Στο Κίεβο ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία για το φυσικό αέριο

Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2009 12:37
A- A A+

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης φθάνει σήμερα στο Κίεβο για να συζητήσει τις συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, που έχει διαταράξει την τροφοδοσία πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου στην Τσεχικής Δημοκρατίας Μάρτιν Ρίμαν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ο γενικός διευθυντής του διευθυντηρίου Μεταφορών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ματίας Ρούτε θα συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, η ευρωπαϊκή αποστολή θα επισκεφθεί την Ουκρανία «κατ'εφαρμογήν της συμφωνίας που συνομολογήθηκε με την ουκρανική αντιπροσωπεία», η οποία πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ευρωπαϊκή περιοδεία για να παράσχει εγγυήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την τροφοδοσία τους σε ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ρωσία κάλεσε χθες την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρακολουθήσει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και επανέλαβε τις κατηγορίες ότι το Κίεβο υφαρπάζει το φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη όταν διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος.

Η τροφοδοσία της Ρουμανίας έχει μειωθεί κατά 30% από την περασμένη Παρασκευή, κατάσταση που αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της εταιρείας μεταφοράς του φυσικού αερίου Transgaz Ιοάν Ρούζου.

«Το συμβόλαιο προβλέπει ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου (που φθάνει στη Ρουμανία διερχόμενο από το ουκρανικό έδαφος) μπορεί να διαφοροποιείται σε περίπτωση αντίξοων καιρικών συνθηκών ή τεχνικών προβλημάτων και είναι πιθανόν ότι από τις 11 Ιανουαρίου η ποσότητα θα αυξηθεί ώστε να ισοφαρίσει τις απώλειες», είπε.

Πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε., ανάμεσά τους η Πολωνία και η Βουλγαρία, έχουν αναφέρει μείωση των ποσοτήτων του ρωσικού φυσικού αερίου που λαμβάνουν μέσω της Ουκρανίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή