Γ. Αλογοσκούφης: «Αλλοι ξοδεύουν και άλλοι πληρώνουν»

Τελετές παράδοσης - παραλαβής
Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2009 13:15
UPD:18:11

A- A A+

«Στην οικονομική πολιτική άλλοι ξοδεύουν και άλλοι πληρώνουν», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων.

Ο κ. Αλογοσκούφης συνεχάρη το νέο υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία την οποία είχε όλα αυτά τα χρόνια μαζί του και τον ενημέρωσε «πλήρως για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην οικονομία».

Γ. Αλογοσκούφης: Στην οικονομική πολιτική άλλοι ξοδεύουν, άλλος πληρώνει

Γ. Αλογοσκούφης: Στην οικονομική πολιτική άλλοι ξοδεύουν, άλλος πληρώνει

Ο κ. Αλογοσκούφης συνεχάρη και τους υφυπουργούς Οικονομικών κυρίους Νίκο Λέγκα και Αντώνη Μπέζα, όπως και το νέο υφυπουργό κ. Αθανάσιο Μπούρα.

Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και τα στελέχη του υπουργείου, τους γενικούς γραμματείας και τους ειδικούς γραμματείς, οι οποίοι, όπως είπε, επιτέλεσαν σημαντικό έργο.

Τέλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, για την εμπιστοσύνη που του έδειξε απο το 2004 έως τώρα.

Δηλώσεις Γ. Παπαθανασίου

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου, αναφερόμενος στον κ. Αλογοσκούφη είπε ότι δούλεψε με συνέπεια και ότι προώθησε νέες πολιτικές και στήριξε την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Γ. Παπαθανασίου: Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια στήριξης των ασθενέστερων

Γ. Παπαθανασίου: Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια στήριξης των ασθενέστερων

Διαδέχομαι, είπε, ένα φίλο και έντιμο πολιτικό, με τον οποίο συνεργαστήκαμε πολλά χρόνια και η συνεργασία αυτή ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Αναλαμβάνω να καθήκοντα του υπουργού Οικονομίας, είπε ο κ. Παπαθανασίου, σε ένα δυσμενές εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον, επισήμανε επίσης ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και ότι το 2009 θα είναι έτος σκληρής δουλειάς και ευθύνης.

Δεν είναι ώρα για υποσχέσεις αλλά για δουλειά, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου και έθεσε ως στόχους προτεραιότητας την εντατικοποίηση των προσπαθειών για το συμμάζεμα των δαπανών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να υποβληθούν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους, στους αγρότες και τους πολίτες με τα χαμηλά εισοδήματα.

Μιχ. Λιάπης: «Τα προβλήματα ήταν κάτω από το χαλί»

Παρουσία πλήθους κόσμου έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού από τον απερχόμενο υπουργό, Μιχάλη Λιάπη, στο νέο, Αντώνη Σαμαρά.

«Ο πολιτισμός είναι μεγάλη πηγή ισχύος για τον τόπο, αλλά κυρίως ο ελληνικός πολιτισμός είναι οικουμενικός», ήταν τα πρώτα λόγια του Αντώνη Σαμαρά, που έσπευσε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, για την τιμή, όπως είπε, να βρεθεί στη θέση, που θήτευσαν οι αείμνηστοι Κωνσταντίνος Τσάτσος και Μελίνα Μερκούρη, αλλά και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, πριν λίγα χρόνια.

Δημόσια πρόσκληση σε όλους τους προηγούμενους υπουργούς Πολιτισμού, στους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, στους υπαλλήλους και τους αρχαιολόγους απηύθυνε ο κ. Σαμαράς ζητώντας σκληρή δουλειά και αφοσίωση στο δημόσιο συμφέρον.

Ζήτησε τη βοήθεια του Μιχάλη Λιάπη, τον οποίο -όπως είπε- γνωρίζει από τα νεανικά τους χρόνια και τόνισε ότι τα προαναφερθέντα λόγια του απερχόμενου υπουργού έχουν τυπωθεί στο μυαλό του.

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Λιάπης ζήτησε από τους Μεσσήνιους -όπως είπε γελώντας- να ησυχάσουν αναφερόμενος στο θερμό κλίμα, που είχαν δημιουργήσει στο αμφιθέατρο, υποδεχόμενοι τον Αντώνη Σαμαρά. Ο απερχόμενος υπουργός μίλησε για το έργο του κατά τη διάρκεια των 16 μηνών, που παρέμεινε στο υπουργείο Πολιτισμού και αναφέρθηκε εκτενώς στην «περιπέτεια» που πέρασε το υπουργείο πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν μπήκε «στο μάτι του κυκλώνα» με την ιστορία του Χρ. Ζαχόπουλου.

«Τα προβλήματα ήταν κάτω από το χαλί και είχαμε ένα δύσκολο έργο σε μια κακή περίοδο. Πιστεύω ότι καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη χαμένη τιμή του υπουργείου Πολιτισμού», τόνισε ο κ. Λιάπης.

Σ. Χατζηγάκης: «Σε ήρεμα νερά η δικαιοσύνη κατά τη θητεία μου»

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο, η δικαιοσύνη οδηγήθηκε σε ήρεμα νερά», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Δικαιοσύνης, ευχήθηκε στο νέο υπουργό Νίκο Δένδια «να γίνει πολύ καλύτερος απ' όλους όσοι πέρασαν από αυτό το πόστο».

«Η δικαιοσύνη πέρασε μεγάλες φουρτούνες και βρέθηκε πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα, αλλά τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με σύνεση κάθε φορά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε συγκινημένος από την «τεράστια» τιμή που του έκανε ο πρωθυπουργός να του εμπιστευτεί το υπουργείο και τόνισε πως «η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη και γιατί διαδέχομαι έναν ευπρεπή άνθρωπο, έναν ευπρεπέστατο πολιτικό, όπως είναι ο κ. Χατζηγάκης».

Ακόμη, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι το έργο του κ. Χατζηγάκη, όπως και του προκατόχου του κ. Παπαληγούρα, είναι καταγεγραμμένο στα πολλά νομοθετήματα που προωθήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους και έκανε λόγο για την ανάγκη απόλυτης προσήλωσης και απόλυτου σεβασμού στην αυτονομία της δικαιοσύνης.

Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Στόχος ο σεβασμός στα δικαιώματα πολιτών και αστυνομίας»

Μηδενική ανοχή στο έγκλημα, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών από πλευράς σωμάτων Ασφαλείας και σεβασμός στα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων στα σώματα Ασφαλείας είναι οι τρεις βασικοί άξονες της πολιτικής που θα υιοθετήσει κατά τη θητεία του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης, κατά την παραλαβή του υπουργείου, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και, όπως είπε, προσβλέπει στη βοήθεια και στην πείρα του Προκόπη Παυλόπουλου για μια επιτυχή θητεία στο υπουργείο.

Ευχαρίστησε επίσης τον απερχόμενο υφυπουργό Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης, ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη, για την προσφορά του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την προσπάθεια που κατέβαλε στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι η ανάθεση των θεμάτων δημόσιας τάξης σε αναπληρωτή υπουργό και όχι σε υφυπουργό, όπως ήταν μέχρι σήμερα, δείχνει ότι το υπουργείο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στα θέματα της Δημόσιας Τάξης.

Σημείωσε επίσης ότι η αστυνομία θα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει, παρά τις αντιξοότητες της σημερινής εποχής, να σέβεται τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, να εργάζεται για την παροχή αισθήματος ασφαλείας στους Έλληνες πολίτες, αλλά και θα συνεχίσει να εργάζεται ο ίδιος και η πολιτική ηγεσία για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Ο απερχόμενος υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης ευχαρίστησε την Πολιτεία και τους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν και τη συνεργασία που είχαν στη θητεία του.

Σ. Χατζηγάκης: Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας

Κύριο μέλημά μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας, με άξονες την ποιότητα, τους νέους αγρότες, το περιβάλλον και την ενίσχυση των αγροτών, δήλωσε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης παραλαμβάνοντας το υπουργείο από τον Αλέξανδρο Κοντό.

« Φιλοδοξία μου είναι να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στο μεγάλο έργο του Αλέξανδρου Κοντού προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας», πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος υπουργός έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου του, επικεντρώνοντας στην ταχεία λειτουργία του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, είπε, εγκαινιάζεται το πρώτο μεγάλο έργο του προγράμματος, που είναι το αρδευτικό δίκτυο του Αξιού, προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. Είναι, τόνισε, το πρώτο έργο στη χώρα, από το ΕΠΣΑ 2008-2013.

Μιλ. Βαρβιτσιώτης: Γενναίες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουμε στην κρίση

Tη θέση πως «χρειάζονται γενναίες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουμε στην παγκόσμια κρίση» και ότι «οι Ελληνες χρειάζονται ένα όραμα πέρα από τα σύνορα της χώρας μας» εξέφρασε ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Πέτρο Δούκα.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και εξήρη τη συνεργασία που είχε μέχρι σήμερα με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του ο κ. Δούκας αναφερόμενος στο έργο που αφήνει, σημείωσε πως αναδείχθηκε η οικονομική διπλωματία ως κύριος μοχλός ανάπτυξης και κερδίθηκε η εμπιστοσύνη της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας. Κλείνοντας, έκανε έκκληση προς όλους, και στην αντιπολίτευση να βοηθήσουν την κυβέρνηση στο δύσκολο, όπως ανέφερε, έργο της.

Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το 2009 θα είναι γεμάτο από προκλήσεις, «μια χρονιά που σύσσωμο το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Η κ. Μπακογιάννη εξήρε το έργο του κ. Δούκα στο υπουργείο, ενώ αναφερόμενη στον κ. Βαρβιτσιώτη μίλησε για την εμπειρία του ως προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής και ως τακτικού μέλους της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΔΕΕ.

Κ. Μαρκόπουλος: «Τα κομματικά "καπέλα" έξω από το χώρο του τουρισμού»

Σε πολύ θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής – παράδοσης του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ο απερχόμενος υπουργός ¶ρης Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι ο διάδοχός του κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος «ξεχώρισε κοινοβουλευτικά και σε δύσκολες στιγμές για την παράταξη της ΝΔ κατάφερε να στηρίξει και την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και στο πρόσωπό του ακριβώς αυτή τη προσφορά ο πρωθυπουργός αναγνώρισε».

Σε ό,τι αφορά το έργο του κατά της διάρκεια της θητείας του ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση θωράκισε τον ελληνικό τουρισμό για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίσς και προχώρησε στη λήψη γενναίων σημαντικών μέτρων που ανακουφίζουν τον κλάδο του τουρισμού και δείχνουν σημαντικότερες προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα και τη περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος».

Από την πλευρά του ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε οι στόχοι της παρουσίας του σε αυτή τη νέα θέση περικλείονται σε ένα μήνυμα το οποίο διατύπωσε σήμερα ο πρωθυπουργός: «τολμηρή και αποτελεσματική διαχείριση των υψηλών προσδοκιών των πολιτών αυτής της χώρας».

Τέλος, αναγνωρίζοντας ότι η χρονιά που ξεκίνησε για τον τουρισμό είναι δύσκολη για την Ευρώπη και την Ελλάδα, ο νέος υπουργός τόνισε πως θα «ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, αφήνοντας τα κομματικά μας καπέλα έξω από τον χώρο στον οποίο εργαζόμαστε όλοι, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για καλό σκοπό».

Κ. Χατζηδάκης: Αμείλικτοι με τα καρτέλ

Τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με αυστηρό έλεγχο των καρτέλ, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα της ενέργειας και την ενίσχυση της έρευνας - τεχνολογίας έθεσε ως άξονες προτεραιότητας ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον κ. Χρήστο Φώλια.

Ο κ. Χατζηδάκης αφού έκανε λόγο για δύσκολη συγκυρία, με τη διεθνή οικονομική κρίση, το ασταθές ενεργειακό τοπίο και τη δυσπιστία προς τους κρατικούς μηχανισμούς απηύθυνε προειδοποίηση για τα καρτέλ. «Θα είμαστε αμείλικτοι, υπογράμμισε, με τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ που λυμαίνονται και συκοφαντούν την ελεύθερη αγορά. Θα ενισχύσουμε τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το χρωστάμε στους Έλληνες καταναλωτές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τον τομέα της ενέργειας τόνισε πως θα δοθεί προτεραιότητα στην πράσινη ενέργεια «και θα αγωνιστούμε για υγιή και σύγχρονη ΔΕΗ η οποία θα πάρει πρωτοβουλίες, θα κάνει συνεργασίες, επενδύσεις και θα προσφέρει στην οικονομία και τους καταναλωτές».

Από την πλευρά του, ο κ. Φώλιας εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας πως είναι αφοσιωμένος στην ουσία και όχι και στην εξουσία καθώς και ότι παραμένει στρατιώτης δίπλα στον κ. Καραμανλή. «Φεύγω περήφανος, χωρίς καμία πικρία γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω τον τόπο τα τελευταία χρόνια από τις θέσεις του υφυπουργού Οικονομίας και του υπουργού Ανάπτυξης» σημείωσε.

Υπ. Υγείας: Το έργο του προκατόχου του εξήρε ο Μ. Σαλμάς

Το έργο του απερχόμενου υφυπουργού Υγείας, Γιώργου Κωνσταντόπουλου, εξήρε ο διάδοχός του κ. Μάριος Σαλμάς κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, τονίζοντας πως «η δουλειά του στο υπουργείο ήταν πολλή και σοβαρή».

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι κληροδοτεί στο νέο υφυπουργό το εθνικό πλαίσιο δράσης για την αλληλεγγύη και τη φτώχεια και ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη συνεργασία, λέγοντας ότι «ο υπουργός μάς ενέπνευσε».

Ο κ. Αβραμόπουλος δώρισε μια εικόνα της Παναγίας στον απερχόμενο υφυπουργό δηλώνοντας πως «ήταν συνεχώς στην πρώτη γραμμή για πέντε χρόνια», ενώ τον χαρακτήρισε «άξιο και απόλυτα επιτυχημένο στα καθήκοντά του».

Αρ. Σπηλιωτόπουλος: «Καλά κάνουν και μας αμφισβητούν οι νέοι»

Με άνοιγμα στους νέους ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα στο υπουργείο Παιδείας ο κ. ¶ρης Σπηλιωτόπουλος.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Αναλαμβάνω σε μια κρίσιμη περίοδο, η οποία είναι εξαιρετικά φορτισμένη. Υπάρχει οργή και θυμός για τη διάψευση των προσδοκιών, που δημιουργεί κλίμα έντασης. Καλά κάνουν και αμφισβητούν οι νέοι, καλά κάνουν και μας αμφισβητούν. Η αμφισβήτηση ανοίγει νέους ορίζοντες. Είναι το οξυγόνο μιας κοινωνίας».

Επισήμανε ακόμη πως «σε αυτό το χώρο, χωράει μόνο πρόσθεση και πολλαπλασιασμός και όχι αφαίρεση και διαίρεση», συμπληρώνοντας πως ο τομέας της Παιδείας έχει ανάγκη από διαρκή μεταρρύθμιση.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε την ανάληψη του υπουργείου από τον ίδιο «μεγάλο στοίχημα», επισήμανε πως έχει επίγνωση των προβλημάτων και τόνισε πως πιστεύει στο διάλογο.

Ο απερχόμενος από την ηγεσία του υπουργείου Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο έργο του, τονίζοντας ότι «υπήρξε ήρεμη και παραγωγική περίοδος, καθώς η πλειοψηφία αγκάλιασε τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια».

«Τώρα, ανοίγει περίοδος νέων μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο νέος υπουργός θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Γ. Κοντογιάννης: Χρέος μας να εργαστούμε για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό

«Στόχος όλων μας είναι να ενισχύσουμε το κοινωνικό κομμάτι που έχει σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη. Με δεδομένες τις αλλαγές στον ασφαλιστικό χάρτη, έχουμε χρέος να εργαστούμε για την υλοποίησή τους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο νέος υφυπουργός Απασχόλησης Γεώργιος Κοντογιάννης, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε.

Τον κ. Κοντογιάννη υποδέχθηκαν στο υπουργείο η υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και η υφυπουργός Σοφία Καλατζάκου.

Η κ. Πετραλιά κατά την ομιλία υποδοχής σημείωσε μεταξύ άλλων η πολιτική για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία βρίσκεται «στην αιχμή του δόρατος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε». «Εχουμε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, είμαστε σε νέα διάταξη μάχης, με ανανέωση, βάζοντας και προσθέτοντας δυνάμεις και με συνέχεια για να ολοκληρώσουμε το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση Καραμανλή».

Τόνισε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης θα είναι η προστασία της απασχόλησης και η θωράκιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή