Κολομβία: Εξι τόνοι κοκαΐνης εντοπίστηκαν σε λιμάνι

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010 08:45

Ποσότητα ρεκόρ, πλέον των έξι τόνων κοκαΐνης, κατέσχεσε η Αστυνομία της Κολομβίας στο λιμάνι Μπουαναβεντούρα, περίπου 550 χλμ. δυτικά της Μπογκοτά, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τετάρτη.

A- A A+

Ποσότητα ρεκόρ, πλέον των έξι τόνων κοκαΐνης, κατέσχεσε η Αστυνομία της Κολομβίας στο λιμάνι Μπουαναβεντούρα, περίπου 550 χλμ. δυτικά της Μπογκοτά, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τετάρτη.

"Η διεύθυνση της δίωξης κατά των ναρκωτικών κατέσχεσε ποσότητα 6,4 τόνων κοκαΐνης στην Μπουαναβεντούρα", ανέφερε η Αστυνομία σε ανακοινωθέν της, χωρίς να διευκρινίσει πότε έγινε η επιχείρηση. Τα ναρκωτικά, εκτιμώμενης αξίας 195 εκατ. δολαρίων, ανακαλύφθηκαν σε τρία κοντέϊνερ και επρόκειτο να μεταφερθούν στη Γουατεμάλα και στις ΗΠΑ, κατά το ανακοινωθέν.

Το φορτίο, μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν το 2010 στην Κολομβία, ανήκε στο Ντανιέλ "Λόκο" Μπαρέρα, έναν από τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς στη χώρα.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι η αστυνομία σκότωσε το βαρώνο των ναρκωτικών και ηγέτη παραστρατιωτικής ομάδας Πέδρο Ολιβέριο Γκερέρο Καστίγιο, γνωστό ως "Κουτσίγιο" - έναν από τους τρεις πλέον καταζητούμενους κακοποιούς στην Κολομβία - την ημέρα των Χριστουγέννων, στην Μαπιριπάν, στην κεντρική επαρχία Μέτα.

Το "στρατόπεδό" του επλήγη από αστυνομικούς τόσο από αέρος όσο και από χερσαία τμήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος.

"Ο δολοφόνος των δολοφόνων έπεσε. Αυτός ο κακοποιός είχε μακρύ ιστορικό εγκλημάτων κάθε μορφής. Υπήρχαν πάνω από 15 εντάλματα σύλληψης σε βάρος του και κατηγορείτο για περισσότερους από 3.000 θανάτους", δήλωσε ο Σάντος.

Ενας από τους σωματοφύλακες του 40χρονου Κουτσίγιο σκοτώθηκε στην επιδρομή ενώ επτά ακόμα, ανάμεσά τους ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του βαρόνου των ναρκωτικών, ο Χάρολντ Ρόχας, συνελήφθησαν. Στην επιχείρηση σκοτώθηκαν επίσης και δύο αστυνομικοί.

Ο Σάντος πρόσθεσε ότι θα δοθούν χρήματα σε εκείνους που ειδοποίησαν την αστυνομία για το πού βρισκόταν ο κακοποιός - οι αρχές είχαν επικηρύξει τον Κουτσίγιο για 2,6 εκατ. δολάρια.

Ο βαρώνος των ναρκωτικών διοικούσε στο παρελθόν έως και 1.000 ακροδεξιούς, μέλη ταγμάτων θανάτου της οργάνωσης Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC). Ο εμφύλιος στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από τέσσερις δεκαετίες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή