Αυστραλία: Συνεχίζονται οι εκκενώσεις κατοικιών λόγω πλημμυρών

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 11:09
UPD:13:03

A- A A+

Χάος συνεχίζουν να προκαλούν στο βορειοανατολική Αυστραλία οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών.

Περίπου 1000 άνθρωποι στο Κουίνσλαντ έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του πληθυσμού της κωμόπολης Θίοντορ, που εκκενώθηκε με τη βοήθεια ελικοπτέρων.

Η Θίοντορ, η Άλφα και η Ιεριχώ έχουν κηρυχθεί ζώνες καταστροφής, ενώ οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι οι πλημμύρες πρόκειται να επιδεινωθούν.

Ο Αυστραλός υπουργός Υπηρεσιών Εκτάκτων Καταστάσεων Νιλ Ρόμπερτς δήλωσε στο ABC ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.

«Μέσα στις επόμενες 48 ώρες οι βροχές θα κοπάσουν αλλά οι πραγματικές επιπτώσεις σε κάποιες κοινότητες δεν θα γίνουν αισθητές για τις επόμενες ημέρες, όταν τα νερά θα αρχίσουν να υποχωρούν», όπως είπε.

Για επιδείνωση των «πρωτοφανών» πλημμυρών που πλήττουν τις ανατολικές περιοχές της χώρας και έχουν προκαλέσει την απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων με ελικόπτερα, προειδοποίησε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915301

Η Γκίλαρντ απηύθυνε έκκληση στη γενναιοδωρία των πολιτών, ανακοινώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει ένα εκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας (770.000 ευρώ) για να βοηθήσει τους πληγέντες.

«Ορισμένες κοινότητες αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες και σε ορισμένες περιοχές το νερό έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν είχαμε δει ποτέ από τότε που τηρούνται αρχεία», δήλωσε.

«Σε ορισμένες περιοχές οι πλημμύρες δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί, αυτό θα συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες»πρόσθεσε η Γκίλαρντ.

Το κόστος της καταστροφής υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το ένα δισ. δολάρια Αυστραλίας, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται και οι σημαντικές ζημιές στις σοδειές βαμβακιού και ηλιοτρόπιων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή