Προς επικύρωση και από τη Ρωσία η συνθήκη START

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 11:39
UPD:11:43

Μέχρι το τέλος της χρονιάς ή ακόμα και αύριο μπορεί να επικυρώσει η ρωσική Δούμα τη νέα συνθήκη START για τον πυρηνικό αφοπλισμό, μετά την έγκρισή της και από την αμερικανική Γερουσία χθες.

A- A A+

Μέχρι το τέλος της χρονιάς ή ακόμα και αύριο μπορεί να επικυρώσει η ρωσική Δούμα τη νέα συνθήκη START για τον πυρηνικό αφοπλισμό, σύμφωνα με Ρώσους βουλευτές, μετά την έγκρισή της και από την αμερικανική Γερουσία χθες.

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Μπορίς Γκριζλόφ δήλωσε ότι η Κάτω Βουλή μπορεί να την επικυρώσει ακόμη την Παρασκευή, εφόσον διαπιστωθεί ότι το ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας για την επικύρωσή της «δεν επηρεάζει το κείμενο της συμφωνίας», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι το ψήφισμα περιλαμβάνει μία σειρά από όρους», είπε ο Γκριζλόφ.

«Αν αυτοί οι όροι δεν επηρεάζουν το κείμενο της συμφωνίας, τότε θα επικυρώσουμε τη συνθήκη αύριο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Δούμας, Κονσταντίν Κοζακίοφ, δήλωσε ότι θα είναι «τεχνικά εφικτό» να επικυρώσει η Κάτω Βουλή τη συνθήκη αύριο, αν οι βουλευτές κρίνουν ότι δεν απαιτούνται αλλαγές στο ψήφισμα για την επικύρωση.

Η Γερουσία ενέκρινε χθες τη συνθήκη με 71 ψήφους υπέρ και 26 κατά, παρά την έντονη αντίσταση που προέβαλαν εδώ και μήνες οι Ρεπουμπλικάνοι, χαρίζοντας μία σημαντική νίκη στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Η νέα START προβλέπει τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου ΗΠΑ και Ρωσίας στις 1.550 οπλισμένες πυρηνικές κεφαλές, που αντιστοιχεί σε πτώση 30% σε σχέση με τα όρια που είχαν τεθεί πριν από οκτώ χρόνια. Επιτρέπει επίσης στην κάθε πλευρά να επιθεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της άλλης.

Η προηγούμενη START έληξε πριν από ένα χρόνο - ο Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν τη νέα συνθήκη τον Απρίλιο.

Εκτός από τη Γερουσία, η συνθήκη πρέπει να επικυρωθεί και από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

«Ικανοποίηση» Μεντβέντεφ

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ «δέχτηκε με ικανοποίηση τα νέα για την επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία της συνθήκης START», δήλωσε η Νατάλια Τιμάκοβα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος «εξέφρασε την ελπίδα ότι η Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (τα δύο σώματα της ρωσικής βουλής) θα είναι έτοιμα να εξετάσουν το θέμα αυτό και ακόμα να επικυρώσουν το κείμενο», υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Η εκπρόσωπος τόνισε όμως ότι είναι πιθανό τα δύο σώματα «να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τις νομικές συνθήκες της επικύρωσης από την αμερικανική Γερουσία και να αποφασίσουν».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν χαιρέτισε την επικύρωση από τις ΗΠΑ της συνθήκης START, την οποία θεωρεί ιδιαίτερα ευνοϊκή για την συνεργασία των δυτικών συμμάχων με τη Μόσχα.

«Χαιρετίζω την επικύρωση της συνθήκης που θα συμβάλλει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια», υπογράμμισε.

«Η συνεχής μείωση των ρωσικών και αμερικανικών στρατηγικών πυρηνικών όπλων θα ανοίξει το δρόμο για πρωτοβουλίες στον έλεγχο των κλασικών και ατομικών εξοπλισμών που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ασφάλεια στην ευρωατλαντική ζώνη και πέρα από αυτή», επισήμανε ο Ράσμουσεν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή