Δεσμεύσεις Δ. Ρέππα για το μέλλον των εργαζομένων στα ΜΜΜ

«Οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί»
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010 14:47
UPD:17:11
EUROKINISSI/ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

A- A A+

Ο διάλογος με τους εργαζομένους στις αστικές συγκοινωνίες θα ξεκινήσει αφού το σχετικό ν/σχ λάβει την τελική του μορφή, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας.

«Αφού πάρουμε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου αυτόματα θα καλέσουμε τους εργαζόμενους να τους ενημερώσουμε και να συζητήσουμε επί των πτυχών του νομοσχεδίου μαζί τους», εξήγησε ο υπουργός.

«Αδικαιολόγητες οι κινητοποιήσεις»

Επιπλέον, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών, ο κ. Ρέππας σημείωσε πως αυτές «ταλαιπωρούν ιδίως τους λιγότερο εύπορους πολίτες, εκείνους δηλαδή που κατεξοχήν εξαρτώνται από τις υπηρεσίες των μεταφορικών μέσων στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας».

Δ. Ρέππας: Αδικαιολόγητες οι κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ

Δ. Ρέππας: Αδικαιολόγητες οι κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ

«Δεν είναι δικαιολογημένες, πολύ περισσότερο που γίνονται εν ονόματι κάποιου φόβου που έχουν οι εργαζόμενοι, ο οποίος όμως είναι κυριολεκτικά ανεξήγητος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεσμεύσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας

Στη συνέχεια ο υπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι «θα περιφρουρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των συγκοινωνιακών φορέων και το δικαίωμα στην εργασία του συνόλου των υπαλλήλων στους συγκοινωνιακούς φορείς».

«Πρέπει να είναι μαζί μας στον αγώνα που κάνουμε», πρόσθεσε και υπογράμμισε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητας των εξήγησε των συγκοινωνιακών φορέων ως εταιρειών, ως επιχειρήσεων. «Μόνο η βιωσιμότητα των εταιρειών αποτελεί την ασφαλέστερη εγγύηση για τη διατήρηση της εργασίας τους», υπογράμμισε.

Συγχώνευση των πέντε συγκοινωνιακών φορέων σε δύο

Ο κ. Ρέππας υπενθύμισε πως στο σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία μητροπολιτικού φορέα με όρια αναφοράς την Αττική και η αναδιάρθρωση των σήμερα λειτουργούντων συγκοινωνιακών φορέων με τη συγχώνευσή τους από πέντε σε δύο εταιρείες: μία για τα Μέσα Οδικής Μεταφοράς και μία για τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.

«Πρέπει να πάμε σε έναν εξορθολογισμό ο οποίος βοηθάει, ώστε στο τέλος του 2011 οι Οργανισμοί αυτοί, οι οποίοι θα συνεχίζουν να επιδοτούνται σε ένα λογικό ποσοστό, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν θα παρουσιάζουν ελλείμματα σε αυτά τα μεγέθη όπως τα τελευταία χρόνια», τόνισε.

Συμπλήρωσε ακόμα πως «όταν διαπιστώνεται ότι οδηγούμεθα σε αποκλίσεις, δηλαδή και πάλι στην πρόκληση μεγάλων ελλειμμάτων, τότε αυτομάτως όλοι (διοίκηση και εργαζόμενοι) έχουμε ευθύνη να πάρουμε μέτρα».

«Οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί»

Εξάλλου, ο κ. Ρέππας επεσήμανε πως «πρέπει όλοι να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευθύνη», ξεκαθαρίζοντας πως «η Πολιτεία έχει υποχρέωση να νομοθετεί».

«Οι νόμοι της πρέπει να γίνονται σεβαστοί και η κοινωνία έχει συμφέροντα τα οποία είναι πολύ ευρύτερα από τα συμφέροντα μιας ομάδας εργαζομένων, ενός κλάδου», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο υπουργός σημείωσε πως «πρέπει να υπαγάγουμε τα κλαδικά και τα συντεχνιακά στα συνολικά, τα κοινωνικά και τα δημόσια συμφέροντα» και κάλεσε τους εργαζομένους στις συγκοινωνίες να «στοιχιθούν για να πετύχουμε αυτό το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης και της ανάπτυξής τους».

ΚΚΕ: Κάλεσμα στους εργαζομένους να μην υποκύψουν

Κάλεσμα στους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς να μην υποκύψουν στις απειλές και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης απευθύνει με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η ταλαιπωρία των εργαζομένων από τις κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς δεν είναι τίποτα μπροστά στο νέο εφιάλτη που φέρνει η κυβέρνηση με τις νέες αυξήσεις φωτιά στα εισιτήρια, στη ΔΕΗ, στα τρόφιμα, στα καύσιμα», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει εξάλλου η πάλη των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες για τα εργασιακά τους δικαιώματα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική, «αν δυναμώσουν τη συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα επιβάλλοντας στην πράξη δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων το πρωί, των ανέργων, των μαθητών και φοιτητών».

ΣΥΝ: Προφάσεις εν αμαρτίαις

«Δεν υπάρχει κινητοποίηση για την κυβέρνηση που να μην τη θεωρεί συντεχνιακή και αδικαιολόγητη. Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν ο κ. Ρέππας που επαναλαμβάνει τα ίδια λόγια», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτη, αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΜ.

Όπως τονίζει ο κ. Σκουρλέτης βασικός υπεύθυνος της κακοδιαχείρισης στις αστικές συγκοινωνίες είναι η τωρινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», προσθέτει, τονίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των εργαζομένων επιβάλλει τη μη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και τη δωρεάν χρήση των μέσων κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων από την εργασία τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή