Το Ιράκ δεν θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για επιθέσεις σε γειτονικές χώρες

Σάββατο, 03 Ιανουαρίου 2009 12:57
A- A A+

Η ιρακινή κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το Ιράκ ως βάση για να απειληθούν οι γείτονές του, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Τεχεράνη.

Ο Νούρι αλ-Μάλικι τόνισε πως «δεν θα επιτρέψει να γίνει το Ιράκ ορμητήριο για να απειληθεί οποιαδήποτε χώρα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ουάσινγκτον και Τεχεράνη αλληλοκατηγορούνται για το ποιός ευθύνεται για τη βία στο Ιράκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει τους Ιρακινούς αντάρτες. Το Ιράν, από την πλευρά του, θεωρεί ότι η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ είναι η αιτία για τη βία σε ολόκληρη περιοχή και ζητά την απόσυρσή τους.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επισήμανε ότι το Ιράκ θα επιδιώξει τη σύσφιξη των σχέσεών με όλες τις γειτονικές χώρες και τόνισε ότι το Ιράκ «θα είναι ο άξονας για θετικές σχέσεις με το Ιράν», όπως μεταδίδει η ιρανική τηλεόραση

Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επιθυμεί να φύγουν από το Ιράκ τα 3.500 μέλη της ιρανικής αντιπολιτευόμενης οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Ιράν», που εδρεύουν στο στρατόπεδο Ασράφ, βορείως της Βαγδάτης. Το Ιράν θεωρεί την οργάνωση αυτή τρομοκρατική.

Ο Μάλικι διαβεβαίωσε ότι το Ιράκ «δεν θα επιτρέψει σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πλήξει τις σχέσεις με τις γειτονικές κυβερνήσεις», αναφερόμενος στους Ιρανούς μουτζαχεντίν, στο κουρδικό ΡΚΚ, που μάχεται για την ανεξαρτησία των Κούρδων της Τουρκίας και την επίσης κουρδική οργάνωση PJAK, που συχνά έχει συγκρουστεί με τις ιρανικές δυνάμεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή