Ε.Ε.: Συγκρατημένη αισιοδοξία για επίλυση της ενεργειακής κρίσης

Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2009 12:32
REUTERS/DAVID W CERRY

A- A A+

Συγκρατημένη αισιοδοξία για επανάληψη της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο μετά τις διαπραγματεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στις Βρυξέλλες, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Τσεχίας, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Αλεξάντρ Βόντρα, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ε.Ε.

«Διεξάγονται παράλληλες διαπραγματεύσεις στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες και πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση», τόνισε ο Βόντρα κατά την άφιξή του σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στην Πράγα.

«Πρέπει να ανταποκριθούμε στις επείγουσες ανάγκες που δημιούργησε η διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας. Μόσχα και Κίεβο πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. συναντώνται το μεσημέρι στις Βρυξέλλες με τους προέδρους της Gazprom και της Naftogaz Αλεξέι Μίλερ και Ολεγκ Ντουμπίνα, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη βελγική πρωτεύουσα επικεφαλής αντιπροσωπειών.

Πριν από τη συνάντηση των Βρυξελλών, οι ηγέτες των δύο εταιρειών φυσικού αερίου της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν στην Μόσχα για πρώτη φορά μετά την 31η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στην κρίση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή