Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου για τα κλειστά επαγγέλματα

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 16:00
UPD:21:40

A- A A+

Στο προωθούμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, διαμηνύοντας πως η απόφαση της κυβέρνησης είναι δεδομένη.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση προχωρά το 2011 σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις «που είναι δίκαιες και ωφελούν τη χώρα, το κοινωνικό σύνολο και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν, θίγουν επί χρόνια εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, όπως είναι τα κλειστά επαγγέλματα, όπου η απόφασή μας είναι δεδομένη και με διαβούλευση προχωράμε».

Επανέλαβε πως στόχος είναι το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η χώρα να επανέλθει στην ανάπτυξη.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου το 2010, έτος κατά το οποίο, όπως ανέφερε, «σταθήκαμε όρθιοι στη μεγαλύτερη κρίση του Ελληνισμού κατά την πρόσφατη ιστορία μας». Επισήμανε μάλιστα πως «αυτό το κατάφερε ο ελληνικός λαός, γιατί χωρίς την ωριμότητα του Ελληνικού λαού καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει από μόνη της».

Παράλληλα, ζήτησε από τους υπουργούς να εκπονήσουν πιλοτικά-πειραματικά προγράμματα σχετικά με τα νομοσχέδια που προωθούν.

ΝΔ: O κ. Παπανδρέου οφείλει να κάνει απευθείας διάλογο με κάθε κλάδο

«Ο Πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό της ζωής τους, που έχουν κάνει, εδώ και δεκαετίες», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων.

Υπογράμμισε ακόμη πως «πριν από οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση για τα κλειστά επαγγέλματα, ο κ. Παπανδρέου -όπως, ήδη, τον έχει καλέσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς- οφείλει να κάνει ο ίδιος απευθείας διάλογο με κάθε κλάδο και κάθε επαγγελματική κατηγορία χωριστά».

Καταλήγοντας ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει καθήκον να ακούσει με προσοχή τα προβλήματα και τις απόψεις από κλάδο σε κλάδο και να λάβει απολύτως υπ’ όψιν της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε επαγγελματικής κατηγορίας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά εξαρχής την “πονηρή” και αντιδημοκρατική “συνταγή” της νομοθετικής εξουσιοδότησης των υπουργών να ρυθμίζουν όλα αυτά τα θέματα με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις».

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε πως οι «συμβουλές» της ΝΔ για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων θα είχαν νόημα, αν στα έξι χρόνια της διακυβέρνησής της είχε ασχοληθεί «έστω και ακροθιγώς» με αυτό το σοβαρότατο ζήτημα.

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε πάντως ότι η κυβέρνηση με αυτονόητη αποφασιστικότητα προωθεί τη συγκεκριμένη διαρθρωτική αλλαγή με διαβούλευση και εκτενή διάλογο με τους εμπλεκόμενους, «με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον - για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, ποιότητα στις υπηρεσίες προς τον πολίτη, προσιτές αμοιβές και δυνατότητα πρόσβασης των νέων ανθρώπων σε επαγγέλματα που μέχρι τώρα είχαν περιορισμούς».

ΛΑΟΣ: Από τον στραβισμό του χθες, στην αμετροέπεια του σήμερα

Έντονη κριτική άσκησε ο ΛΑΟΣ, με αφορμή τη συζήτηση πολλών νομοσχεδίων στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «από τη ράθυμη κυβέρνηση Καραμανλή, περάσαμε στην “υπερκινητική” του Παπανδρέου. Από τον στραβισμό του χθες, στην αμετροέπεια του σήμερα».

Σύμφωνα με τον ΛΑΟΣ, τα πολλά Υπουργικά Συμβούλια «παραπέμπουν στη λαϊκή ρήση “συσκέπτονται όσοι δεν σκέπτονται”», ενώ υποστηρίζει ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν να απορροφήσουν τον καταιγισμό των νομοσχεδίων που επιβάλλει η τρόικα, και προθύμως και ασμένως, υιοθετεί ο κ. Παπανδρέου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή