Κατάθεση της Μαντλίν Ολμπράϊτ στο ΔΠΔ

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2002 12:38
A- A A+

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που δικάζει την πρώην πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς και αναφέρθηκε στις αδιανόητες φρικαλεότητες που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

«Οι φρικαλεότητες που συνέβαιναν εκεί μοιάζουν αδιανόητες. Αυτό που φαίνεται επίσης αδιανόητο είναι ότι αυτά τα πράγματα συνέβησαν σκοπίμως, σαν να ήταν ενταγμένα σε ένα σχέδιο για την εξόντωση ορισμένων ομάδων του πληθυσμού», δήλωσε η Μαντλίν Ολπράϊτ.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ η οποία έχει ονομασθεί και «μητέρα» του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατέθεσε σήμερα δεύτερη ημέρα της δίκης της πρώην «σιδηράς κυρίας» της Βοσνίας, η οποία κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας και έχει αποδεχθεί την ενοχή της.

Η Μαντλίν Ολμπράϊτ υπενθύμισε την ειδική σχέση που έχει με την Γιουγκοσλαβία, όπου ο πατέρας της είχε χρηματίσει πρεσβευτής της Τσεχοσλοβακίας και δήλωσε ότι η πρώην Γιουγκοσλαβία είναι η χώρα με την οποία είχε τους ισχυρότερους δεσμούς μετά τις ΗΠΑ και την Τσεχοσλοβακία.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι οι φωτογραφίες του πολέμου της Βοσνίας της θυμίζουν φωτογραφίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. «Μου είναι πολύ οικείες οι φρικαλέες φωτογραφίες της εποχής της Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μου φάνηκε σαν επανάληψη των σκηνών με τους στιβαγμένους ανθρώπους σε λεωφορεία και τραίνα... τις χωρισμένες οικογένειες και τις τρομακτικές ιστορίες που προέρχονταν από τα εγκλήματα που συνέβαιναν εκεί (στη Βοσνία)».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή