Εγκαταλείπουν την κόλαση

Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2009 18:55
UPD:18:56

A- A A+

Εκατοντάδες αλλοδαποί εγκατέλειψαν τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού σταθμού του Ερέζ, ο οποίος άνοιξε ειδικά για το λόγο αυτό την Παρασκευή, έβδομη ημέρα της ισραηλινής επίθεσης.

Η αναχώρηση των αλλοδαπών πραγματοποιείται καθώς ο ισραηλινός στρατός ολοκληρώνει τις προετοιμασίες εν όψει πιθανής χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο συνοριακός σταθμός του Ερέζ είχε κλείσει το Σάββατο, όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις, ενώ οι ισραηλινές αρχές επέτρεπαν την έξοδο περιορισμένου αριθμού αμάχων Παλαιστίνιων τραυματιών για να νοσηλευθούν σε ισραηλινά νοσοκομεία.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας είχε δηλώσει ότι θα επιτραπεί σε περίπου 400 άτομα που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα να εξέλθουν από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα.

Οι περισσότεροι έχουν ρωσική υπηκοότητα, αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν επίσης κάτοχοι διαβατηρίων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νορβηγίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

Πέντε πούλμαν διένυσαν τη σύντομη διαδρομή έως τα σύνορα, το ένα εκ των οποίων μετέφερε πολίτες με αμερικανικό διαβατήριο, ενώ στα υπόλοιπα τέσσερα επέβαιναν κυρίως πολίτες της Ανατολικής Ευρώπης.

Πίσω τους άφησαν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίους χωρίς περιθώρια διαφυγής από τις συρράξεις που έχουν κοστίσει το θάνατο σε 414 ανθρώπους από το Σάββατο.

«Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Φοβόμαστε για τα παιδιά μας», δήλωσε η Μολδαβή Ilona Hamdiya η οποία έχει παντρευτεί Παλαιστίνιο. «Ευγνωμονούμε την πρεσβεία μας».

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Παρασκευής ισοπέδωσαν έξι σπίτια προκαλώντας το θάνατο τριών παιδιών.

«Μόνο ο θεός μπορεί να μας σώσει από αυτό το χάος», δήλωσε ένας ηλικιωμένος που περίμενε στην ουρά για να εξασφαλίσει λίγο ψωμί.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή