Σε ενεργειακή κρίση οι χώρες της Βαλκανικής

Μετά τη διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου
Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2009 10:22
A- A A+

Σε ενεργειακή κρίση «βυθίζονται» οι βαλκανικές χώρες, έπειτα από την διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.

Στη Σερβία, ο διευθυντής της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού Srbijagas, Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς, έπειτα από τη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου, δήλωσε ότι «όλα εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις Μόσχας - Κιέβου».

Η Σερβία, πλέον, καλείται να απαντήσει στις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών αξιοποιώντας μόνο την εγχώρια παραγωγή και την αποθηκευμένη ποσότητα φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ. Ωστόσο, καθώς έκλεισε η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Σερβία, η χώρα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της έλλειψης άλλου - εκτός της Ρωσίας- ξένου προμηθευτή της ενεργειακής αυτής «ύλης».

Ο κ. Μπαγιάτοβιτς τόνισε, εξάλλου, ότι ήδη ξεκίνησε κύκλος συζητήσεων με τις διοικήσεις των θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών σταθμών στη χώρα, ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να προσαρμοστούν όλοι στη χρήση βιομηχανικού πετρελαίου ή άλλων καυσίμων.

Σε κατάσταση «συναγερμού» και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, καθώς διεκόπη η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου και η Energoinvest, η εταιρεία που συνάπτει συμβόλαια με τη ρωσική Gazprom για την προμήθεια αερίου, ανακοίνωσε πως το πρόβλημα έχει τεράστιες διαστάσεις. «Ενημερωθήκαμε για τα διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στις 4 τα ξημερώματα» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το μεγαλύτερο «πλήγμα» από τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου δέχθηκε - σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Hina" - η πρωτεύουσα, Σαράγεβο. Η εταιρία θέρμανσης της πόλης προειδοποίησε ότι τα αποθέματα πετρελαίου είναι αρκετά μόνο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του Σαράγεβο, για τρεις έως επτά ημέρες. Οι τοπικές αρχές δεν διαθέτουν άλλη εναλλακτική λύση για τη θέρμανση των νοικοκυριών που δεν είναι ενταγμένα στο δίκτυο των θερμοηλεκτρικών σταθμών.

Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της εταιρείας φυσικού αερίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Αλμίρ Μπετσάρεβιτς εκφράζονται φόβοι ότι το ενεργειακό σύστημα της χώρας θα καταρρεύσει σε περίπτωση που συνεχιστεί η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.

Στη Ρουμανία, έπειτα από την απόφαση της Gazprom να προχωρήσει στη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου, ο επικεφαλής της δημόσιας εταιρίας, αρμόδιας για τη διαχείριση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, TransGaz, Ιοάν Ρούσου δήλωσε πως "δεν έχουμε επηρεαστεί, αλλά θα πρέπει να πάρουμε προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις".

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Εμίλ Μποκ επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η χώρα διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου και εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις. Ο κ. Μποκ ενημέρωσε, εξάλλου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα του, έπειτα από την διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η κυβέρνηση, ήδη, μελετά σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην Κροατία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρίας ΙΝΑ, προτεραιότητα παραμένει η θέρμανση των νοικοκυριών και η κάλυψη των βασικών ενεργειακών αναγκών, έπειτα από την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η ΙΝΑ, ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι θα προχωρήσει σε ιεράρχηση των καταναλωτικών αναγκών προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Στη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ χαρακτήρισε "όμηρο" τη χώρα στην ενεργειακή διαμάχη της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Μάλιστα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μπαρόζο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ ο πρόεδρος, Γκεόργκι Παρβάνοφ αναφέρθηκε στην έλλειψη εναλλακτικών ενεργειακών λύσεων που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή