Κ. Σημίτης: Oι πέντε προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2002 14:53

A- A A+

Ττις πέντε προτεραιότητες που αναδεικνύει η Αθήνα για το επόμενο εξάμηνο παρουσίασε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ειδικότερα, ο κ. Σημίτης αναλύοντας το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας «Η Ευρώπη μας, μοιραζόμαστε το μέλλον σε μία Κοινότητα αξιών», παρατήρησε ότι υπογραμμίζει την έμφαση της συλλογικής απόλαυσης των Ευρωπαίων πολιτών, των δικαιωμάτων, της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ποιότητας ζωής.

Τονίζει ακόμη τη θέληση της Ε.Ε. να μην υπάρχουν διαχωρισμοί, αποκλεισμοί και εξαιρέσεις. Υπογραμμίζει, τέλος, το κοινό μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών, που διαμορφώνεται μέσω πολιτικών, κοινωνικής συνοχής, πλήρους απασχόλησης, πολιτικών ακόμη για τον μικρομεσαίο αγρότη και επιχειρηματία.

Παρουσιάζοντας στη συνέχεια τις πέντε προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε:

Πρώτον, στη διεύρυνση, σημειώνοντας ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, ώστε στις 16 Απριλίου να υπογραφεί στην Αθήνα η πράξη προσχώρησης και ότι θα πρέπει να προχωρήσουν ταυτόχρονα τόσο η προενταξιακή στρατηγική της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας όσο και η νέα εταιρική σχέση της Τουρκίας.

Δεύτερον, στη στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία πρέπει να προωθήσει τις πολιτικές της ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής συνοχής και αειφόρου ανάπτυξης και οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν και να βελτιωθούν (στην κατεύθυνση επιτάχυνσης) στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τον Μάρτιο του 2003.

Τρίτον, στη Μετανάστευση, τα προβλήματα της οποίας είναι καινούργια και άρα πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαντήσεις για την αντιμετώπισή τους.

Τέταρτον, στο μέλλον της Ευρώπης, ως προς το οποίο η διαδικασία που έχει ξεκινήσει πρέπει σταδιακά να ολοκληρώνεται και

πέμπτον, στην ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας για την αναβάθμιση του ρόλου της Ε.Ε. στο διεθνές σκηνικό. Η ελληνική προεδρία, υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός, θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα συνεργασίας και σταθερότητας των Βαλκανίων, θα συνεχίσει την προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας και την προσπάθεια αντιμετώπισης της φτώχειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Συμπερασματικά, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως η Ελλάδα στη διάρκεια της προεδρίας της «θέλει να φέρει στο προσκήνιο νέες ιδέες, καλύτερες προτάσεις για μία πιο δυνατή οικονομία, να φέρει την Ε.Ε. πιο κοντά στον πολίτη. Το αύριο πρέπει να είναι ένα αύριο ελπίδας και προόδου για όλους».

Πηγή: Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή