Ρώμη: Παγιδευμένο δέμα στην ελληνική πρεσβεία

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010 12:13
UPD:19:07

A- A A+

Ιταλοί πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό που εντοπίστηκε σε δέμα στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.

Εν τω μεταξύ, ακίνδυνα αποδείχθηκαν μετά από ελέγχους τα ύποπτα δέματα που βρέθηκαν στις πρεσβείες της Φινλανδίας στο Βατικανό και της Αλβανίας στη Ρώμη, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία.

Ακίνδυνα εξάλλου ήταν και τα ύποπτα δέματα που εντοπίστηκαν νωρίτερα στις πρεσβείες της Βενεζουέλας, του Μονακό και της Δανίας.

Όπως ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία, ο μηχανισμός στο δέμα στην ελληνική πρεσβεία ήταν παρόμοιος με αυτούς που εξερράγησαν την περασμένη Πέμπτη στις πρεσβείες της Χιλής και της Ελβετίας. Από τις εκρήξεις, για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη αναρχική οργάνωση με την επωνυμία FAI, είχαν τραυματιστεί δύο άνθρωποι. Μάλιστα, το σημείωμα με το οποίο η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, φέρει την υπογραφή «Επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας».

Υπενθυμίζεται πως ο Λάμπρος Φούντας, ο οποίος σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη, φέρεται να ήταν μέλος της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Το παγιδευμένο πακέτο «έφτασε την Παρασκευή, όμως ουδείς το άνοιξε λόγω των εορτών των Χριστουγέννων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ελλάδας Μιχάλης Καμπάνης, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα La Repubblica στον ιστότοπό της. «Σήμερα είδαμε κάτι πολύ ύποπτο και καλέσαμε τις δυνάμεις της τάξης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το κτήριο της πρεσβείας εκκενώθηκε και το προσωπικό δεν διέτρεξε κανέναν κίνδυνο.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι το δέμα εντοπίστηκε στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που λαμβάνουν οι ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές στην Ιταλία μετά από τις εκρήξεις της περασμένης εβδομάδας.

«Δεν προκύπτει άμεση σύνδεση των δεμάτων σε Αθήνα και Ρώμη»

«Μέχρι τώρα δεν προέκυψαν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα το κύμα παγιδευμένων φακέλων που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα με τις πρόσφατες επιθέσεις στην Ιταλία», δήλωσε ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας Αντόνιο Μαγκανέλλι, αναφερόμενος στο σημερινό εντοπισμό παγιδευμένου δέματος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.

Ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας σημείωσε ότι «οι επαφές και η συνεργασία μεταξύ των αναρχικών των δυο χωρών, είναι αντικείμενο κοινών ερευνών της ελληνικής και της ιταλικής αστυνομίας, αφού τα δυο κράτη, στον τομέα της ασφάλειας, συνεργάζονται στενότατα».

Σε ό,τι το παγιδευμένο πακέτο που εντοπίστηκε στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, πηγές της εισαγγελίας της ιταλικής πρωτεύουσας αναφέρουν ότι πρόκειται για πρωτοβουλία της «Federazione Anarchica Informale».

Τη συνδρομή των Ελλήνων ανακριτών ζητούν οι Ιταλοί

Τη συνδρομή των Ελλήνων ανακριτών που ερευνούν υποθέσεις τρομοκρατικών ομάδων επιθυμούν οι Ιταλοί συνάδελφοι τους, οι οποίοι ήδη μέσω των αρμόδιων υπουργείων έχουν ζητήσει δικαστική συνδρομή από τις ελληνικές αρχές.

Η Ιταλική Δικαιοσύνη έχει στραφεί προς την Ελλάδα μετά από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε έγινε βομβιστική ενέργεια στο αεροδρόμιο «Φιουμιτσίνο» για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση «FAI (Federazione Anarchica Informale) - Πυρήνας Λάμπρος Φούντας».

Η ενέργεια είχε σημειωθεί σχεδόν ένα μήνα μετά την αιματηρή συμπλοκή στην Δάφνη όπου έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών ο Λάμπρος Φούντας.

Tagesspiegel: Eλληνικά ίχνη

Εν τω μεταξύ, οι αποστολές των δεμάτων-βομβών σε πρεσβείες στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα απασχολούν το γερμανικό Τύπο.

Η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel κάνει λόγο για «ελληνικά ίχνη» στις επιθέσεις, γράφοντας πως Ιταλοί και Έλληνες ανακριτές συνεργάζονται στην υπόθεση των βομβιστικών επιθέσεων κατά της ελβετικής και της χιλιανής πρεσβείας στη Ρώμη. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι ανακριτές υποθέτουν ότι υπάρχει στενή συνάφεια ανάμεσα στις πρόσφατες επιθέσεις στην Ιταλία και τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων τον Νοέμβριο στην Ελλάδα. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως η «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία, επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας» ήταν αυτή που οργάνωσε και έκανε τις βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες της Ρώμης.

Αναφέρει ακόμη πως η αλληλεγγύη των Ιταλών και Ελλήνων αναρχικών έχει ιστορία: «το 1998 Έλληνες αναρχικοί παραβρέθηκαν στην κηδεία Ιταλού αναρχικού στο Πιεμόντ. Οι ανακρίσεις όμως είναι δύσκολες και αυτό οφείλεται στον τρόπο οργάνωσης των αναρχικών. Συνήθως λειτουργούν σαν αυτόνομοι πυρήνες και ο ένας πυρήνας δεν γνωρίζει τις δραστηριότητες του άλλου».

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, «επειδή οι αναρχικοί επικαλούνται το όνομα του Λάμπρου Φούντα, η ελληνική αστυνομία συνεργάζεται στενά με την ιταλική. Επίσης φαίνεται ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν για τα παγιδευμένα δέματα μοιάζουν με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο».

«Η σύνδεση ανάμεσα στις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στην Ελλάδα και σε αυτές στη Ρώμη προκλήθηκε από την επωνυμία της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων. Οι επιθέσεις όμως δεν έχουν καμία σχέση με τα εσωτερικά προβλήματα της Ιταλίας» συμπληρώνει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή