Οι εκτός του Ντενκτάς Τουρκοκύπριοι

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2001 17:57

A- A A+

Ο Ντενκτάς δεν εκφράζει τις απόψεις της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων και δεν θα έβγαινε ποτέ νικητής από ελεύθερες εκλογές, αν δεν είχε τη βοήθεια της Τουρκίας.

Την άποψη αυτή εκφράζει με άρθρο του στην Cumhuriyet ο Οραλ Τσαλισλάρ. Στο άρθρο που έχει τίτλο «Οι εκτός του Ντενκτάς Τουρκοκύπριοι», ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Το Κυπριακό είναι επικίνδυνο θέμα και αυτοί οι οποίοι έχουν «καεί» περισσότερο απ’ αυτό, είναι οι Κύπριοι. Στον τουρκικό τύπο αντανακλάται η κυρίαρχη άποψη στην Κύπρο και αυτή είναι η άποψη του Ντενκτάς και του περιβάλλοντος του. Η άποψη αυτή ρυθμίζεται ανάλογα με τις εστίες εξουσίας της Τουρκίας και κατά καιρούς ορθώνεται ως εμπόδιο σε περιπτώσεις που οι εστίες αυτές εκδηλώνουν τάσεις για εξεύρεση συμφωνίας.

Ο Ντενκτάς δεν έχει εκφράσει ποτέ τις απόψεις της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων. Εάν διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές, είναι αδύνατο για τον Ντενκτάς να βγει νικητής απ’ αυτές. Ομως, αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν έστω και λίγο την κυπριακή πραγματικότητα, γνωρίζουν ότι η εκλογή του Ντενκτάς καθίσταται πάντοτε δυνατή χάρη στην Τουρκία. Φροντίζεται να γίνεται αισθητό στους Κυπρίους ότι θα αντιμετωπίσουν «μεγάλες δυσχέρειες», εάν δεν εκλεγεί ο Ντενκτάς. Εάν πάλι κάποιος αποπειραθεί να προβληθεί ως αντίπαλος του Ντενκτάς στο τέλος υποχρεώνεται σε παραίτηση.

Οι Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν την προσάρτηση της «Βόρειας Κύπρου» στην Τουρκία. Γνωρίζουν ότι αυτή δεν θα επιφέρει κανένα όφελος ούτε στους ίδιους, ούτε στην Τουρκία. Ζητούν να συμβιώσουν με τους Ελληνοκυπρίους, μοιραζόμενοι μία κοινή Βουλή και έναν κοινό θεσμό, με τον οποίο θα εκπροσωπούνται στο εξωτερικό. Ο Ελληνοκυπριακός τομέας τη στιγμή αυτή έχει ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα που ξεπερνά τα 15.000 δολάρια ενώ η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν παράγει σχεδόν τίποτα. Ελάτε τώρα να συζητήσουμε το θέμα αυτό πιο ελεύθερα και ειδικά να ακούσουμε τους Τουρκοκυπρίους και όχι μόνο τον Ντενκτάς».

Ενας ακόμη έγκυρος Τούρκος σχολιαστής, ο Αϋντίν Ενγκιν με άρθρο του στην Cumhuriyet εμφανίζεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Στο άρθρο του Αϋντίν Ενγκίν με τίτλο «Να σώσουμε την Κύπρο - Να σωθούμε από την Κύπρο», σημειώνει «Ο τρόπος να σωθεί η Κύπρος και ταυτόχρονα η Τουρκία από την Κύπρο, περνά από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Αν ολόκληρη η Κύπρος - και το βόρειο τμήμα του νησιού και το νότιο- εντασσόταν ταυτόχρονα στην Ε.Ε. θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στρατιωτικής και πολιτικής επίθεσης από το νότο εις βάρος της Τουρκίας;

Αραγε κατ`αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία δεν θα απαλλάσσονταν πια από το Κυπριακό, το οποίο έχει παύσει προ πολλού να είναι εθνικό ζήτημα και έχει καταστεί διπλωματικό και ιδίως οικονομικό φορτίο»;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή