ΣΥΡΙΖΑ: Εναρμονισμένη τακτική στην αγορά καυσίμων

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 11:59
A- A A+

Για εναρμονισμένη τακτική, τόσο στη διύλιση, όσο και στην εμπορία των υγρών καυσίμων, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι το πιο ακριβό κράτος στην αμόλυβδη κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Επικαλούμενος επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι η η Ελλάδα, με μέση τιμή τα 1,575 ευρώ το λίτρο, κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις 27 ευρωπαϊκές χώρες με δεύτερη την Ολλανδία.

Όπως υπογραμμίζει, οι υψηλές τιμές καυσίμων έχουν σημαντικότατές αρνητικές επιπτώσεις, τόσο για τους καταναλωτές των φτωχότερων κοινωνικών ομάδων, όσο και για την ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος εξάλλου στα αίτια του φαινομένου, αποδίδει τα υψηλά επίπεδα των τιμών καυσίμων στον πλήρη, όπως σημειώνει, έλεγχο διύλισης και εμπορίας από δύο συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά και τα κρούσματα κερδοσκοπίας στον κλάδο.

Καταγγέλλει ακόμη απουσία αποτελεσματικής παρέμβασης της Αρχής Ανταγωνισμού και των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς να διευκρινίσουν εάν υπάρχουν σκέψεις για μη περαιτέρω αύξηση ή ακόμα και μείωσης της φορολογίας στα καύσιμα.

Ζητεί τέλος την ουσιαστική δραστηριοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση των φαινόμενων λαθρεμπορίας και νοθείας και κερδοσκοπίας, καθώς και την καθιέρωση συστήματος καταγραφής των εισερχόμενων και εξερχόμενων ποσοτήτων καυσίμων σε όλα τα πρατήρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή