Δανία: Απαγγελία κατηγοριών για το σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010 17:47
A- A A+

Κατηγορίες για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεση απαγγέλθηκαν εναντίον τριών εκ των πέντε ανδρών που συνελήφθησαν χθες στη Δανία και τη Σουηδία ως ύποπτοι για το σχεδιασμό επίθεσης εναντίον της δανέζικης εφημερίδας Jyllands-Posten, που το 2005 είχε δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ.

Οι τρεις τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση για τέσσερις εβδομάδες, όπως δήλωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών της χώρας (PET).

Ο τέταρτος συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο πέμπτος, που ήταβ ο μόνος που συνελήφθη στη Σουηδία, παραμένει υπό κράτηση.

«Το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας να τεθούν (οι τρεις άνδρες) υπό προσωρινή κράτηση για τέσσερις εβδομάδες, δύο από τις οποίες στην απομόνωση», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 News η διευθύντρια του νομικού τμήματος της PET Λίκε Σόρενσεν.

Η απομόνωση δικαιολογείται, σύμφωνα με την Σόρενσεν, διότι υπάρχουν φόβοι ότι οι ύποπτοι μπορεί να προσπαθήσουν να «επηρεάσουν την έρευνα ή τους μάρτυρες».

Οι τρεις άνδρες, που κατηγορούνται για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης και κατοχή παράνομων όπλων, αρνούνται τις κατηγορίες.

Οι τρεις άνδρες, ένας Τυνήσιος 44 ετών, ένας Σουηδός λιβανικής καταγωγής 29 ετών και ένας Σουηδός, η καταγωγή του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή, 30 ετών, συνελήφθησαν χθες στην Κοπεγχάγη όπου έφτασαν το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη από τη Σουηδία.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Σουηδίας, ο Τυνήσιος έχει συλληφθεί δύο φορές στο παρελθόν με την κατηγορία της τρομοκρατίας, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν το 2009 στο Πακιστάν.

Ο υπεύθυνος της PET Γιάκομπ Σαρφ είχε δηλώσει χθες ότι οι ύποπτοι είναι «ισλαμιστές μαχητές που έχουν διασυνδέσεις με διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα» και διευκρίνισε ότι στόχος της επίθεσης ήταν τα γραφεία της εφημερίδας Jyllands-Posten στην Κοπεγχάγη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή