Αντ. Σαμαράς: Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 22:34
UPD:23/12/2010 00:25
A- A A+

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2011.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πως «μας οδήγησε στο μηχανισμό στήριξης και σήμερα κρύβεται πίσω από το Μνημόνιο», ενώ τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο καθρέφτης της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει την κρίση».

Η ομιλία του κ. Α. Σαμαρά στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό

Ακούστε την ομιλία του Α. Σαμαρά στη Βουλή.

Επεσήμανε ακόμη ότι σήμερα συζητάμε «τον πρώτο προϋπολογισμό της χώρας υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας», υπογραμμίζοντας ότι «την κυριαρχία της χώρας μας θα την υπερασπιστούμε και την αξιοπρέπειά μας θα την ανακτήσουμε».

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, σημείωσε ότι «είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πως δεν πρέπει να ασκείται η οικονομική πολιτική», επαναλαμβάνοντας πως η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή με άλλη πολιτική.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση ζει μέσα στο ψέμα. Όπως είπε, από τις αρχές της φετινής χρονιάς ως το Μάϊο, η κυβέρνηση διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό.

Είναι ψέμα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αυτό που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε, ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο», καθώς και ότι «έκοψε, τάχα, τις μακροχρόνιες σπατάλες του Ελληνικού Δημοσίου».

«Το άλλο μεγάλο ψέμα που είπε η κυβέρνηση, είναι ότι πήρε ''τολμηρά μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα''. Η αλήθεια είναι ότι πήρε αιματηρά μέτρα που μειώνουν περισσότερο το ΑΕΠ παρά το έλλειμμα», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως η αποτυχία της κυβέρνησης το 2010, μεταφέρεται και στο 2011, σημειώνοντας πως «η ύφεση παραμένει βαθιά, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ακόμα πιο αναποτελεσματική, οι στόχοι είναι - και πάλι - μη ρεαλιστικοί».

«Το ότι "δεν βγαίνει ο λογαριασμός", ότι "τα μέτρα είναι βαρβαρότητα", ότι "τα μέτρα δεν έχουν αναπτυξιακή διάσταση", ότι ο Προϋπολογισμός "δεν είναι αξιόπιστος", είναι λόγια βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν εδώ την αίθουσα», τόνισε.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, επεσήμανε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση σε αυτό το μείγμα πολιτικής.

«Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε. Γιατί είναι απολύτως άδικο και αποδεικνύεται πολλαπλά αναποτελεσματικό. Μεμονωμένες διαρθρωτικές αλλαγές τις ψηφίζουμε, γιατί είναι μέρος του δικού μας προγράμματος. Αλλά από μόνες τους δεν αρκούν πια. Χρειάζεται να φύγουμε μπροστά με ανάκαμψη. Με επανεκκίνηση της οικονομίας. Κι αυτό ούτε το κάνετε, ούτε το συνειδητοποιείτε καν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό: «Ακούστε: Τον Προϋπολογισμό σας δεν θα τον ψηφίσουμε. Και πώς να τον ψηφίσουμε, άλλωστε; Αφού σύντομα θα τον αλλάξετε κι αυτόν, όπως κάνατε τόσες φορές με τον περσινό. Αλλά δεν αρκεί να αλλάζετε τον Προϋπολογισμό, κάθε τόσο, με "μπαλώματα"… Αλλάξτε πολιτική μια και καλή».

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική τώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε Παπανδρέου, η χώρα δεν έχει ανάγκη να "στηρίξουμε" εμείς τα δικά σας αδιέξοδα. Η χώρα έχει ανάγκη να βγει από τα αδιέξοδα. Σας εξηγήσαμε γιατί…σας εξηγήσαμε πώς. Κάντε το λοιπόν: Αλλάξτε πολιτική τώρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή