Δύο τραυματίες σε εκρήξεις σε πρεσβείες στη Ρώμη

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 16:26
UPD:21:47

A- A A+

Δύο δέματα εξερράγησαν στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής στη Ρώμη, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί έρευνες σε όλες τις πρεσβείες στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ένας Ελβετός υπήκοος, υπάλληλος της ελβετικής πρεσβείας τραυματίστηκε σοβαρά και στα δύο του χέρια όταν επιχείρησε να ανοίξει το ένα δέμα γύρω στις 11.00 GMT (13.00 ώρα Ελλάδας) και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Λίγες ώρες αργότερα, εξερράγη ένα ακόμα δέμα στην πρεσβεία της Χιλής, τραυματίζοντας έναν άνθρωπο.

Στη συνέχεια, ύποπτο δέμα εντοπίστηκε στην πρεσβεία της Ουκρανίας, αλλά, μετά από σχετική έρευνα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν περιείχε επικίνδυνο υλικό.

«Είναι ένα κύμα τρομοκρατίας εναντίον των πρεσβειών», δήλωσε ο δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο.

«Εργαζόμαστε με πυροτεχνουργούς προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι κανένα δέμα δεν θα ανοιχτεί από κάποιον άπειρο. Ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε τη φύση αυτών των επεισοδίων, όλες οι πρεσβείες έχουν ειδοποιηθεί», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της ιταλικής πρωτεύουσας Φραντσέσκο Ταλιέντε.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους αποστολείς των δεμάτων, ωστόσο η εφημερίδα Corriere della Sera στην ιστοσελίδα της κάνει λόγο για κύκλους αναρχικών.

«Η αστυνομία εξετάζει διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου αυτού μίας επίθεσης που σχεδιάστηκε από αναρχικά-επαναστατικά κινήματα που συνδέονται με τη φυλάκιση αναρχικών που κρατούνται στην Ελβετία», όπως επισημαίνεται, ενώ το δημοσίευμα προσθέτει ότι το θύμα στην πρεσβεία της Χιλής δεν φέρει σοβαρά τραύματα.

Μιλώντας λίγο μετά την έκρηξη στην ελβετική πρεσβεία, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι καταδίκασε το περιστατικό.

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στον Ελβετό πρέσβη και όλο το προσωπικό αυτής της διπλωματικής αποστολής, που βρέθηκε στο στόχαστρο μιας επαίσχυντης πράξης βίας που αξίζει την ισχυρότερη καταδίκη μας», όπως ανέφερε.

Οι εκρήξεις ακολουθούν τον εντοπισμό, την Τρίτη, ύποπτου εκρηκτικού μηχανισμού σε άδιο συρμό του μετρό στη Ρώμη. Ωστόσο, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο μηχανισμός δεν μπορούσε να εκραγεί γιατί δεν είχε πυροκροτητή.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν πραγματοποιηθεί αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Σε δηλώσεις του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι ανέφερε ότι «οι ενδείξεις είναι ανάλογες με εκείνες των συμβάντων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το Νοέμβριο» και έκανε λόγο για πολύ βίαιες ομάδες που είναι παρούσες και στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Agi είχε μεταδώσει ότι τα δύο πακέτα στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής φέρεται να εστάλησαν από την Ελλάδα.

Πάντως, στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα παγιδευμένα δέματα εστάλησαν από την Ελλάδα.

Πρόσθεσε πως οι ιταλικές αρχές με τις οποίες υπήρξε επικοινωνία από ελληνικής πλευράς δεν έχουν υποβάλει κανένα αίτημα συνεργασίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση ούτε έχουν προσκομίσει ενδείξεις ή στοιχεία που να εμπλέκουν Έλληνες αντιεξουσιαστές στην αποστολή των δεμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν το ενδεχόμενο να εστάλησαν από ιταλική οργάνωση τα παγιδευμένα δέματα σε ένδειξη συμπαράστασης, εκτός των άλλων, σε Έλληνες κρατούμενους, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πιθανόν να υπάρχει και ανάληψη ευθύνης για αυτό στην Ιταλία.

Λίγο αργότερα και ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών διαφοροποιήθηκε μερικώς από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, σημειώνοντας πως τα πακέτα είναι πολύ πιθανόν να εστάλησαν από το εσωτερικό της χώρας, από την Ιταλία. Πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη τεχνική των εκρηκτικών πακέτων και φακέλων σχετίζεται άμεσα με τον αναρχικό χώρο.

Αν και επισήμανε ότι υπάρχουν ιταλικές αναρχικές οργανώσεις που διατηρούν σχέσεις με Έλληνες, συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η αποστολή των πακέτων έγινε από την ελληνική επικράτεια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή