Β. Κορέα: Βουλευτικές εκλογές προκήρυξε ο Κιμ

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2009 12:51
REUTERS/KCNA

A- A A+

Βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, προκήρυξε για τις 8 Μαρτίου το κομμουνιστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κρατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας.

Οι εκλογές για τη συνέλευση, οι οποίες έχουν καθυστερήσει καθώς η πενταετής θητεία του οργάνου έληξε το 2008, αποτελούν μία τυπική διαδικασία καθώς οι υποψήφιοι επιλέγονται από την ηγεσία της χώρας και απλώς επικυρώνουν τις αποφάσεις του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας.

Στη Νότια Κορέα, η ανακοίνωση ερμηνεύεται ως ακόμη μία απόδειξη της ανάρρωσης του 66χρονου ηγέτη του βόρειου τμήματος της κορεατικής χερσονήσου, Κιμ Γιονγκ-ιλ για τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες της Σεούλ πιστεύουν ότι υπέστη καρδιακή προσβολή, το προηγούμενο καλοκαίρι.

Το σώμα έχει 687 μέλη και το 2003 επικύρωσε την ανάληψη από τον Κιμ της προεδρίας της ισχυρής Εθνικής Επιτροπής ¶μυνας.

Θεωρητικά η Συνέλευση αποτελεί την ύψιστη εξουσία της χώρας αλλά συνεδριάζει μόλις δύο φορές το χρόνο για μερικές ημέρες για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό και να συζητήσει για τις κατευθυντήριες αρχές της πολιτικής αλλά πρακτικά απλώς επικυρώνει τις αποφάσεις του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο ¶μυνας της Νότιας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ, τους τελευταίους μήνες αντικατέστησε τουλάχιστον πέντε υπουργούς, ανάμεσα στους οποίους οι υπεύθυνοι για τους σιδηροδρόμους, την ηλεκτρική ενέργεια, τη γεωργία και την μεταλλοβιομηχανία.

Τις θέσεις ανέλαβαν στελέχη με πείρα στους συγκεκριμένους τομείς και οι αναλυτές θεωρούν ότι οι αντικαταστάσεις εντάσσονται στις προσπάθειες να αναζωογονηθεί η παραπαίουσα οικονομία του σταλινικού καθεστώτος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή