμανε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση σε αυτό το μείγμα πολιτικής.

«Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε. Γιατί είναι απολύτως άδικο και αποδεικνύεται πολλαπλά αναποτελεσματικό. Μεμονωμένες διαρθρωτικές αλλαγές τις ψηφίζουμε, γιατί είναι μέρος του δικού μας προγράμματος. Αλλά από μόνες τους δεν αρκούν πια. Χρειάζεται να φύγουμε μπροστά με ανάκαμψη. Με επανεκκίνηση της οικονομίας. Κι αυτό ούτε το κάνετε, ούτε το συνειδητοποιείτε καν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό: «Ακούστε: Τον Προϋπολογισμό σας δεν θα τον ψηφίσουμε. Και πώς να τον ψηφίσουμε, άλλωστε; Αφού σύντομα θα τον αλλάξετε κι αυτόν, όπως κάνατε τόσες φορές με τον περσινό. Αλλά δεν αρκεί να αλλάζετε τον Προϋπολογισμό, κάθε τόσο, με "μπαλώματα"… Αλλάξτε πολιτική μια και καλή».

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική τώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε Παπανδρέου, η χώρα δεν έχει ανάγκη να "στηρίξουμε" εμείς τα δικά σας αδιέξοδα. Η χώρα έχει ανάγκη να βγει από τα αδιέξοδα. Σας εξηγήσαμε γιατί…σας εξηγήσαμε πώς. Κάντε το λοιπόν: Αλλάξτε πολιτική τώρα».

Πάλη έξω από το Κοινοβούλιο ζητεί η Αλ. Παπαρήγα

«Η πάλη πρέπει να γίνει έξω από το κοινοβούλιο», τόνισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, έχει ήδη ξεκινήσει η χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ η ελληνική κρίση δεν διαφέρει από την κρίση στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

«Ούτε η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, ούτε το ευρωοομόλογο πρόκειται να σώσει τη χώρα. Η χρεοκοπία έχει ξεκινήσει ήδη, αυτό είναι σίγουρο. Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι ποιοι θα πληρώσουν τη ζημιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ, επεσήμανε πως 12 δόσεις σημαίνει 12 Μνημόνια, 20 δόσεις 20 Μνημόνια κ.ο.κ. Όπως επεσήμανε, «η καλύτερη λύση είναι να πεις δεν πληρώνω το χρέος».

Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι λαμβάνει σκληρά μέτρα για να ενισχυθεί το κεφάλαιο και η εργοδοσία και να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις. «Η κυβέρνηση με τα γκεμπελικά ψέματα που λέει για την κρίση αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί να πείσει καν τους ψηφοφόρους της» επεσήμανε.

Γ. Καρατζαφέρης: Ζούμε την κατάληξη μιας πορείας λαθεμένης

«Ζούμε την κατάληξη μιας πορείας λαθεμένης», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, επιρρίπτοντας ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάσταση της οικονομίας.

Ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε πως από το 1974 έως σήμερα άλλαξαν 23 υπουργοί Οικονομικών, ενώ επεσήμανε πως «είμαστε η 28η πιο ισχυρή οικονομία και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς δανεικά».

Συνεχίζοντας παραδέχθηκε πως «το χρήμα της τρόικας είναι εξαιρετικά ακριβό», ωστόσο διερωτήθηκε αν έχει κανείς άλλη πρόταση τώρα για να βρούμε λεφτά φθηνότερα, απαντώντας πως δεν υπάρχει άλλη πρόταση.

Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, «η λύση είναι μία. Η Ελλάδα πρέπει να βρει τον τρόπο να μεταθέσει το χρέος της μια δεκαετία».

«Περνάμε μια μεγάλη κρίση που θέλει γενναίες αποφάσεις. Δεν τις βλέπω», τόνισε, προσθέτοντας πως πρέπει να αλλάξουμε ρότα.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ουσιαστικής συναίνεσης: «Μην ακούμε ότι δεν μπορείτε να τα βρείτε με τον κ. Σαμαρά. Εδώ τα βρήκε ο Μπουτάρης με τον Ανθιμο».

«Κύριε Πρωθυπουργέ θα μπει κανείς φυλακή;», ρώτησε τον κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως πρέπει να βάλουμε «μπροστά τις μηχανές. Αυτό που με φοβίζει είναι ότι ο Έλληνας έχει σκύψει το κεφάλι. Η πρότασή μου είναι να απευθυνθούμε στον Έλληνα και να του πούμε να σηκώσει το κεφάλι και να κάνει αυτά που δεν μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση».

Αλ. Τσίπρας: Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στον κοινωνικό εκτροχιασμό

Βολές κατά της κυβέρνησης εκτόξευσε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη πως οδηγεί την κοινωνία στην εξαθλίωση.

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιοι ακριβώς σε αυτή την αίθουσα έχουν πουλήσει τη ψυχή τους και ποιοι όχι, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών. Αυτό που είμαι σε θέση να σας πω είναι πως με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, και με τη πολιτική της επιλογή να εφαρμόσει τις επιταγές του μνημονίου, υποθηκεύεται το μέλλον των επόμενων γενεών», υπογράμμισε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας προηγούμενη αναφορά του κ. Παπακωνσταντίνου.

«Δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας», είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών κατά την ομιλία του την Κυριακή στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφερόμενος στις επικρίσεις που είχαν διατυπώσει βουλευτές εντός κι εκτός κυβέρνησης.

«Με τον προϋπολογισμό μας ζητάτε να ξεχάσουμε την Ελλάδα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, να γίνει έτος μηδέν το 2011 για την ελληνική κοινωνία, και μετά να συζητάμε για μια χώρα τριτοκοσμική. Αυτό ζητάτε εκβιαστικά να ψηφίσουν και οι βουλευτές της πλειοψηφίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση με την πολιτική της, μέσω του μνημονίου, οδηγεί την κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση. «Στο στόχο σας να πτωχύνεται το λαό θα πάτε περίφημα» ανέφερε και πρόσθεσε: Βουλιάζετε τη χώρα στην ύφεση και στην κρίση χρέους γιατί το τελευταίο που σας ενδιαφέρει είναι το χρέος, σας ενδιαφέρει να στηρίξετε το μεγάλο κεφάλαιο.

Όπως ανέφερε, η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος οδηγεί στον κοινωνικό εκτροχιασμό, με ένα μείγμα ύφεσης, ανεργίας και λουκέτων στην αγορά.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ακόμη πως μείωση του ελλείμματος μπορεί να γίνει και χωρίς τη διάλυση της κοινωνίας: «Εσείς πετσοκόβετε τους μισθούς των 700 και των 800 ευρώ και αφήνετε να φοροδιαφεύγουν όσους έχουν αστρονομικά εισοδήματα», σημείωσε απευθυνόμενος για άλλη μία φορά στους βουλευτές και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία «προκειμένου να δώσει τα φιλέτα στους αετονύχηδες».

Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του και κατά της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης: «Και ψήφισε τη μισή ταμπακέρα του μνημονίου και σας προσφέρει συναίνεση σε Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα το μνημόνιο και η λογική του».

Ανέφερε ακόμη πως «υπάρχουν και άλλοι σε αυτή την αίθουσα που διακηρύσσουν αριστερά και δεξιά την προθυμία τους να συμμετάσχουν στο κάδρο της συναίνεσης».

Σημείωσε όμως πως η κυβέρνηση δεν μπορεί με τίποτα να διασφαλίσει τη συναίνεση της κοινωνίας και κατηγόρησε τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Παπουτσή πως υιοθετεί το δόγμα: «τσακίστε τις διαδηλώσεις», «πνίξτε στα καρκινογόνα χημικά και δακρυγόνα όλο τον κόσμο, δείξτε μηδενική ανοχή στους πολίτες που αντιστέκονται».

Απαντώντας στις κατηγορίες που είχε εξαπολύσει ο κ. Παπουτσής κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για υποκίνηση των επεισοδίων στις πορείες εκ μέρους του πολιτικού σχηματισμού, έκανε λόγο για «απίστευτες συκοφαντίες και υπονοούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ» και ανακοίνωσε πως καταθέτει στη Βουλή σε ψηφιακούς δίσκους, φωτογραφίες και βίντεο «με τα έργα και τα λόγια των υφιστάμενων σας- είτε φορούν στολή είτε είναι κουκουλοφόροι δίχως στολή- από την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση και από την Κερατέα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή