Εκτεταμένες ζημιές από έκρηξη στο Πρωτοδικείο

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010 08:35
UPD:17:51

A- A A+

Ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε στις 08:22 το πρωί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουΐζης Ριανκούρ 85, στους Αμπελόκηπους. Εξερράγη αυτοσχέδιος ωρολογιακός εκρητικός μηχανισμός, ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε μπαγκαζιέρα μοτοσικλέτας, που είχε κλαπεί χθες το βράδυ από το Γαλάτσι και ήταν σταυθευμένη έξω από το κτήριο, στη νησίδα απέναντι από την είσοδο του Πρωτοδικείου.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε τηλεοπτικό σταθμό και δεύτερο τηλεφώνημα σε πολιτική εφημερίδα, με τις αστυνομικές δυνάμεις να αποκλείουν άμεσα και έγκαιρα την περιοχή. Αγνωστοι ενημέρωσαν για την ύπαρξη του μηχανισμού στην μοτοσικλέτα, δίνοντας ταυτόχρονα τον τύπο (Kawasaki), το χρώμα (ασημί) και τον αριθμό κυκλοφορίας της.

Οι ζημιές στο κτήριο του Πρωτοδικείου από την έκρηξη είναι εκτεταμένες, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε προσόψεις παρακείμενων κτηρίων και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε σε πολλές γειτονικές περιοχές. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ιδιαίτερα αισθητή έγινε από οδηγούς που κινούνταν στη Λ. Κηφισίας.

Η περιοχή γύρω από το Πρωτοδικείο παραμένει αποκλεισμένη σε μεγάλη ακτίνα, ενώ σε εξέλιξη είναι έρευνα από συνεργεία της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής συνδεσμολογία του μηχανισμού, εκτίμηση ωστόσο των αστυνομικών είναι ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, πιθανότατα ANFO με TNT, γι αυτό προκλήθηκε φωτιά και καπνός και μεγάλες υλικές ζημιές. Όπως εκτιμάται, οι δράστες είχαν ετοιμάσει τη βόμβα σε μεγάλο κουτί (τύπου ντελίβερι) το οποίο και προσάρμοσαν στη μοτοσυκλέτα που εκλάπη την Τετάρτη το βράδυ.

Ομόθυμη καταδίκη από την κυβέρνηση

Την απερίφραστη καταδίκη της κυβέρνησης για την τρομοκρατική επίθεση εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. «Η κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα κάθε ενέργεια, που χωρίς καμία ηθική ή λαϊκή νομιμοποίηση, επιχειρεί να αμφισβητήσει τη Δημοκρατία και να τρομοκρατήσει τους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Οι αρχές με ετοιμότητα και εγρήγορση αντιμετωπίζουν αυτές τις ενέργειες, ενώ όσοι τις επιχειρούν, το μόνο που θα εισπράξουν είναι η καταδίκη από την κοινωνία και την Πολιτεία», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα για το ζήτημα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash. Συγκεκριμένα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τέτοιου είδους ενέργειες παίρνουν την απάντησή τους από το λαό.

«Είναι σημαντικό ότι μάθαμε να ζούμε με τέτοιες ενέργειες ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με τα δημοκρατικά ήθη της ελληνικής κοινωνίας», επισήμανε, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στις αστυνομικές αρχές, οι οποίες, όπως είπε, «μπορούν να αντιμετωπίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τις τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες καταδικάζουμε».

Στο σημείο της έκρηξης έσπευσε εξάλλου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις ούτε τη δημοκρατία πτοούν, ούτε αποδιαρθρώνουν τους δικαστικούς λειτουργούς, που θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους». «Δεν χρειάζονται λεκτικές καταδίκες. Με την έμπρακτη συμπεριφορά μας καλούμαστε να δείξουμε ότι συνεχίζουμε το έργο μας», πρόσθεσε.

Χ. Καστανίδης: Oι βομβιστικές επιθέσεις δεν πτοούν τη Δημοκρατία

Χ. Καστανίδης: Oι βομβιστικές επιθέσεις δεν πτοούν τη Δημοκρατία

«Τέτοιου είδους ενέργειες έχουν στόχο την τρομοκράτηση της κοινωνίας και στρέφονται ευθέως κατά των Δημοκρατικών μας θεσμών. Η Ελληνική κοινωνία και οι Έλληνες πολίτες δεν τρομοκρατούνται», δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης.

«Καταδικάζουμε την ενέργεια, δεν έχει κανένα νόημα κάποιοι να προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο, ρισκάροντας τη ζωή αθώων ανθρώπων», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Μεταφορών Σπ. Βούγιας, ο οποίος διετέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ΝΔ: Υπαρκτή η τρομοκρατία παρά τις θριαμβολογίες

Καταδικάζει η ΝΔ την επίθεση και ασκεί παράλληλα έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της πάταξης της τρομοκρατίας.

«Η ισχυρότατη έκρηξη σε παγιδευμένη μοτοσικλέτα έρχεται να επιβεβαιώσει το μεγάλο κενό στη δημόσια ασφάλεια της χώρας μας», ανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης Ν. Δένδιας, συμπληρώνοντας πως «η συγκεκριμένη επίθεση στρέφεται ευθέως εναντίον της Δημοκρατίας, όπως στρέφεται επίσης εναντίον ενός βασικού πυλώνα της, της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας ασκόπως να την τρομοκρατήσει και να την εκβιάσει».

Στρέφοντας τα πυρά του στην κυβέρνηση, ο βουλευτής Κερκύρας υπογραμμίσε πως η ΝΔ «με αίσθημα ευθύνης, δεν θα μιμηθεί τις κραυγές σημερινών κυβερνητικών στελεχών που μιλούσαν για “Καμπούλ”, σε συγκριτικά μικρότερης σημασίας περιστατικά, όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση».

«Αλλά», είπε χαρακτηριστικά, «είναι επιτέλους καιρός, η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να σοβαρευθούν και σε αυτόν τον τομέα». «Παρά τις πολλές ευκαιρίες που δόθηκαν στις διωκτικές αρχές, τους… πανηγυρισμούς και τις ”θριαμβολογίες”, το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει υπαρκτό, αλλά επιδεινώνεται», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του κ. Δένδια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, ο οποίος έκανε λόγο για «πυροδότηση της ανευθυνότητας από τη Νέα Δημοκρατία επανειλημμένα».

Χρ. Παπουτσής: Πυροδότηση της ανευθυνότητας από τη Ν.Δ.

Χρ. Παπουτσής: Πυροδότηση της ανευθυνότητας από τη Ν.Δ.

«Λες και περιμένει τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία και εκπρόσωπός της ο κ. Δένδιας, με το που υπάρχει ένα γεγονός βίας σπεύδει να το εκμεταλλευτεί πολιτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε πως «η ΝΔ δυστυχώς απλά ”πέρασε” διότι περί αυτού πρόκειται, από αυτόν εδώ το χώρο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «η ΝΔ που πέρασε από αυτό το υπουργείο, με τα αποτελέσματα τα οποία γνώρισε ο ελληνικός λαός έχει και θράσος να ομιλεί».

«Θράσος είναι να ομιλεί περί υπευθυνότητας ο υπουργός μιας κυβέρνησης, η οποία, πάμπολλες φορές τους τελευταίους μήνες, πανηγύρισε για την υποτιθέμενη εξάρθρωση της τρομοκρατίας», απάντησε ο κ. Δένδιας.

«Θράσος είναι, επίσης, να ομιλεί περί υπευθυνότητας ο υπουργός μιας κυβέρνησης που διατηρεί σε αχρησία το θεσμικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και προέβη σε εκδικητικές διώξεις μη "ημετέρων" στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία», συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ και κατέληξε: «Δυστυχώς, ούτε “λεφτά υπάρχουν” σήμερα, όπως υποσχόταν το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και αίσθημα ασφάλειας».

ΚΚΕ: Ο λαός έχει εμπειρία για να βγάζει τα απαραίτητα συμπεράσματα

«Τέτοιες ενέργειες δεν τρομάζουν την εξουσία των μονοπωλίων, αντίθετα αξιοποιούνται από αυτή για τον εκφοβισμό και τον αποπροσανατολισμό του λαού, για να δικαιολογούν τρομονόμους, νέους μηχανισμούς παρακολούθησης, φακελώματος και καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος», σχολιάσε από την πλευρά του το ΚΚΕ.

«Ο λαός», σημείωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα, «έχει συσσωρευμένη πια εμπειρία και για να βγάζει τα απαραίτητα συμπεράσματα».

ΛΑ.Ο.Σ.: Κομματικές «Κίρκες» της αριστεράς τροφοδοτούν την εξέγερση

«Οδηγούμαστε ως χώρα σε μια γενικευμένη αναρχία, με καλπάζουσες τρομοκρατικές ενέργειες, εγκληματικότητα και πολιτική απαξίωση», προειδοποίησε ο ΛΑ.Ο.Σ. με αφορμή τη βομβιστική ενέργεια στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, και η κυβέρνηση, παρατήρησε, «δείχνει παγωμένη και πελαγωμένη».

«Οι αντιστάσεις της κοινωνίας και το που, τελικώς, θα γείρει είναι το ζητούμενο», σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., επικρίνοντας τη γενικότερη στάση των κομμάτων της Αριστεράς.

«Οι κομματικές "Κίρκες" της αριστεράς προσπαθούν να πλανέψουν τις βαλλόμενες και προσβαλλόμενες ευπαθείς κοινωνικές τάξεις, τροφοδοτώντας καθημερινά το φυτίλι της εξέγερσης», υποστηρίζει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και καταλήγει: «Το 2010 γλυτώσαμε τα χειρότερα. Για το 2011 δεν είναι σίγουρο»

ΣΥΝ: Ιστορικά ατελέσφορος και καταδικαστέος ο δρόμος της τρομοκρατίας

«Πέρα από την καταδίκη μας απέναντι στην συγκεκριμένη ενέργεια θέλουμε για άλλη μια φορά να πούμε πως ο δρόμος της τρομοκρατίας είναι ιστορικά ατελέσφορος και καταδικαστέος», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Συνασπισμός και συνεχίζει:

«Δρώντας στο όνομα των λαϊκών συμφερόντων αλλά πάντα ερήμην του λαού αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για την κρατική καταστολή και την αυταρχικοποίηση της κοινωνίας, πολύ δε περισσότερο στις μέρες μας, όπου υλοποιείται η πιο αντικοινωνική και ταξική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών και επιβάλλεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντίσταση του κόσμου της εργασίας, τέτοιου είδους ενέργειες εξυπηρετούν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι επιδιώκουν».

Καταλήγοντας, ο ΣΥΝ υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση η δημοκρατική θωράκιση της κοινωνίας προϋποθέτει την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και όχι τη συρρίκνωση τους».

Δημοκρατική Αριστερά: Η κοινωνία να δείξει το πιο αυστηρό πρόσωπό της

Και η Δημοκρατική Αριστερά καταδίκασε και εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. «Οι ιδεολογικές επιφάσεις εκείνων που επιλέγουν να τρομοκρατούν το μόνο που επιτυγχάνουν είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας και η προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας. Η κοινωνία πρέπει να δείξει το πιο αυστηρό πρόσωπό της απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες. Κανείς δεν μπορεί να κλείνει άλλο τα μάτια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δημοκρατική Συμμαχία: Πλήγμα στην εικόνα της χώρας

Για πλήγμα στην εικόνα της Ελλάδας και της πόλης των Αθηνών «σε κρίσιμες στιγμές για την πορεία της χώρας», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της με αφορμή την έκρηξη η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη.

«Το σημερινό χτύπημα δείχνει ότι η τρομοκρατική δράση έχει μεγαλύτερο βάθος από όσο κάποιοι θέλουν να πιστεύουν. Η ελληνική Δικαιοσύνη αποτελεί προπύργιο των δημοκρατικών θεσμών και είναι εγγυητής της ελευθερίας και της εφαρμογής του νόμου στη χώρα μας», σημειώνει η κ. Μπακογιάννη.

Η απάντηση της Πολιτείας, προσθέτει, πρέπει να είναι μία: «Μηδενική ανοχή στους τρομοκράτες, συμπαγές πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο συνεργασίας, για να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι εγκληματίες»

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ). Σε ανακοίνωσή της η ΟΔΥΕ καταδικάζει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επιθέσεις και πρακτικές τυφλής βίας που στοχεύουν κατά των εργαζομένων και των διεκδικήσεων τους».

«Δυστυχώς σε μια εποχή εργατικών διεκδικήσεων που ο παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, δυνάμεις που αρέσκονται στην τυφλή βία, δυνάμεις με ξεκάθαρα αντιδημοκρατική και αντικοινωνική στόχευση και συμπεριφορά έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων στο Δικαστικό Μέγαρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας τοποθετώντας βόμβα και προκαλώντας καταστροφές και ανησυχία σε εργαζομένους», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΟΔΥΕ, προς τους πρωτοβάθμιους συλλόγους.

Τον αποτροπιασμό του για τη βομβιστική ενέργεια εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Γ. Φαλτσέτος, τονίζοντας πως «θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και οποιουδήποτε διερχόμενου πολίτη».

Ο κ. Φαλτσέτος χαρακτήρισε πλημμελή τη φρούρηση των δικαστηρίων, επισημαίνοντας πως σήμερα υπάρχει μόνο ένας φρουρός ανάμεσα στα δύο δικαστικά κτίρια, ο οποίος δεν μπορεί να παρέχει ουσιαστική κάλυψη.

Όπως είπε, η διοίκηση των Διοικητικών Δικαστηρίων έχει ζητήσει και τη φρούρηση, αλλά και τη τοποθέτηση καμερών, η έλλειψη των οποίων -όπως σημείωσε- δημιουργεί ανασφάλεια.

Τηλεφώνημα για βόμβα στην Εφορία Καλλιθέας

Εν τω μεταξύ, στις 9:15 το πρωί, άγνωστος με τηλεφώνημά του σε εφημερίδα υποστήριξε ότι πρόκειται να εκραγεί βόμβα στην Α' και Β' Εφορία Καλλιθέας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ώρα.

Η περιοχή αποκλείστηκε, το κτίριο εκκενώθηκε και διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Θησέως, μεταξύ των οδών Σπάρτης και Δαβάκη. Την ίδια ώρα, συνεργεία του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών άρχισαν έρευνα στο κτίριο, χωρίς να εντοπιστεί εκρηκτικός μηχανισμός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή