Ιταλία: Οργάνωση αναρχικών πίσω από τα δέματα-βόμβες

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 22:41
UPD:23:21

A- A A+

Ιταλική οργάνωση αναρχικών, η οποία υπογράφει ως «Federazione Anarchica Informale, επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας» ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με παγιδευμένα δέματα σε πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής στη Ρώμη, οι οποίες προκάλεσαν τον τραυματισμό δύο ατόμων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ansa.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η προκήρυξη της οργάνωσης βρέθηκε σε ένα μικρό κουτί κοντά σε έναν από τους τραυματίες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε το δρόμο μας, με λόγια και με πράξεις. Να καταστρέψουμε το απολυταρχικό σύστημα. Ζήτω η FAI, ζήτω η αναρχία. Federazione Anarchica Informale, επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας», αναφέρεται στο σύντομο μήνυμα το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, προσθέτει το Ansa.

Σε δηλώσεις του μετά τις επιθέσεις ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι είχε αναφέρει ότι «οι ενδείξεις είναι ανάλογες με εκείνες των συμβάντων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το Νοέμβριο» και είχε κάνει λόγο για πολύ βίαιες ομάδες που είναι παρούσες και στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Agi είχε μεταδώσει ότι τα δύο πακέτα στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής φέρεται να εστάλησαν από την Ελλάδα.

Πάντως, στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα παγιδευμένα δέματα εστάλησαν από την Ελλάδα.

Πρόσθεσε πως οι ιταλικές αρχές με τις οποίες υπήρξε επικοινωνία από ελληνικής πλευράς δεν έχουν υποβάλει κανένα αίτημα συνεργασίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση ούτε έχουν προσκομίσει ενδείξεις ή στοιχεία που να εμπλέκουν Έλληνες αντιεξουσιαστές στην αποστολή των δεμάτων.

Λίγο αργότερα και ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών διαφοροποιήθηκε μερικώς από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, σημειώνοντας πως τα πακέτα είναι πολύ πιθανόν να εστάλησαν από το εσωτερικό της χώρας, από την Ιταλία. Πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη τεχνική των εκρηκτικών πακέτων και φακέλων σχετίζεται άμεσα με τον αναρχικό χώρο.

Αν και επισήμανε ότι υπάρχουν ιταλικές αναρχικές οργανώσεις που διατηρούν σχέσεις με Έλληνες, συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η αποστολή των πακέτων έγινε από την ελληνική επικράτεια.

Σημειώνεται πως όλες οι πρεσβείες στην ιταλική πρωτεύουσα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και έχουν ερευνηθεί εξονυχιστικά από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή