Με πυρηνικό πόλεμο απειλεί η Πιονγκγιάνγκ τη Σεούλ

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 12:22
UPD:12:48

A- A A+

Έτοιμος για «ιερό πόλεμο» εναντίον της Νότιας Κορέας με τη χρήση του πυρηνικού του οπλοστασίου είναι ο στρατός του Βορρά, δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Β. Κορέας μετά την έναρξη των μεγάλων χερσαίων και θαλάσσιων στρατιωτικών ασκήσεων των νοτιοκορεατικών δυνάμεων.

Ο Κιμ Γιονγκ-τσουν επανέλαβε την εκτίμηση της Πιονγκγιάνγκ ότι η Σεούλ προετοιμάζεται για πόλεμο με τις ασκήσεις που πραγματοποιεί, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA.

Προχωρώντας σε επίδειξη ισχύος σε μία περίοδο ενισχυμένων εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, η Νότια Κορέα άρχισε σήμερα μεγάλη χερσαία και αεροπορική άσκηση στην περιοχή Ποτσόν, περίπου 30 χλμ. από τα σύνορα, θα εμπλέξουν τουλάχιστον 100 τύπους όπλων, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο νοτιοκορεάτικο πρακτορείο Yonhap. Πυροβολικό, αντιαεροπορικά, επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη λαμβάνουν μέρος.

Επίσης σήμερα συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα τα τριήμερα ναυτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, περίπου 100 χλμ. νότια της θαλάσσιας μεθορίου.

Σε μία σπάνια επίσκεψη στην πρώτη γραμμή, ο πρόεδρος της χώρας Λι Μιούνγκ-μπακ επιθεώρησε στρατιωτικό απόσπασμα κοντά στη μεθόριο. Τόνισε ότι ο νοτιοκορεατικός στρατός θα πρέπει να εξαπολύσει «ανηλεή αντεπίθεση» εναντίον του Βορρά, εάν η Πιονγκγιάνγκ αποπειραθεί να επαναλάβει μία αιφνιδιαστική επίθεση ανάλογη με τον βομβαρδισμό πριν από έναν μήνα του νησιού Γιονπγιόνγκ ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή δύο στρατιωτών και δύο αμάχων.

Οι δυνάμεις της Νότιας Κορέας, όπως είπε, «δεν πρέπει ποτέ να χάσουν την επαγρύπνηση και την ετοιμότητα απέναντι στο Βορρά».

«Είχαμε πιστέψει ότι η υπομονή θα διασφάλιζε την ειρήνη σε αυτόν τον τόπο, αλλά κάναμε λάθος», πρόσθεσε.

Ο Λι έχει αντικαταστήσει τους κορυφαίους στρατιωτικούς του αξιωματούχους με αξιωματούχους που τηρούν σκληρότερη στάση έναντι του Βορρά, μετά τις επικρίσεις για την «αδύναμη» της αντίδραση στο βορειοκορεατικό βομβαρδισμό στο Γιονγκπιόνγκ.

Πριν την απειλή του Βορειοκορεάτη υπουργού Ενόπλων Δυνάμεωνμ η αντίδραση της Βόρειας Κορέας είχε χαρακτηριστεί γενικά. «Η Νότια Κορέα προσπαθεί να κρύψει την προκλητική φύση, έναντι της Βόρειας Κορέας, που είχαν οι στρατιωτικές ασκήσεις», ανέφερε το σχόλιο του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων, που μεταδόθηκε με τη μορφή είδησης και όχι στο όνομα κάποιου κυβερνητικού οργάνου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να μην απαντήσει στα γυμνάσια της Πέμπτης, σημειώνοντας ότι είχαν «προαναγγελθεί εδώ και καιρό, είναι διαφανή, έχουν αμυντική φύση και δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να προκαλέσουν απάντηση από τους Βορειοκορεάτες», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή