«Πέρασε μία δύσκολη χρονιά και έρχεται μία ακόμη δυσκολότερη», ανέφερε στο μήνυμά του για το νέο έτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τονίζοντας παράλληλα πως «η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι το μεγάλο ζητούμενο» και ευχόμενος «το 2011 να είναι χρονιά με λιγότερες δοκιμασίες για την πατρίδα μας».
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και το βάρος που επωμίζονται οι πολίτες, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε πως «ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα για την κακοδιαχείριση και τις αμαρτίες δεκαετιών. Για την απληστία και τις ατέλειες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, για τις αδυναμίες της Ευρώπης αλλά και για τα λάθη και την αμεριμνησία τη δικιά μας, του πολιτικού κόσμου της πατρίδας μας, του οποίου μέρος είμαι και εγώ».
«Συμμερίζομαι την αγωνία των συμπολιτών μας που γίνονται φτωχότεροι και βυθίζονται στην ανασφάλεια. Βλέπω τα αδιέξοδα της νέας γενιάς που κληρονομεί από τις προηγούμενες ένα τεράστιο χρέος. Συναισθάνομαι την οργή για την κοινωνική αδικία, το συλλογικό αίτημα για παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν παράνομα και για σύλληψη της γκρίζας οικονομίας», πρόσθεσε.
Τόνισε ακόμη πως «η πολιτεία οφείλει να επιβάλει αποτελεσματικές ρυθμίσεις για να υποχρεώσουμε αυτούς που φοροδιαφεύγουν να καταθέσουν στο κρατικό ταμείο ό,τι οφείλουν, να δηλώσουν την περιουσία τους».
Συνεχίζοντας σημείωσε πως η σκέψη του «είναι στους συνανθρώπους μας που έχουν περισσότερο ανάγκη. Που υποφέρουν από ασθένειες, από μοναξιά, από ανέχεια», συμπληρώνοντας πως «η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι το μεγάλο ζητούμενο».
Ανέφερε μάλιστα πως «όσο πολύπλευρα και αν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, στη γειτονιά μας, στη χώρα μας, σε ευρωπαϊκό ή σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο σύνθετες και αν είναι οι απαντήσεις που απαιτούνται, πρέπει να θυμάται η κυβέρνηση ότι, ειδικά στην κρίση που περνάμε, κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη».
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε τις θερμότερες ευχές του «στους ναυτικούς μας που ταξιδεύουν, στους στρατιώτες μας που υπηρετούν στα σύνορα, στον ελληνισμό της διασποράς, σε όλους όσοι δεν μπορούν να είναι σήμερα μαζί με τους δικούς τους».