Μήνυμα Κ. Παπούλια στην Αγκυρα

Εορτασμός των Θεοφανίων
Τρίτη, 06 Ιανουαρίου 2009 14:47
UPD:14:53

A- A A+

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν σήμερα τα Θεοφάνια σε ολόκληρη τη χώρα. Στο ακριτικό Αγαθονήσι μετέβη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας όπου παρέστη στην τελετή του αγιασμού των υδάτων.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ματαίωσε την προγραμματισμένη για το πρωί επίσκεψή του στα Κύθηρα, για την εορτή των Θεοφανίων, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και παρέστη στην Τελετή στη Ραφήνα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετέβη στην Πάτρα, όπου παρακολούθησε την Τελετή Αγιασμού των Υδάτων.

Ομιλία Κ.Παπούλια

Τις «αδιανόητες και παράλογες προκλήσεις της Τουρκίας, όπως την συστηματική πτήση στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά», κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, το μεσημέρι, στην ομιλία του κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη στο Αγαθονήσι, όπου παραβρέθηκε για τον αγιασμό των υδάτων.

«Ο πυρήνας του προβλήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκεται στον καθοριστικό ρόλο του τουρκικού στρατού στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας», τόνισε ο Πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Η πραγματικότητα αυτή επιτρέπει τη συνεχή προβολή αξιώσεων, όπως την κατασκευή της καινοφανούς θεωρίας των γκρίζων ζωνών από το 1996. Όλοι οι Έλληνες θέλουν ένα ειρηνικό μέλλον με τους γείτονές μας, το μέλλον αυτό, όμως, θα πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Παπούλιας τόνισε:" Η Ελλάδα θέλει στέρεες γειτονικές σχέσεις με την Τουρκία. Θέλει οι επενδύσεις και στις δύο χώρες να κατευθύνονται στην πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού και φίλου τουρκικού λαού και όχι σε εξοπλισμούς.Και προσβλέπουμε πάντα σε μια αλλαγή αντίληψης της τουρκικής ηγεσίας για τα "ζωτικά" της συμφέροντα και στην υιοθέτηση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αρχών, όσον αφορά τις συμπεριφορές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις ανάμεσα σε κράτη".

Ο κ. Παπούλιας παραβρέθηκε στον αγιασμό των υδάτων, στο Αγαθονήσι, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής ¶μυνας, Γιάννη Πλακιωτάκη, τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Πάνο Καμμένο, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Δωδεκανήσου κκ. Αριστοτέλης Παυλίδης, Γιώργος Νικητιάδης και Νίκος Ζωίδης.

Μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Αγαθονησίου και του απονεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης.

Στον χαιρετισμό του ο κοινοτάρχης Αγαθονησίου, Ευάγγελος Κόττορος, ζήτησε την συνδρομή της πολιτείας στην επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών του Αιγαίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη έργων υποδομής, αλλά και «στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα, που υπάρχει στο Αγαθονήσι, όπου τα ακίνητα είναι ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου».

Ακολούθως, ο κ. Παπούλιας επισκέφθηκε στρατιωτικό φυλάκιο, στο νησί, και αντάλλαξε ευχές με τους στρατευμένους νέους.

Ομιλία Κ.Καραμανλή

«Σήμερα η δύσκολη, για ολόκληρο τον κόσμο, συγκυρία μάς δοκιμάζει όλους. Η διεθνής οικονομική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές μας. Την ώρα που πολύ κοντά μας χάνονται ζωές, συνάνθρωποί μας υποφέρουν, η πρόκληση είναι κοινή για όλους μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τη Ραφήνα, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανείων.

«Να εδραιώσουμε αρχές που εγγυώνται ένα ασφαλέστερο μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον, να αναβαπτιστούμε στις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου από πράξεις βίας από όπου κι αν προέρχονται», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής εξηγώντας τη φράση «κοινή πρόκληση».

Τέλος, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «με ωριμότητα, αλληλοκατανόηση, υπευθυνότητα, πίστη στις δυνατότητές μας, αίσθημα κοινωνικής και εθνικής ευθύνης μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Νατάσα, παρακολούθησε τη λειτουργία στο ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος τού μητροπολίτη Μεσογέας και Λαυρεωτικής, Νικόλαου, και ακολούθησε την πομπή από το ναό με κατεύθυνση το λιμάνι της Ραφήνας.

Εκεί, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του παρακολούθησαν την τελετή του αγιασμού των υδάτων, από ειδική εξέδρα που είχε στηθεί. Τα παιδιά του ζεύγους Καραμανλή παρακολούθησαν και αυτά την τελετή από μια βάρκα, απέναντι από την εξέδρα.

Ομιλία Γ.Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καταδίκασε από την Πάτρα, όπου παραβρέθηκε στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, την επίθεση εναντίον του αστυνομικού των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, χαρακτηρίζοντάς την ως «άνανδρη και καταδικαστέα πράξη».

«Μπαίνουμε σε μια δύσκολη χρονιά και την βιώνουμε ήδη εμείς στην Ελλάδα, με την άνανδρη και καταδικαστέα πράξη, μιας απόπειρας δολοφονίας απέναντι σε έναν νέο αστυνομικό», είπε ο κ. Παπανδρέου και επίσης, αναφέρθηκε στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα: «Βιώνουμε τη δύσκολη αυτή χρονιά και στην ευρύτερη περιοχή, με την νέα τραγωδία που περνά ο Παλαιστινιακός λαός και εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στην δικιά τους μοίρα και δυσκολία, καθώς και στον αγώνα τους για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος»

Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να κινητοποιήσουμε όλοι μας τις δυνάμεις μας, τις δυνάμεις του Ελληνισμού, για να μπορούμε να εγγυηθούμε τα αυτονόητα που σήμερα λείπουν από την χώρα μας. Να εγγυηθούμε την κοινωνική συνοχή, την αξιοπρέπεια του πολίτη, την προστασία της κάθε ελληνικής οικογένειας, που έχει μεσαίο ή χαμηλότερο εισόδημα, την πραγματική ανάπτυξη της περιφέρειας, την πραγματική ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, να εγγυηθούμε ένα ευνομούμενο κράτος που να προστατεύει τον Έλληνα πολίτη και να εγγυάται για τα δικαιώματά του, την αξιοπρέπειά του και την ασφάλειά του».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε την Πάτρα με αφορμή των εορτασμό των Θεοφανείων στο μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελιστρίας και στη συνέχεια, την τελετή του αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι. Μετά το τέλος εορτασμού, επισκέφθηκε το δημαρχείο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πατρέων, Ανδρέα Φούρα, το νομάρχη Αχαΐας, Δημήτρη Κατσικόπουλο, βουλευτές του νομού και εκπροσώπους φορέων.

Ο Αγιασμός των Υδάτων στον Πειραιά

Χοροστατούντος του σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμου, και με ιδιαίτερη λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της χώρας μας, ο αγιασμός των Υδάτων, με τη ρήψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, ανάμεσα σε τρία ναρκαλιευτικά πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού. ¶νδρες, μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων, βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν το Σταυρό.

Στην τελετή, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία δήλωσε πως «η δύναμη της δημοκρατίας μας είναι η αλληλεγγύη, είναι ο σεβασμός σε αρχές και Αξίες και αυτό το οποίο χρειάζεται περισσότερο είναι η ενότητα και η σύναιση σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες, που περνάει ο τόπος».

Την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος ευχήθηκε «να είναι ειρηνική η χρονιά για τον τόπο και την περιοχή μας» τονίζοντας ότι «το μακελειό στη Γάζα δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή». Παρέστησαν ακόμη ο δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Κωνσταντίνα Μπέη, ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, βουλευτές απ' όλα τα κόμματα, εκπρόσωποι φορέων του Πειραιά και πλήθος κόσμου.

AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή