Απαισιοδοξία εκφράζουν οι πολίτες

Κυριακή, 04 Ιανουαρίου 2009 11:02
UPD:14:25
A- A A+

Απαισιοδοξία κυριαρχεί στους πολίτες, τόσο για την οικονομική κρίση όσο και για την αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research,για το "Βήμα της Κυριακής".

Περίπου το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το 2009 θα ενταθεί η οικονομική κρίση, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49,4%) θεωρούν ότι θα είναι έτος εθνικής κρίσης αντίστοιχης με εκείνης του 1974 και της Μεταπολίτευσης. Το 43% απαντά αρνητικά σε αυτή την τοποθέτηση.

Οι πολίτες με ποσοστό που αγγίζει το 70% εκτιμούν ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ το 75,8% εκτιμά ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συναγωνίζονται σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Το 53,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, ενώ το 38% εκτιμά ότι θα δώσουν λύση.

Σχετικά με τους θεσμούς που οι πολίτες εμπιστεύονται, μόνο ο πνευματικός κόσμος συγκεντρώνει θετικό ποσοστό πάνω από 50%. Το 93,9% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου (ή εμπιστεύεται λίγο) τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των μαθητών μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το 55,4% θεωρεί ότι ήταν μια ουσιαστικότερη διαμαρτυρία για την οικονομική και πολιτική κρίση, ενώ για τα βίαια επεισόδια το 63,3% των ερωτηθέντων τα θεωρεί απαρχή μιας βίαιης περιόδου που συνδέεται με την είσοδο της Ελλάδας σε ύφεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή