Διευκρινιστική εγκύκλιος για εφαρμογή ΚΕΝΑΚ και ΠΕΑ

Γενική αναβολή για το πιστοποιητικό ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010 13:45
UPD:14:54

Διευκρινιστική εγκύκλιο για την ορθή εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ, για την επεξήγηση επιπρόσθετων σημείων ως προς την υποχρέωση υποβολής μελέτης ενεργειακής απόδοσης και την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

A- A A+

Διευκρινιστική εγκύκλιο για την ορθή εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την επεξήγηση επιπρόσθετων σημείων ως προς την υποχρέωση υποβολής μελέτης ενεργειακής απόδοσης και την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Στην εγκύκλιο επισυνάπτονται σχέδια φύλλων ελέγχου της εφαρμογής των ελάχιστων προδιαγραφών που θέτει ο ΚΕΝΑΚ, που θα διευκολύνουν τις κατά τόπους πολεοδομικές υπηρεσίες στη θεώρηση της μελέτης ενεργειακής απόδοσης.

Ακόμη, υπογραμμίζεται η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ κατά τη μίσθωση των κτιρίων και διευκρινίζεται ότι από 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Σε περίπτωση αγοραπωλησίας κτιρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαιοπραξία και να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια.

2. Σε περίπτωση νέων συμβάσεων μίσθωσης (και όχι ανανέωσης υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης) ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ.

Επίσης από 9 Ιουλίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ κατά τις νέες μισθώσεις τμημάτων κτιρίων, που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, πέρασε από θετική αξιολόγηση το λογισμικό υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που υποβλήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και εγκρίθηκε η έκδοση 1.27.9.10 ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Επιπρόσθετα, αξιολογούνται άλλα λογισμικά που υποβάλλονται από εξειδικευμένες εταιρείες και έχουν ήδη εγκριθεί αυτά που εκτελούν τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κάνοντας χρήση της υπολογιστικής μηχανής του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Στη σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η θέσπιση του ΚΕΝΑΚ είχε ως αποτέλεσμα την αρχειοθέτηση της παράβασης της χώρας για τη μη ενσωμάτωση της οδηγίας 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, όπως αποφασίστηκε επίσημα από το πρόσφατο Κολέγιο Επιτρόπων της ΕΕ.

Το νομικό πλαίσιο, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=338&language=el-GR .

Συνημμένη πάνω αριστερά η εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ.

Γενική αναβολή για ΠΕΑ ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ (Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) ζητεί γενική αναβολή εφαρμογής του ενεργειακού πιστοποιητικού και συγκεκριμένα:

1. Τη γενική αναβολή της εφαρμογής του όλου μέτρου πέραν της 9-1-2011, αν κατά την ημέρα αυτή, όπως φαίνεται, δεν θα υπάρχει η διαδικαστική δυνατότητα έκδοσης ΠΕΑ σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος παρακώλυσης όλων των συναλλαγών (αγοραπωλησιών και μισθώσεων).

2. Τη ρητή εξαίρεση όλων των μικρών ιδιοκτησιών (τμημάτων κτιρίων) εμβαδού έως και 50 τ.μ.

3. Την κατάργηση του απαράδεκτου συστήματος κατωτάτων αμοιβών ενεργ. επιθεωρητών (άρθρ. 10 Π.Δ. 100/2010), στα πλαίσια της επικείμενης κατάργησης των κατωτάτων αμοιβών μηχανικών κλπ..

Και κατάλογος προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών

Επιπρόσθετα, από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) ανακοινώθηνκε και ο πρώτος κατάλογος με τους προσωρινούς Ενεργειακούς Επιθεωρητές, μετά την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για την ένταξη των πρώτων 417 υποψήφιων στο Μητρώο Προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών, μετά από αξιολόγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΓΕΠΕΕ).

Στους υποψήφιους αυτούς χορηγούνται οι σχετικές άδειες, όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 100/2010 «Ενεργειακοί Επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού» (ΦΕΚ 177 Α΄).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρχουν προσωρινοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές σε όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας και στην ηλεκτρονική διεύθυνση μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να τους αναζητήσουν ανά νομό.

Για το επόμενο διάστημα θα ανακοινώνεται ο αριθμός και τα ονόματα των προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών, που θα εντάσσονται στο σχετικό Μητρώο. Οι επιλεγέντες θα ειδοποιούνται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο πρώτος κατάλογος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ και στην ιστοσελίδα Ηλεκτρονικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης Πρόγραμμα «Διαύγεια».

Επίσης, διαβιβάζεται στην Ένωση Συμβολαιογράφων, στις συμβεβλημένες με το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» Τράπεζες, καθώς και στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθείται και σε κάθε επόμενη ανακοίνωση καταλόγου προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Τέλος, οι υποψήφιοι προσωρινοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πρόοδο της αίτησής τους μέσω της ηλεκτρονικής βάσης της ΕΥΕΠΕΝ www.buildingcert.gr .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή