Δανία: Συλλήψεις για το σχεδιασμό επίθεσης εναντίον εφημερίδας

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 16:01
UPD:20:51

A- A A+

Πέντε άνδρες συνελήφθησαν στη Δανία και τη Σουηδία με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση εναντίον της δανέζικης εφημερίδας Jyllands-Posten, η οποία το 2005 είχε δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ που είχαν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο.

Ανάμεσα στους υπόπτους είναι και τρεις Σουηδοί υπήκοοι - οι τέσσερις εκ των υπόπτων κρατούνται στη Δανία και ο πέμπτος στη Σουηδία.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών της χώρας (PET), οι ύποπτοι σχεδίαζαν να εισβάλουν στα γραφεία της Jyllands-Posten και «να σκοτώσουν όσους περισσότερους μπορούσαν». Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γιάκομπ Σαρφ, απετράπη «επικείμενη τρομοκρατική επίθεση».

Ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Λαρς Μπάρφοντ επισήμανε ότι το σχέδιο θα μπορούσε «η πιο σημαντική απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στη Δανία μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με την PET τρεις από τους συλληφθέντες ζούσαν στη Σουηδία και έφτασαν στη Δανία τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Πρόκειται για έναν Τυνήσιο, 44 ετών, έναν Σουηδό λιβανικής καταγωγής, 29 ετών, και έναν Σουηδό η καταγωγή του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί, 30 ετών.

Ο τέταρτος άνδρας είναι ένας Ιρακινός που είχε ζητήσει άσυλο από τη Δανία.

Ακόμη ένας άνδρας συνελήφθη για την ίδια υπόθεση στη Στοκχόλμη. Πρόκειται για έναν Σουηδό με καταγωγή από την Τυνησία, 37 ετών, σύμφωνα πάντα με την PET.

«Μέχρι στιγμής οι συλληφθέντες δεν έχουν καμία γνωστή σύνδεση με τον (καμικάζι) της 11ης Δεκεμβρίου» που ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας στην Στοκχόλμη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καταρίνα Σέβτσικ εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας πληροφοριών της Σουηδίας.

Εξάλλου όπως πρόσθεσε η PET η έρευνα μπορεί «να οδηγήσει σε νέες συλλήψεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή