Βατικανό: «Δεν είχαν αντι-ισραηλινό χαρακτήρα οι δηλώσεις»

Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2009 11:29
A- A A+

Ο καρδινάλιος Ρενάτο Μαρτίνο, υπουργός του Βατικανού για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, δήλωσε σήμερα ότι «δεν είχαν αντι-ισραηλινό χαρακτήρα» οι χθεσινές δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες, η Λωρίδα της Γάζας «μοιάζει όλο και περισσότερο με στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Το Ισραήλ καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις αυτές χθες το βράδυ και κατηγόρησε τον καρδινάλιο Μαρτίνο ότι χρησιμοποιεί όρους «της προπαγάνδας της Χαμάς».

«Ορισμένες κατηγορίες δεν με αγγίζουν. Στα λόγια μου δεν υπήρχε τίποτα που να μπορεί να θεωρηθεί ότι είχαν αντι-ισραηλινό χαρακτήρα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, στην εφημερίδα La Repubblica.

«Ας δούμε τις συνθήκες υπό τις οποίες οι άνθρωποι ζουν εκεί. Περικυκλωμένοι από ένα τείχος που είναι δύσκολο να διαπεράσουν. Συνθήκες που έρχονται σε αντίθεση με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας είναι τρομακτικό», τόνισε.

«Το Ισραήλ βεβαίως έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και η Χαμάς πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Ομως, τι μπορεί να πει κανείς όταν σκοτώνονται τόσα παιδιά, όταν βομβαρδίζουν σχολεία του ΟΗΕ, τη στιγμή που υπάρχουν τα τεχνολογικά μέσα που επιτρέπουν τον εντοπισμό ενός μυρμηγκιού στο έδαφος;» διερωτήθηκε ο καρδινάλιος Μαρτίνο.

Ο καρδινάλιος καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και υπογράμμισε ότι αυτές δε βρίσκουν σύμφωνους όλους τους Παλαιστινίους.

«Δεν υπερασπίζομαι τη Χαμάς:εάν θέλουν ένα παλαιστινιακό κράτος πρέπει να καταλάβουν ότι ακολουθούν λάθος δρόμο», πρόσθεσε.

Ο καρδινάλιος Μαρτίνο υπενθύμισε ότι χαρακτήρισε «φρικτό» το ότι διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές σημαίες στο Μιλάνο το Σάββατο στη διάρκεια διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις στη Γάζα και ότι «καταδίκασε αυτές τις πράξεις μίσους».

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζήσει ειρηνικά και οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα για ένα δικό τους κράτος», πρόσθεσε ο καρδινάλιος Μαρτίνο και διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι αναγκαία «μια διεθνής δύναμη επέμβασης» στην περιοχή.

Ο πάπας Βενέδικτος XVI εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Ισραήλ τον Μάιο του 2009, όμως το Βατικανό δεν έχει προβεί ακόμα σε σχετική επίσημη ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή